Příroda

Vydali jste se na několik dní do Stockholmu a máte pocit, že potřebujete na chvíli zvolnit a odpočinout si od ruchu města? Pokud máte rádi přírodu a stockholmské souostroví jste již navštívili, vydejte se na výlet do národního parku Tyresta, který leží co by kamenem dohodil od švédské metropole.

Cesta začíná na ve stanici metra Gullmarsplan. Pokud máte trochu času, kupte si určitě něco dobrého k svačině. Jestliže sem cestujete za teplého počasí, je ideální být předem připraveni a vybavit se např. na piknik. Přibalte určitě repelent proti hmyzu a nepromokavou bundu pro všechny případy. Pokud disponujete vybavením pro nocování, doporučuji zajet do NP Tyresta alespoň na přes noc. Také v zimě je možné užít si krásy národního parku Tyresta, zvolte ale teplé oblečení a obuv a termosku s teplým nápojem. Pokud chcete následovat švédské zvyky, za žádného počasí nesmíte zapomenout na termosku s překapávanou kávou a něco sladkého, třeba skořicové šneky, abyste si mohli vychutnat typicky švédskou přestávku na kávu. Říká se jí „fika“ (čti fí-ka) a v jiných jazycích pro tento výraz neexistuje ekvivalent.

Jak se tam dostanu?

Nabijte si SL kartu, která kryje i cesty mimo centrum Stockholmu (viz článek Doprava s SL kartou). Do národního parku vás ze stanice metra Gullmarsplan zaveze autobus č. 807 nebo 809. Můžete jet také příměstským vlakem do stanice Haninge a odtud autobusem č. 834. Když nemáte příliš času, doporučuji vyhledat si spoj č. 807 nebo 834 až do zastávky zastávka Tyresta by (Haninge) – cesta cca 1 hodinu. Označené spoje sem jezdí jednou do hodiny. Pokud se chcete projít více, využijte jakýkoliv z výše uvedených spojů a vystupte na zastávce Svartbäcken (Haninge) – cesta cca 45 minut. Ze Svartbäcken je to asi 2 km po značené cestě do osady Tyresta by k návštěvnickému centru. Naplánujte si svou cestu s pomocí online plánovače.

Eva Vojáčková strávila nějaký čas ve Stockholmu na studijním pobytu a Švédsko procestovala. Mimo jiné navštívila také národní park Skuleskogen, kde si užila trekking u švédského pobřeží.

Autobus jede ze Stockholmu jihovýchodním směrem, národní park je vzdálen asi 20 kilometrů od centra města. Pokud jste se svezli autobusem až do osady Tyresta by, trvala cesta necelou hodinu. Nacházíte se u hlavního vstupu do národního parku, kde najdete návštěvnické centrum. Zkontrolujte si otevírací hodiny zde. V návštěvnickém centru vám poradí, kam se vydat, dostanete mapku a můžete začít procházku po některé ze značených cest.

Značených tras je v parku téměř 60 kilometrů a je na vás, jakou zvolíte. Stezky jsou rozčleněny i tematicky, vydejte se tedy třeba na tetřeví, žabí, pralesní či ptačí trasu, nebo třeba stezku mezi jezery Årsjön a Stensjön. V zimě jsou upravovány také běžkařské trasy.

NP Tyresta a přírodní rezervace Tyresta

NP Tyresta byl založen roku 1993, leží jihovýchodně od Stockholmu a rozkládá se na ploše 1964 hektarů. Nachází se zde jeden z největších nedotčených lesních porostů, resp. pralesů, mimo horské oblasti. Na jihu, východě a severu leží jako ochranná podkova národního parku stejnojmenná přírodní rezervace. V parku lze nalézt borovice staré až 400 let a nejstarší borovici nalezené v parku je ve více než 500 let. Typické jsou rašeliniště a mokřady. Ze zvířat můžete narazit na jelena, lišku, mývala, veverku, lasičku a ojediněle i losa. Žije zde také několik druhů netopýrů. Nejjednodušší je pozorovat ptáky, kterých zde najdeme na 112 druhů a jedním z nejvýznamnějších je zde tetřev. V místních jezerech se vyskytují štiky, okouni, ježdíci či plotice. Zajímavostí je, že v srpnu roku 1999 zachvátil část národního parku o velikosti asi 450 hektarů rozsáhlý požár. Po tomto požáru bylo vše ponecháno přírodě, aby si se zpustošeným lesem poradila sama. Nyní je to oblast, kde samovolně, bez lidského přičinění, vzniká nový les. Při průchodu touto oblastí je tedy třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Jak již bylo zmíněno, v národním parku je rovněž možné strávit noc či více nocí. Uvědomte si však, že je nutné dodržovat určitá pravidla s ohledem na ochranu přírody, a tedy kempovat pouze na vyhrazených místech či v k tomu určených přístřešcích a rozdělávat oheň pouze na vyznačených místech. Odnesení odpadků by mělo být samozřejmostí, k dispozici jsou tu ale i odpadkové koše. Nocování větších skupin vyžaduje zvláštní povolení a jednou z možností je pro ně např. rezervace noclehu ve starém mlýně. Pro vlastní spotřebu je povoleno sbírat houby či lesní plody.

Když vám bude po vydatné procházce či několikadenním pobytu zbývat před odjezdem čas, dopřejte si za odměnu návštěvu kavárny v osadě Tyresta, kde pečou převážně vlastní pečivo, vaří fairtrade kávu a nabízejí také sendviče. Nachází se zde i obchůdek s lokálními potravinami a ručně vyráběným zbožím. Pokud jste si na výlet nestihli přibalit svačinu, máte možnost zde dokoupit zásoby před výletem. Lze zde totiž pořídit párky, které si v parku můžete na vyhrazených místech na ohni opéct. Nově nabízejí jehněčí klobásky z vlastního masa.

Vězte tedy, že návštěva Stockholmu nemusí znamenat pouze obdivování památek uvnitř města, ale můžete se poměrně pohodlně a rychle přesunout rovněž do prastarého pralesa a užít den či více ve švédské přírodě! Zde najdete mapu NP Tyresta.

Eva Vojáčková (*1986) – geografka, která ráda poznává blízké i vzdálené destinace. Z Evropy ji uchvátilo nejvíce Švédsko, a to zejména díky studijnímu pobytu ve Stockholmu, při kterém poznala kouzlo severského životního stylu. Ve volném čase kromě sportu a výletů s přáteli studuje švédštinu a do Švédska se často a ráda vrací. Další oblíbenou zemí se pro ni stal Nepál, který jí nejen díky vysokohorským dobrodružstvím, ale také díky srdečným místním obyvatelům a nezaměnitelné kultuře silně přirostl k srdci.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: