TOP 7 zážitků, které můžete prožít se zvířaty na cestách

TOP 7 zážitků, které můžete prožít se zvířaty na cestách

Silný prožitek z cest je spojený s různými podněty. Tentokrát vám přinášíme sedm tipů na zážitky se zvířaty (od pozorování velryb po jízdu na psím spřežení) a těším se na ty vaše!

1. Potápění se žraloky v Mexiku

Nedaleko mexické pevniny u ostrova Holbox je místo, kam se vždy v červnu, červenci a srpnu vracejí žraloci za potravou. V okolí proto najdete mnoho potápěčských agentur, které vám umožní se dostat do bezprostřední blízky těchto nebezpečných zvířat. Podobné příležitosti najdete i v Belize či Hondurasu.

Nepodceňujte pojištění do zahraničí. Cestování by se vám mohlo prodražit.

2. Sledujte šimpanze v Tanzanii

Jane Goodallová byla jedním z prvních vědců, kteří se podrobně zabývali sledováním života šimpanzů v národním parku Gombe Stream. Pozorovat nejbližší příbuzné člověka vám dnes umožní agentury v okolí. Ideální je k tomu suché období od června do října.

3. Pozorujte velryby kolem Nového Zélandu

Mnoho agentur nabízejících pozorování velryb najdete v městečku Kaikoura. Na katamaránu vás obklopí nekončící oceán a vy budete napjatě sledovat třpytící se hladinu. Zdánlivý klid přeruší obrovská tlama vorvaně, po chvíli zamává nadměrným ocasem a ztratí se v hlubinách.

By Maarten.M.

4.Potápění s delfíny

Jedni z nejinteligentnějších živočichů na světě jsou elegantní delfíni. Podívat se s nimi pod hladinu je naprosto jedinečný zážitek. Abyste se s nimi dostali do přímého kontaktu, vydejte de přímo do delfinária, a to například v mexické riviéře Maya. Nesetkáte se tak sice s delfíny na otevřeném moři, ale na druhou stranu se zase budete moci zvířat dotýkat nebo se jimi nechat táhnout za ploutev.

5. Svezte se na velbloudu v Maroku

Nádherné zlatavé duny jemného písku na svých hřbetech rády přivítají poutníky pouště – velbloudy. Cestování na jejich hrbech není zrovna nejpohodlnější, ale výhled je nezapomenutelný. Vydejte se nejlépe na vícedenní výlet s nocování uprostřed pouště, odkud jsou skvěle vidět hvězdy. Velbloudů si užijete třeba i v Egyptě či Ománu.

Tip: Před cestou žádejte kvalitní cestovní pojištění.

6. Vyjeďte si na psím spřežení

Mrazivý vítr šlehá do tváře, přes tlusté rukavice držíte saně a smečka psů vás táhne do švédské divočiny. Chcete-li navíc spatřit polární záři, určitě se vydejte ideálně mezí prosincem a únorem. Na internetu najdete mnoho agentur nabízjících tento zážitek.

7. Vydejte se na Galapágy

Unikátní prostředí ostrovů závisí zejména na mísení pěti mořských proudů s odlišnou teplotou a díky tomu nepředvídatelných přílivech. Najdete zde až 50 druhů endemických ryb, stopadesátileté želvy, třiceticentimetrovém stonožky i patnáct druhů Darwinových pěnkav. Návštěva těchto jedinečných ostrovů ale není zrovna levnou záležitostí. Od června do prosince můžete pozorovat větší aktivitu mořských živočichů a ptactva. Kolem prosince se pak oteplí a až do května trvá teplejší období ideální pro potápění a šnorchlování.

By iLCP.

A co podobného jste na cestách prožili vy?

Zkušenosti čtenářů

eva

NP El Palmar nebo rezervace Esteros del Iberá v Argentině jsou pro milovníky zvířat ráj. V kempu v El Palmar v noci běhají vizkači, které se skoro nebojej, přes den ptactvo skoro zobe z ruky, kapybary lze fotit na pár metrů a když má člověk štěstí uvidí i další zvířectvo. V kempu v C.C.Pellegrini u laguny Iberá není potřeba na pozorování ptactva dalekohled a kajmani se vyhřívají metr od stanu. Super zážitky.

Jan Fidler

Vřele doporučuji návštěvu Bornea. Pohyb mezi orangutany je naprosto úžasný. Člověka neberou jako nepřítele a proto je tu úplně běžné, že kolem vás projde samice s mládětem… Nic podobného jsem se zvířaty ještě nazažil.
H.

Jenda

Spatření tří lvů asijských v jediném místě, kde v přírodě žijí. Je to 1% populace.
„Zpěv“ gibbonů v thajském NP.
Orangutani v Bukkit Lawangu na Sumatře.
Afrika – pozorování velryb, veškerá safari, nevíc se mi líbilo Ngorongoro, guerézy vybírající odpadní koše v kempu u jezera Naivasha, překrásný zpěv orlů jasnohlasých leckde, strdimilové leckde, jeřábi královští mezi krávami u silnice
Jižní Amerika – plameňáci a vikuni v Salar Uyuni, ptactvo, opice a růžoví delfíni na řece Beni
Galapágy – popsáno výše
Mexiko – plameňáci u moře, zimující motýli monarchové
Čína – jeřábi černokrcí
Egypt – čápi bílí letící na začátku jara do Evropy
Izrael – kozorožci u Mrtvého moře v Ein Gedi
Česko – v létě rorýsi na sídlištích,jeřábi popelaví mnohokrát spatření ze silnice, na podzim hejna špačků všelijak měnící tvar, klíny hus, troubící jeleni

HoKa

Pro mne osobne sem urcite patri napr.:
snorchlovani se zralokem velrybim na Filipinach, gorily v Ugande, kahauove na Borneu ci zpev lemuru indri na Madagaskaru.

Andrea

já byla nadšená z pozorování velryb a delfínů u Mirissy, setkání s karetami kdekoli na jižním pobřeží Srí Lanky, šnorchlování se žraloky u Phi Phi a levhartovi jsem koukala do očí v přírodní rezervaci Yale na Srí Lance.

Honza

Keňa – vynoření asi 5 hrochů od našeho stanoviště na břehu jezera Naivasha, Oloupení o svačinu kočkodanem v parku Hells Gate, Setkání s buvolem africkým tváří v tvář v lese poblíž Crater Lake, bydlení s paviány jako jedinými společníky v pralese Kakamega
Izrael – kozorozi u Mrtvého moře

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí