Champéry: Jeden z největších resortů pro horská kola v Evropě

Champéry: Jeden z největších resortů pro horská kola v Evropě

Cyklo trasy světového poháru i tratě pro výlet na kole s dětmi. V Champéry v jedné z nejstarších turistických lokalit ve Švýcarsku se žádný milovník cyklistiky nudit nebude. S 24 lanovkami, 580 kilomery značených tras a dechberoucími výhledy za každou zatáčkou se stal cílem všech cyklistů.

Ráj pro milovníky kol

Vesnička Champéry rozkládající se poblíž francouzských hranic je součástí obrovského lyžařského areálu „Les Portes du Soleil“. Napříč švýcarským venkovem v jedné z nejstarších turistických lokalit. V Champéry budete na kole míjet chatičky jako z plakátu s typickou střechou i balkonky.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Portes du Soleil, Champery, Val d’Illiez a Morgins společně vytvořili jeden z největších bike parků v Evropě. Společně s francouzskou částí mohou cyklisté zdolávat na 580 kilometrů cyklistických tras od těch nejjednodušejších pro vyjíždky rodin s dětmi až po down hillové a freeridové tratě pro milovníky adrenalinu. 24 lanovek, 9 downhillových a freeridových tras, 580 kilometrů značených tras, Portes du Soleil nabízí vše, o čem se jen horským cyklistům může zdát. Samozřejmostí je veškerý dostupný servis. Kola si samozřejmě můžete vypůjčit přímo na místě a užít si tak down hill trasy světového šampionátu přímo na závodních kolech.

Švýcarsko si můžete užít i velmi levně a se spoustou zážitků. Tamní hostely nabízí ubytování na vysoké úrovni a za přijatelnou cenu.

Co neminout

Jeden z dnů vašeho cyklo výletu určitě věnujte exkurzi k Rochers de Naye k Ženevskému jezeru a vyzkoušet ultra strmou trasu Bex. Nahoru se můžete dostat pomocí místní železnice, která nabízí denní pasy pro cyklisty. Ozubenou dráhou nahoru a pak na kole zase dolů. Sjíždět můžete začít už v Monthey, které je položeno o něco níže a sjezd není zas tak náročný. Pokud však nechete přijít o neuvěřitelné výhledy, můžete vystoupat o několik stoupání výše a mít Alpy jako na dlani.

Každý si najde to své

Do vesničky Champéry vede množství tras z Les Crosets. Každá má něco do sebe, na žádné se tak nudit nebudete. Vybrat si můžete z těch technicky náročnějších i z tras bez prudkého stoupání. Freerideroví nadšenci ocení „tajné“ stezky, ale pozor amatéři by se jim měli rozhodně vyhnout. Pro nezkušené jedzce končí tyto tajné stezky většinou přímo v nemocnici. Svůj um si můžete před vyražením na trať vyzkoušet přímo v bike parku v Champéry pod téléphérique. Rozhodně však při svém výletu nezapomínejte na lanovky, usnadníte si jimi stoupání a pokocháte se krásnými výhledy.

Jednou ze zajímavých tras je třeba Les Gets sports the Downhill des Chavannes. Vede rovnou z vrcholu lanovky Chavannes Express a končí na křižovatce v údolí. Skvělá trať s velkými skoky, plošinami, bez mimořádně strmých výmolů a sjezdů

Švýcarsko bez rámečku 2012

Plánujete-li opravdu aktivní dovolenou plnou outdoorových aktivit a sportu, nejlepší volbou je návštěva nedalekého Švýcarska, které nabízí malebné horské vesničky ve stínu skalnatých velikánů, dokonalý servis dopravy i ubytování a v neposlední řadě mnoho kulturních památek. Za dlouhými výlety do přírody se vydejte do regionu Aletsch se stejnojmenným ledovcem, který je největším v Alpách. V kantonu Valais zase najdete další skvělé vysokohorské středisko vhodné k mnohým sportovním aktivitám, a to Saas-Fee. Pod světoznámým velikánem, Matterhornem, leží nejznámější a nejnavštěvovanější turistické středisko ve Švýcarsku Zermatt. Více tipů na cestování po Švýcarsku najdete na www.MojeSvycarsko.com.

Zkušenosti čtenářů

Charles

Upresneni: z Monthey se nikam sjizdet neda, je to mestecko v udoli Rhony odkud prave odbocuje silnice do Val d’Illiez a Champery. Na Rocher de Naye vede vlacek z Montreux pres Glion a Caux. Pokud budete chtit sjet pres Col de Jaman a Les Avants musite vystoupit uz na stanici La Perche, z vrcholu se musi bud pred Sanchaux a nebo pres Caux, ale do Montreux a ne do Monthey. A nakonec: proc je clanek o Portes du Soleil ilustrovan fotkou z Dent de Vaulion s pohledem na Lac de Joux na Jure – ta prvni, a druha je z Lomnického sedla se Stredohrotem, Sirokou vezou, Priecnam sedlem v pozadi na kterou byla primonovana silueta cyklisty. Je tolik fotek z Porte de Soleil s pohledem na Dents du Midi!! Je to prekrasna oblast v zime i v lete.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: