10 dobrých rad, jak se sbalit pod 7 kilo

10 dobrých rad, jak se sbalit pod 7 kilo

7 kilo je ideální váha na cestování. S takovým zavazadlem se totiž téměř u všech aerolinek vyhnete čekání a příplatkům a zároveň vás nebude tížit batoh na zádech. Víte, jak na to?

1. Jaké oblečení?

V prvé řadě s sebou neberte zbytečně stejné druhy oblečení, stačí občas přeprat. Volte rychleschnoucí nebo pachu odolné materiály a barvy, které ke všemu ladí. Ideálně také počítejte s vrstvením a vybírejte oblečení s vícero využitím, např. odepínací kalhoty nebo pašmíny. Pokud navíc cestuje do rozvojových zemí, oblečení snadno a velmi levně nakoupíte přímo na místě.

2. Hygiena?

Berte s sebou jen malé lahvičky a počítejte s tím, že v letadle je maximum 100 ml. Univerzální koncentrovaná mýdla dlouho vydrží a vynahradí většinu přípravků – mýdlo, šampón i prací prášek. Místo kosmetické taštičky použijte pevný uzavíratelný a vodotěsný sáček. Nic nevyteče, ve věcech budete mít přehled a nejnižší možné váhy taky dosáhnete.

3. Správně se sbalte!

Základní radou je navléct na sebe před letem všechny neskladné věci! Nezapomeňte si taky obout ty nejrozmrnější a nejtěžší boty. Balení je umění! Nikdy nezapomeňte malými věcmi vyplnit mezírky mezi objemnými kusy i vnitřek bot. Nespěchejte a snažte se objevit tu nejlepší variantu. Vše do sebe musí zapad na sto procent. Zkusit můžete i tzv. metodu bundle wrapping, tedy složení všech věcí do jednoho balíku – viz druhá polovina následujícího videa:

4. Pozor na zavazadlo

Na kufry raději zapomeňte, obvykle jsou zbytečně nesmírně těžké a prakticky nevyužitelné v cílové destinaci. Ideální jsou cestovatelské batohy s nízkou váhou, maximálními do letadla povolenými rozměry a možností schovat popruhy pro případ odbavení. Také se s nmi snadno pohybuje a dovolí vám využát maximální váhu na vlastní náklad. Chybět by vám nemělo ani menší zavazadlo, kupříkladu skládací batůžek, který se jistě bude hodit při pohybu na místě.

5. Omezte přebytečné vybavení!

V dnešní době lze většinu věcí koupit všude na světě, a to i v rozvojových zemích. Zvažte, co můžete v případě potřeby snadno dokoupit na místě a nechte to doma. Nadbytečná kosmetika, hora knih i zbytečné kousky oblečení. Všechno sežene prakticky kdekoliv na světě a ještě obvykle ušetříte.

6. Víc funkcí, víc muziky

Multifunkční vybavení šetří místo i váhu. Spork (celý příbor v jednom nástroji)? Fajn. Trekové hole jako náhrada stanových tyčí? Skvělé. Pončo, přístřešek a podlážka pod stan v jednom? Super. Snažte se pro každou věc najít alespoň dvě nebo více funkcí.

7. Knihy nahraďte elektronickou čtečkou

Sice neucítíte vůni papíru, ale vítr vám zase nebude moci obracet stránky! Navíc se stávají čtečky finančně mnohem dostupnější a do jedné se vám vleze hned několik knih naráz. Pokud přeci jen nedáte na papírové knihy dopustit, kupte si nějakou až na místě. Destinace pro backpackery jsou plné stylových antikvariátů, kde knihy nejen snadno koupíte, ale před oldetem i prodáte.

8. Perte si na cestách

Budete potřebovat nejlépe bezkolíčkovou šňůru, univerzální mýdlo, univerzální špunt do umyvadla a hodí se i velký vodotěsný sáček, který se dá v případě nouze použít místo umyvadla. Následující video vám poradí, jak se při praní poprat s omezenými podmínkami:

9. Vaření?

Nejlepší je se vlastnímu vaření zcela vyhnout (tedy pokud nejede kdesi do opuštěných hor na několik dní dlouhý trek). Když už to musí být, vaření na tuhém nebo tekutém lihu vám na kratších cestách ušetří kýžené (deka)gramy. Přece jen ale zvažte, jetsli není výhodnější stravování v místních jídelnách. Ochutnáte tak novou kuchyni a obvykle u jídla potkáte i nové tváře.

10. Volte co nejlehčí a nejmenší vybavení

Šikovní kreativci si mohou zkusit nějakou vychytávku sami vyrobit. Trend MYOG (= Make Your Own Gear), získává poměrně rychle na oblibě. Spousty návodů lze najít např.www.backpacking.net nebo na YouTube. Ostatní najdou výběr toho nejlehčího z celého světa v pražské prodejně Pod 7 kilo nebo na www.pod7kilo.cz.

Máte vlastní radu pro cestování nalehko? Podělte se o ní v diskuzi!

Rady vám přináší Pod 7 kilo, obchod s vychytávkami a výbavou pro cestování nalehko. Najdete nás v Rybné 26 v Praze nebo na www.pod7kilo.cz.

Zkušenosti čtenářů

Petr

Mozna by se hodilo pripsat, ze s timhle stylem cestovani pripadne z tech 7mi kg tak pul kila na tucny stucek bankovek, ktere po te ceste roztrousite. Ackoliv premysleni, jak zabalit jeste lehceji, je urcite dobry smer (a v clanku je nemalo dobrych bodu), kategorie pod 7kg se bude tykat chronickych hostelaru prave s onim stuckem bankovek a letnim minispacackem, kdyby nahodou v hostelu nebylo moc ciste povleceni. Nehostelar na tom bude nejak takto: bagl 65l=2,5kg, spacak=1,2kg(aspon), lehky stan=1,9kg (aspon), vareni=0,5kg (a to podhodnocuji a urcite taky budu ochutnavat mistni kuchyni). A jen s timto jsme na 6,1kg. K tomu si tam prihodte jednu cokoladku, nejaky oplatek, kousek chleba a pullitr vody nez se nekam dostanete a jste na sedmi jedna basen. Pripominam, ze v techto 7mi kg nemate zatim (krom veci na sobe) ani jedno tricko, ani jedny ponozky, natoz jeden teply svetr a svrchni sustku, o sandalkach nemluve (pohorky prevezete na sobe). Pokud cestovat=primestska pamatkova hostelovka v ramci 14ti dnu dovolene z prace, pak se mozna k tem 7kg muzete dostat. Pokud ale cestovat znamena spat v hostelu treba jen obden, nebo vubec, vydat se na vlastni pest i do kopcu a hor, pak bude peknou hmotnosti sobestacneho a zakladnim komfortem (stan misto plachty) zhyckaneho cestovatele takovych 10-13kg.

Daniel
Petr:

Petře nezlob se na mě ale jste uplně mimo 🙂 Stačí si nastudovat pár chytrých knih a webů… Jen pro příklad vyvrátím tvůj odstavec o (patrně tvé) výbavě a kilech. Já velmi komfortně a zároveň velmi levně (o nějaké posteli se mi může jen zdát) cestuji s tímhle: batoh Golite 50l/800g/110$; špičkový péřový spacák Cumulus Quantum se zaručeným komfortem do -6°C/700g/7000kč;stan Appy Trails Mark 3 s plachtou 780g/2500kč, mohl bych pokračovat 🙂 A je mi ulně jedno, jestli jsem v horách, v mrazu, v dešti… O penězích a zbytečných kilech na zádech to opravdu není.

a
Daniel:

Honíš si ego že máš prachy?

Daniel:

Tak to bych docela rad videl, jak travis destive dny v tomto stanu s takovym spacakem. Onehda me chytnul takovy dest, ze jsem tri dny stravil ve stanu (Husky Flame 2).
Na dva tydny mimo civilizaci se dostat pod dvacet kilo povazuju za hrdinsky vykon.

Štěpán - Pod 7 kilo
Petr:

Petře, máte pravdu, že na cesty po hostelech je určitě snazší, sbalit se do 7 kilo. Ale jak tady myslím prokázal i Daniel, není to nemožné i na cestách s spaním venku. Přitom určitě platí, že čím kratší cesta a méně náročné podmínky, tím nižší váha.

Nejlepší je, pokud cestujete ve dvou – spoustu věcí samozřejmě potřebujete jen 1x. Naše poměrně komfortní (myšleno mohla by být i lehčí) základní výbava (batoh, stan, spacák, karimatka, vaření) vychází na cca 3-3,5 kg na osobu. S plachtou nebo hamakou se můžete dostat ještě níž.

smian
Štěpán - Pod 7 kilo:

Jojo…není nad starou dobrou usárnu…Ta nedovolí člověku zabalit zbytečnosti. A na týden sbaleno mám pod pět kilo. uznávám, že nemám ve výbavě stan a ani by se nevešel, ale i bez něj se dá žít…ona stačí pončo pláštěnka…
Ono se ne nadarmo říká, že s sebou potřebuješ jen jedny ponožky navíc, kdybys spadnul do vody a jedny trenky, kdyby ses po..al.
A předem upozorňuju, že s usárnou nelozím jen po českých luzích a hájích…:)

Svetr
Petr:

Já teda souhlasím s Petrem. Co voda? Na některých místech není, to máte hned o tři kila navíc. Péřový spacák za sedm litrů, hezký…ale ten přece nemůže navlhnout ne?

Dany

Cestovani je rozmanita cinnost. Samotne tvrzeni jaka vaha zavazadla je pro cestovani idealni vzbudi zvedavost. Tak i ja se nechal zlakat :-)a se zajmem jsem shledl ten první filmik. Je zabavne se dozvědět jak někdo ma nabaleno. Jiny prinos v takove instruktazi však rozhodne nevidim.
Lidi jezdete, chodte, plavte se – je to super, ale rozumny je zacit nejdriv po okoli s batohem na zadech a ne leteckou dopravou. Poradna tura brzo nauci jak balit a vůbec nebudete potrebovat takoveto rádoby rady.
…a třeba si nekdy i v tom obchode (kam je nasmerovana tato reklama) něco praktickyho dle vlastní uvahy vyberete. 🙂

„1. Jaké oblečení?
V prvé řadě s sebou neberte zbytečně stejné druhy oblečení, stačí občas přeprat.“

Turista z prvního videa to patrně vidí jinak :-))

Katka

Petře, samozřejmě, že je je to hodně o stylu cestování. Chcete-li kupříkladu nízkonákladově procestovat památky severní Indie, jsou to dobré rady. Lehoučký batoh vám pomůže ušetřit peníze na letence a všechno za pár drobných nakoupíte na místě. Pokud se vydáváte na tři týdny trekovat do Ladakhu, tak samozřejmě musíte tahat patřičnou výbavu. Myslím, že obojí vystihuje podstatu cestování, záleží ovšem na tom, co člověka zajímá. Nadšený architekt stráví hodiny a hodiny obdivováním Taj Mahalu a Agerské pevnosti, milovník hor touláním mezi vrcholky… Ani jedna ani druhá možnost není správná či špatná, ale je to o tom, za čím to koho táhne…

je mnohem praktičtější kufřík na čtyřech kolečkách, který v ruce skoro necítíte. Nic se vám v něm nerozmačká a slouží jako perfektní podnožka. Nejtěžší věci a boty mějte na sobě jenom přes odbavení, před odletem se převlékněte a přezujte do něčeho pohodlnějšího. Do kufříku skládací tašku na nákupy po cestě – při delších letech bývá jedno podané zavazadlo v ceně.

PaV

Naprostá většina aerolinek toleruje jedno kabinové zavazadlo (maximum length of 56 cm (22 inches), width of 45 cm (18 inches) and depth of 25 cm (10 inches)) + LAPTOP bag.
Řeším to následovně: Na odbavení na sebe navleču maximum. A ihned poté z „cabinového“ trolleye vyndám batoh (a do něho a do trolleye) přendám přebytečné oblečení. Stejně tak do trolleye či batohu odložím notebook. A na palubu vstupuju s jedním trolleyem a jedním batohem (který může vzdáleně připomínat batoh na notebook). Nikdy se mi nestalo, aby mne někdo na palubě z personálu omezoval (v tranzitech si cestující nakupují duty free a taky je nikdo neomezuje v jejich množství při vstupu na palubu).
Prádlo si obvykle beru jen na 2-3 dny. A na zbytek si kupuji na místě. Stačí mi s s seboou jedna dvě kvalitní košile, dvoje kraťasy a na cestu nejlehčí stretchové kalhoty (kvůli komfortu během dlouhého letu). Na pobyt v chladných končinách využívám jen věci od Vaude ve dvou vrstvách. Jsou lehoučké na dopravu, kdy do zavazadla dávám jen svrchní bundu a fleecové a svrchní kalhoty a „masitou“ fleecku mám na sobě i během letu coby „peřinku“. Kromě vyloženě „polárních“ oblastí létám všude jen v běžných lehkých Salomonech, které toho za cca 7 či 8 let zažily neuvěřitelně v různých pouštích, džunglích – a pořád drží a slouží! Do tepla mám už přes deset let Adidas Trisuli II, které spolehlivě snesou neomezeně i mořské vody (včetně korálů!!!) a fakt se (přes svoji vysokou pořizovací cenu) bohatě vyplatily.
Takže dohromady mám do 15 ks oblečení a max. 2 ks zavazadel (někdy jen batoh) a nemám s tím problém existovat na druhém konci světa po mnoho týdnů bez jakýchkoliv problémů. Nejvíc mi odcházejí kraťasy, ať jsou sebekvalitnější. Naštěstí kraťasy nepatří ani k nejtěžším ani nejdražším kusům, když se na místě musí řešit jejich obměna:-)

Štěpán - Pod 7 kilo
PaV:

To je dobrý postřeh, že oblečení je po odbavení možné sbalit např. do skládacího batůžku! S dovolením ho přidáme do tipů na našem webu. Je to vlastně stejný princip jako u vestových zavazadel.

Lucie K.

Na roztomilý kufřík na 4 kolečkách raději zapomeňte, pokud míříte do rozvojových zemí ;). Pokud není chodník, po kterém byste ho táhli, pocítíte ho v rukách tak, až z něj budete mít mozoly. A cestou z nádraží do hotelu si vzpomenete na tolik sprostých slov, že jste ani nevěděli, že jich tolik znáte. Nedej bože, pokud spíte každý den na jiném místě, protože nejedete na dovolenou, ale prostě cestujete. Zato z batohu jsem ještě žádné mozoly neviděla.

Snob

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

Libor
Snob:

Pokud někoho zajímají jen města, bary a pláže, může cestovat třeba takto. Pokud někoho zajímá divoká příroda, batoh s nějakým vybavením mít musí. Pokud toto nechápeš, jsi blbec sám.

majo

yup.. zasadne na lahko, v dnesnej globalizovanej dobe mate vsade cisnke vietnamske trhy, normalny nenarocny clovek si vystaci s penazenkou a pasom a zakladne veci, nohavice trisko, nieco teple, a v batohu to nezaberie viac ako 7 kg.
Casy ked som vlacil so sebou 15 Kg su davno prec.

Tibor

jen foťáky mě váží sedm kilo,a když odlétám,mám batoh ještě minimálně o tři kila těžší ,protože tahám suvenýry,které si neodpustím nakoupit :-)k tomu boty,sandály,slivovice,lékárna,hadry na ven a pěkný oblečení mezi lidi, ať nejsem jak socka a špinavec a hned jsme na 15 kg.

valcaV

A co foťák? Je lepší nenápadná krabička, nebo tahat dělo?

tibor
valcaV:

já,protože rád fotím na cestách a chci mít hezké fotky,tahám sebou zrcadlovku(někdy i jednu náhradní) a čtyři objektivy,baterky a příslušenství .ale při fotografování lidí mám se zrcadlovkou veliké problémy,protože se to místním moc nelíbí a jsem zbytečně středem pozornosti. Proto si na příště pořídím ještě nějaký maličký kompakt a navíc tak zaznamenám i dokumentační fotky(jizdu vlakem,nádraží,posezení u oběda ,atd ,kvůli kterým zrcadlovu nevytáhnu a pak doma nadávám :-). S malým kompaktem bych se možná k těm sedmi kilům přiblížil ! 🙂

poplis
tibor:

mluvite mi uplne z duse.jaky kompakt uvazujete ze poridite?
ja uvazuji nad nikonem J1-J3 ten se da poridit novy za 5500 a sony nex,ktery uz mam,malo sumi,ma vyklopnej displej coz se dost hodi ale pomaly AF

PaV
valcaV:

Po asi 10 různých kompaktech, co fotily ani ryba ani rak: -( jsem si nakonec pořídil kapesní Olympus SH 25mr. Má snad úplně všechno, včetně GPS, 1080 HD rozlišení videa atd. atd. Je úžasně citlivej i v šeru, takže můžu fotit bez blesku a nenápadně lidi i kulturu, muzea, mešity, různý svatyně, zvířata večer v přírodě atd.
Ofocuju si i různé dokumenty co mi kdekoliv zaujmou, které pak dodatečně znovu v klidu v hotelu nebo už doma pročítám.
Dělo jsem zavrhl, protože jsem s „děly“ hodně fotil od dětství a poměr objem/váha/výkon mi připadá u nejmodernějších kapesních foťáků téměř srovnatelný. Hraju si i dost s makrem a připadá mi, že už bych si nikdy proto „dělo“ na cestu nikam dobrovolně nepřibalil.
Hodně se mi osvědčila na dlouhé expozice (zejm. v noci) Gorilla. S Gorillou fotím i z nadhledu, abych si prodloužil délku ruky nad hlavy lidí a davů.

Jsou i země, kde „dělo“ na krku či brašna je označením pro „chodící bankomat“. A já chci mít na cestách klid a splynout s davem jak jen to jde:-)

Honza
PaV:

K fotaku:
SONY RX100 s WiFi modulem mi prijde jako idealni reseni. Velmi kvalitni kompakt, se kterym navic muzete pomoci NFC modulu fotky jednoduse prenaset do chytreho mobilu a publikovat. Je drazsi, kolem 18tis., ale sve zajemce si jiste najde.

PS: Jinak diky vsem za inspirativni komentare!

Fil

ja mivam do >20°C zimni Evropy (nizke hory, niziny, trochu mest) batoh do 10kg (jako cabin bag). je v nem i zrcadlovka se dvema objektivama. misto stanu kvalitni bivakovaci pytel (na rozdil od pristresku z poncoplastenky pomuze zvysit tepelny komfort cyklospacaku + neprojdou komari). mezi nejvetsi blbost, co jsem s sebou naposledy bral, radim esus (neskladnej, nezmacknutelnej, tezkej). vareni neni nutny a ty dva litry jsem mohl vyplnit necim smysluplnejsim (nebo usetrit vahu).
na miste se batoh samozrejme nafoukne o vodu a jidlo…

Standa

Mel bych dotaz na zkusene cestovatele…chystame se ted na mesic do vietnamu a filipin…vsude se pise at vemu co nejmene obleceni, ze se da vsechno koupit na miste…je to tak i u velkych velikosti? potreboval bych tak 2-3XL. A mam trosku obavu ze takove tam po obchodech bezne mit nebudou…poradite?

Werni
Standa:

Odpoved pro Standa: Ahoj Stando, po zkusenostech z Ciny a Thajska muzu rict, ze vetsinou budes potrebovat nakupovat jen lehounke kosile a tenke kalhoty do horka. Ty maji casto univerzalni rozmer a docela na lidech vlajou. Nekdy ti to tam na miste i usiji nebo presiji (vetsinou prodavaji neco pro zapadni turisty, kteri jsou v prumeru vetsi nez mistni.) Jedine pozor na obleceni do zimy – konkretne zimni bunda. Vetsi rozmery se daji sehnat spise ve vetsich provarenych turistickych mestech (V Cine ShangHai a BeiJing.) Ale treba uz v takovem NanJingu jsem mel se svou vyskou a omezenym rozpoctem na zimni bundu dost smulu (nakonec jsem koupil o cislo mensi.) Konkretne ve Vietnamu jsem nebyl, ale predpokladam, ze se to spise bude dat sehnat / domluvit presiti (hlavne u tenkych letnich veci) 🙂

Tomas

Jak si sbalit na cesty se pise i tady http://www.povlastniose.eu/co-s-sebou-na-cesty a opravdu to funguje a clovek se citi lepe a svobodneji…

ja som našiel skvelý mech na vodu ktorý je určite efektívnejší ako fľaša používajú ho cyklisti je oveľa foremnejší a hlavne na veľmi dlhé cesty je veľmi vhodný

Montty

Hmm… Dostal jsem se na 8kg :o) A to i s vodou a „sváčou“ na dva dni…

Je pravda že na nějakou extra tůru do odlehlích oblastí bych si stím netroufl ale na cestovaní kde aspoň dvakrát týdně potkám sámošku jo 😀

A přidávám citaci s eshopu pod 7kilo
„Víme, že zabalit vše potřebné do 7 kilo je v mnoha případech utopie.“

Mě se ten jejich krámek líbí. Několik rádoby rad se mi osvědčilo 😉 Jen raďte dál…

Zůwa

Nepočítám se mezi velké cestovatele, ale myslím, že základem lehkého báglu je info o destinaci. Chceme přežít,ne? Jinak žula, jinak vápenec(bez vody) a kdyby ses myl, nebo chtěl prát, tak tě chatař sežere- voda ze střechy se jen pije!např. A cestujou rádi i ti, co jsou tak bohatí, že se za svý prachy aspoň dostanou na místo. Na doplňování věcí v místě bych nespoléhala, leda že tě pustiny nelákají a radši nakupuješ. Jinak shánění věcí zdržuje a můžeš narazit na nejrůznější svátky, kdy toho moc nepořídíš. Taky je dobrý odjíždět v kondici a počítat s tím, že zpustneš a zhubneš. A píšťalku, kompas, papírovou mapu a slivovici v lékárničce bych nezavrhovala nikde.

blbka

parádní rady…to jo….

babka

super ty kecy tady super

X

Dokupování věcí na místě mi teda přijde jako pěkný opruz, na dovolené a ještě nakupovat. 🙂 Potřebovala jsem to jednou, když jsem byla několik dní bez kufru na západě íránu a sehnala jsem max čádor (a zabila čas chozením po obchodech 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: