Na skok ve Švýcarsku: Davos, Lucern i Engadin

Na skok ve Švýcarsku: Davos, Lucern i Engadin

Nejvýše položené město Evropy, nejsmutnější sochu i středověký hrad je možné vidět při krátké cestě Švýcarskem. Stačí jen pár dní a tato nádherná alpská země ukáže svá tajemství.

„V horách Beraní hlavy bylo pěkných rovných míst až až, ale potíž byla v tom, že většina z nich byla položena svisle,“ popsal Terry Pratchet jedno z ikonických míst svého smyšleného světa jménem Zeměplocha. Něco podobného by se dalo říci i o Alpách, a to i o těch Švýcarských.

Davos: Město v oblacích

Nadmořská výška 1 560 metrů činí z Davosu nejvýše položené město Evropy. Šest hor rozkládajících se kolem něj mu dodává ideální lokaci pro všechny milovníky letních i zimních aktivit. Více jak 300 kilometrů sjezdovek a několikanásobně větší množství tras pro cyklisty a hikery přitahují návštěvníky po celý rok.

Cesta oblastí Rinerhorn zvedajícím se z nádherného údolí Landwassser je zážitkem jak pěšky, na kole tak i na lyžích. Za návštěvu také stojí například jezero Davosersee nebo údolí Sertig, z něhož jsou krásnévýhledy na špičaté vrcholky hor Mittaghorn, Plattenfluh nebo Hoch Ducan.

Mezi všemožnými sporty je však možné nalézt i ostrůvek kultury. Muzeum německého expresionisty Ernsta-Ludwiga Kirchnera nabízí svým návštěvníků více jak 1400 prací tohoto významného umělce.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Lucern: Treky i architektura

Dominantou švýcarského města Lucern je kapličkový most Kapellbrücke přes řeku Reuss. Most postavený ve 14. století (po požáru v roce 1993 zrenovovaný) patří mezi nejfotografovanější památky ve městě. Stropní panely mostu nesou důležité obrazy ze švýcarské historie a mytologie z dílny Heinricha Wägmanna.

Na stránkách města je možné si svoji cestu skrze místní historické i architektonické památky dobře naplánovat.

Milovníci příběhů z bájné Narnie zase obdivují deset metrů dlouhou sochu od Lukase Ahorna zobrazující ležícího lva. Mark Twain nazval skulpturu nejsmutnějším a nejdojemnějším kusem skály na světě. Dílo z roku 1820 je věnované vojákům, kteří bránili Ludvíka XVI během Francouzské revoluce.

Švýcarsko je možné objevovat celou řadou způsobů a pro někoho může být překvapením, že cestování zde nemusí být drahé. Po celé zemi se dají najít kvalitní kempy i mládežnické ubytovny.   

Okolí Lucernu je díky nádherné přírodě rájem pro milovníky hor a trekování. Například dvacetikilometrový okruh kolem jezera Sempach patří mezi perly tamních cest. V nadmořské výšce mezi 1 200 a 1 600 metry se nad údolím Engelbergertal line kratší panoramatický trek přes horu Gummenalp (1579 m n. m.).

Horská scéna Alp v Engadinu

Pokud máte do Itálie cestu autem, můžete se zastavit v malém švýcarském regionu Engadin. Tamější scenérie jsou však natolik úchvatné, že dál už ani nebudete chtít jet. V zimě se zde například pořádají tradiční jízdy na saních zvané Schlittéda, závody v běhu na lyžích nebo je možné vyrazit na projížďku po Rhétské dráze. V létě zdatnější sportovci mohou zdolat tamní nejvyšší horu Piz Bernina (4 048 m n. m.), ti méně zdatní mají možnost se kochat typickými vysokohorskými loukami, modřínovými a limbovými lesy.

V oblasti se také nachází jediný národní park Švýcarska a u Sv. Mořice horská jezera Silsersee a Silvaplana. Horskou architekturu mohou návštěvníci obdivovat ve vesnici Guarda středověkou architekturu u hradu Tarasp.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí