LONDÝN: Podrobný průvodce hlavním městem Velké Británie

LONDÝN: Podrobný průvodce hlavním městem Velké Británie

Internetová připojení, kavárny, hostely, ale i tipy na výlety, podrobný popis dopravy a orientace v Londýně.  To všechno najdete v podrobném průvodci Londýnem!

Příjezd do města

Londýn zajišťuje svou leteckou dopravní obslužnost ze čtyř letišť.

Hlavním letištěm pro mezinárodní lety je London – Heathrow – z Prahy zajišťují lety s British Airways a ČSA. Letiště se nachází na jihozápadě Greater London a je dostupné metrem (Underground) modrou linkou Piccadilly. Jízda z letiště ze stanic Heathrow Terminal 1, 2, 3, Heathrow Terminal  4 a Heathrow Terminal 5 do centra Londýna trvá přibližně 50 minut.

Rychlejší variantou dopravy na a z letiště je tzv. Heathrow Express (rychlejší ale znatelně dražší pravidelné spojení každých cca 15 minut, doba jízdy cca 15 minut). V noci je možné využít linky autobusu N9. Cesta trvá cca 50 minut.

Pokud poletíte na letiště Heathrow, počítejte s tím, že jde o jedno z nejrušnějších letišť na světě. Abyste se v něm dobře vyznali, určitě se vám bude hodit praktický průvodce letištěm Heathrow!

Druhým významným letištěm je letiště na jihu Greater London, London – Gatwick – z Prahy zajišťují lety společnost Easy Jet. Cesta vlakem z letiště do centra Londýna na Victoria Station trvá přibližně 1 hodinu. Využít lze i autobusu společnosti Easy Bus, cena je mnohem nižší, cesta do centra Londýna však trvá přibližně 1,5 hodiny.

Letištěm položeným na severovýchodě Greater London je London – Stansted. Letiště zajišťuje z České republiky společnost Easy Jat a Ryanair. K dopravě do centra Londýna lze využít vlak, který jede do stanice London Liverpool nebo autobus společnosti Easy Bus, cena je mnohem nižší, cesta do centra Londýna však trvá přibližně 1,5 hodiny.

Na severu Greater London se nachází letiště London – Luton. Z České republiky sem létají spoje společnosti Wizzair. Odsud lze vlakem dojet do centra Londýna na stanici King´s Cross St. Pancras přibližně za 80 minut nebo využít opět služeb autobusové společnosti Easy Bus.

Autobudem se z České republiky do Londýna dostanete s několika společnostmi přibližně za 17 hodin, cena se liší dle tarifu mezi 1 až 2 tisíci korun.

Městská hromadná doprava

Páteř londýnské MHD tvoří síť metra s 12 trasami, na nichž je 275 stanic. Na každé stanici lze zdarma obdržet plánek těchto tras, které jsou odlišeny barevně i názvem.  Orientace na jednotlivých stanicích pak probíhá podle názvu směru, kterým míříte Northbound, Southbound nebo Westbound, Eastbound. Značení směrů a stanic je velice dobré.

Zakoupit lze jízdenku jednosměrnou. Pro návštěvníky poznávající Londýn několik dní je k dispozici tzv. 1 – 3 denní Travel Card  za zvýhodněnou cenu.  Cena se liší od počtu zón, které s ním lze projet. TravelCard platí jak pro autobusy, metro tak i pro příměstské vlaky. Zakoupit je lze na každé stanici metra v automatu nebo u prodejce ne některých stanicích. Centrum Londýna zasahuje do 1. a 2. zóny.

Pro ty, kteří uvažují o delším pobytu v Londýně, se vyplatí pořízení Oyster Card, kterou lze průběžně nabíjet na jednotlivých terminálech.  Jízdné je pak nepoměrně nižší než u TravelCard nebo jednorázového jízdného.

Orientace a bezpečnost

Velký Londýn (Greater London) jak se aglomerace nazývá má kolem 8 milionů obyvatel, kteří žijí na ploše téměř 1 600 km2. Aglomeraci činí City of Westminster, City of London a 31 městských čtvrtí.  Dopravní dostupností se Velký Londýn člení na pět zón, které prstencově začínají v jeho samém centru. Obecně platí, že čím dál od centra, tím je levnější ubytování, strava – o to více však zaplatíte za dojíždění do centra.

Jednotlivé oblasti se v Londýně liší podle toho jaká národnost nebo rasa žije v jejích ulicích. Podle toho je i oblast bezpečná a tím i cenově dostupná. Orientace je jednoduchá. V bezpečných čtvrtích se po ulicích procházejí většinou bílí lidé v dražším oblečení. Obchody patří do vyšší cenové kategorie. V levnějších až chudinských čtvrtích naleznete většinou obchody „vše za libru“, levné fast foody a černošské obyvatelstvo, obchody nemají anglické nápisy. Na severozápadě oblasti naleznete židovské a polské čtvrtě. Často se toto mění pouze zahnutím za roh do jiné ulice.

Centrem aglomerace protéká od západu na východ řeka Temže (Thames). Většina pamětihodností se nachází na severním břehu řeky. Pěšky lze zvládnout za jeden den oblast Westminsteru, Whitehall, královské centrum a oblast kolem Buckinghamského paláce. Ve stejný den stihnete projít oblast Covent Garden, Soho a okolí Trafalgar Square.

V celé Anglii lidé milují parky.  Nejznámějším parkem je Hyde Park, Regent´s Park, St. James Park a Green Park. Všechny parky doslova zvou k odpočinku, ať už na lavičkách nebo při hezkých dnech na svých trávnících. Nikde není omezen vstup na zatravněnou plochu.

Stravování

Nejlevnějším způsobem stravování v Londýně je stále koupě sendviče, nápoje a chipsů v některém ze supermarketů, jejichž malé prodejny najdete i v centru města. Další levnou, ale o něco dražší variantou jsou sítě fast food, kterých je i v centru dostatek.

O něco dražší variantou je občerstvit se u některého stánku s hot dog nebo anglickou klasikou fish&.chips. Restaurační zařízení jsou nejlevnější v oblasti Soho, kde je i malá Čínská čtvrť, kde se lze za pár liber zúčastnit tzv. All You Can Eat.

Zajímavou gastronomickou zkušeností je trh každou sobotu ve čtvrti Notting Hill v ulici Portobello.

Ubytování

Ubytování v Londýně nabízí všechny možné kategorie. Příliš levné hotely mají jednoho společného jmenovatele: stísněné prostory, vlhko a vysoké cen. Doporučujeme proto spíše na ubytování nešetřit a vybrat některý z mnoha dražších, ale o to příjemnějších hotelů. Nejvhodnější volbou v poměru cena=výkon je zamluvit si ubytování v rámci sítě YHA. Nejlevnější volbou jsou mnohdy velice přeplněné a nečisté hostely v oblasti Piccadilly Circus a Soho, ale ty příliš nedoporučujeme. Nejlevnější hotýlky leckdy mající arabského majitele jsou v oblasti Victoria Station nebo South Kensington.

Noční život

Noční život v Anglii je záležitostí páteční a sobotní noci. Londýn jako hlavní město, které je plné turistů tuto tradici poněkud boří.

Za divadlem lidé vyráží do oblasti Leicester Square. Rockové a bluesové kluby najdete v oblasti Tottenham Court Road, Camden nebo Covent Garden. Hlavním centrem homosexuálů je oblast Soho.

Nakupování

Nákupním centrem Londýna je Oxford Street. Všechny značkové obchody plné výprodejů naleznete na této ulici. Výborný sportovní obchod je na Piccadilly Circus. Suvenýry pak zakoupíte u každé turistické atrakce. Určitě  vyzkoušejte trh, který se koná každou sobotu ve čtvrti Notting Hill v ulici Portobello.

Služby

Nejznámější londýnskou poštou je pošta na Trafalgar Square, která je otevřena i v sobotu. Zde lze koupit i známky. Ty lze koupit i v některých pouličních trafikách. Schránky jsou pak typicky londýnsky červené.

Turistické informace jsou především na letištích a nádražích a pak u každé turistické atrakce. Spoustu map a letáků upozorňujících na akce ve městě naleznete na recepcích hotelů a hostelů

Internetové připojení (wi-fi) v současnosti je již tradičním doplňkem každé kavárny, hotelu či hostelu.

Ulice Londýna jsou plné policistů. Spousta se jich pohybuje na kole, v oblasti královského paláce na koních. Policejní stanice nejblíže centru je: 10 Vine St., W1 (u Regent Street).

Záchranná služba: 999

Nejznámější nemocnice u centra: Chelsea&.Westminster, 369 Fulham Rd, SW10

Běžné léky zakoupíte například v síti obchodů Boots.

Co vidět

Londýn je městem, kam se lidé vrací a vždy objeví něco nového. Snad každý zamíří k Buckinghamskému paláci, k Westminsterskému paláci nebo do muzea Madame Tussaud´s. Nejkrásnější vyhlídka na město je z kupole St´Paul Cathedral a nebo obřího ruského kola London Eye.

Jak město projet a vidět i skrytá místa řeky Temže? Projeďte se lodí od Westminster Bridge do stanice Greenwich. Své neodmyslitelné kouzlo má i bohémská čtvrť Notting Hill.

Zkuste taky galerii Tate Modern, která byla na začátku 20. století přestavěna z místní elektrárny. Nejlepší káva pak chutná v jedné z kaváren Covent Garden. A nezapomeňte sse zúčastnit jedné z organizovaných prohlídek fotbalového stadionu FC Chelsea.

Výlety do okolí

Vlakem z Waterloo a Paddingtonu – 34 km od Londýna se nachází Windsor – královské sídlo současného vládnoucího rodu. Zámek se tyčí nad řekou Temží, lze navštívit jeho zpřístupněné komnaty. Neméně zajímavé je se projít v ulicích Etonu, kde je  jedna z nejdražších škol v zemi.

Z Victoria Station lze během dne navštívit autobusem studentské město Oxford. Město plné kolejí a studentského života.

Kultura a svátky

Mezi nejvýznamnější svátky v Londýně patří každoroční oslava královniných narozenin – Trooping the Colour (druhá sobota v červnu).

Autorka Vladimíra Svitáková ve svém volném čase cestuje nebo průvodcuje. Její nejdelší cestou byl desetiměsíční pobyto-pohyb po Spojených státech. Ze všeho nejvíce ale miluje především Maroko, Balkán a jedinečnou islámskou architekturu.

Zkušenosti čtenářů

Martin

Odmyslíte-li si, že http://londyn-ubytovani.cz/londyn-pamatky je trochu realizovaný kvůli bookingu, najdete tam taky zajímavé a čtivé informace. Jinak ten výlet mimo Londýn, který tu popisujete rád zkusím 🙂

olin

Londyn? nadherny ilegal… prokalil jsem tam boty…

roman

V londyne je 11 linek metra, ne 12, jsou tam ale i dalsi „metra“, jako overground nebo DLR.

Portobello market je blbost pro (italske a spanelske) turisty, daleko zajimavejsi je borrough market u london bridge.

Nez chodit na vyhled do St. Pauls je lepsi jit par kroku (200 metru?) vedle do obchodniho domu One New Change, kde je vstup na strechu zdarma a bez front.

Katka

Díky moc za další tipy!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: