Hörnlihütte, základna pro výstup na Matterhorn

Hörnlihütte, základna pro výstup na Matterhorn

Základní tábor pro výstup na švýcarského velikána. Horská chata Hörnlihütte se po rozsáhlé rekonstrukci, právě včas na 150. výročí prvovýstupu na Matterhorn, znovu otevře veřejnosti.

Po prvním úspěšném zdolání vrcholu Matterhnornu v roce 1865 se k hoře vydávalo stále více a více horolezců, kteří se také chtěli pokusit zdolat poslední slezenou alpskou čtyřtisícovku. Dlouho byl Matterhorn považován za neslezitelný, po prvním úspěšném výstupu, tak chtěl na vrchol každý. Nemožné se totiž stalo uskutečnitelným.

Jednou z podmínek úspěšného výstupu na vrchol je mít dobré zázemí. A to se právě s rostoucím počtem horolezců muselo vybudovat. První vlaštovkou, která by umožnila turistům strávit noc pod vrcholem Matterhornu, byla chata Hörnlihütte nebo také Hörnli lodge. Ve výšce 3260 metrů poskytovala od roku 1880 střechu nad hlavou pro sedmnáct dobrodruhů.

Stala se tak pomyslným základním táborem, startovací čárou pro výstup na Matterhorn přes Hörnli Ridge. V průběhu času byla Hörnlihütte několikrát přestavěna a spojena s Horským hotelem Matterhorn (Belvédère). Společně pak dokázali poskytnout přístřeší pro 170 horolezců. Poprvé od roku 1982 bylo toto zázemí pod Matterhornem znovu opět modernizováno. Zbrusu nová, moderní a ekopřátelská chata bude slavnostně otevřena symbolicky na 150. výročí prvního úspěšného výstupu na vrchol Matterhornu.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Kdo pozdě chodí…

Nová Hörnlihütte splňuje veškeré standardy vysokohorské turistiky v oblasti energetiky, funkčnosti, zásobování vodou a zajištění všech potřeb moderního horolezce. Po rekonstrukci nabídne chata sice o třicet lůžek měně, než tomu bylo doposud, zvýší se však komfort ubytovaných.

Matterhorn byl dlouho považován za neslezitelný vrchol. Přečtěte si tragický příběh o prvním úspěšném zdolání vrcholu v článku: Před 150 lety za cenu čtyř lidských životů poprvé zdolán Matterhorn.

Méně postelí, znamená také více starostí s rezervací. Je dobré si nocleh zamluvit dopředu. Pokud byste jen tak zakempovali u chaty, nemuselo by se vám to vyplatit. Bivakovat v jejím okolí je totiž zakázáno. Alternativou může být stanový tábor kolem chaty Kurta Laubera, který je ve výšce 2800 m. Až do poloviny září je zde k dispozici 25 dvoumístných stanů. Ani zde si však vlastní stan nepostavíte. Bylo by to totiž považováno za kempování ve volné přírodě, které je v oblasti Matterhornu přísně zakázáno.

Když se technologie skloubí s estetikou

Nová chata je konstruována tak, aby se na úpatí Matterhornu chovala co nejvíce ekopřátelsky. Aby co nejvíce snížila svůj vliv na životní prostředí, a to především prostřednictvím přivádění vody do chaty, nakládání s odpady a také energetickou soběstačností. 123 let stará Hörnlihütte byla kompletně demontována.

Základy a další důležité konstrukční prvky budou použity i v nové budově. Propojí se tradice s modernou. Nová chata půjde s dobou, v rámci moderního architektonického stylu budou původní části obohaceny o prvky skla. Střešní plochy budou efektivně využívat sluneční záření a díky fotovoltaickým panelům získávat ekologicky energii. I vodu bude ohřívat sluníčko, a to prostřednictvím solárně-termických kolektorů na terase.

Zermatt oslavuje v roce 2015 ikonický Matterhorn. 150. výročí prvního výstupu na Matterhorn, který uskutečnil Edward Whymper pod vedením horských vůdců Petera a Petera Taugwalderových (otec a syn), připadá na 14. července. Během roku se můžete těšit na řadu různých akcí. Více se o výročí dočtete na www.zermatt.ch/150. Plánujete-li delší výlet po Švýcarsku, nevynechejte ani návštěvu MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí