Jungfrau pro milovníky železnic, hor a extrémních sportů

Jungfrau pro milovníky železnic, hor a extrémních sportů

Region Jungfrau, ležící v Bernských Alpách téměř uprostřed Švýcarska, nabízí neustálý pohled na světoznámou trojici Jungfrau, Mönch a Eiger. A protože tyto tři hory přitahovaly turisty už staletí, je oblast prošpikována železnicemi, lanovkami a nejrůznějšími atrakcemi.

Jungfrau region je evropskou jedničkou v možnostech outdoorových i extrémních sportů – potkáte tu horolezce a skialpinisty, milovníky seskoků a létání, běhá se tu Jungfrau maraton a Eigerultratrail, každoročně se ve Wengenu jezdí Světový pohár v lyžování. Najdete tu 600 kilometrů pěších tras a 160 kilometrů tras pro horská kola.

Nasedáme do Berner Oberland Bahn. Ten poznáte podle modrožluté barvy. Průvodčí vezme náš malý historický lístek z kartonu a obyčejnou děrovačkou do něj udělá dírku. I Interlaken- Ost jedeme do Lauterbrunnen údolím bělostné řeky Lütschine. Přestup na Wengernalpbahn je okamžitý a zeleno-žlutá zubačka v několika minutách nastoupává vysoko nad údolí. Sem už pronikají první paprsky sluníčka.

Nad rozkvetlými loukami se tyčí zatím temná Jungfrau. Po hodině jízdy jsme v Klein Scheideggu v 2 061 m n. m. Vysokohorský dopravní uzel z konce 19. století leží v jednom z nejkrásnějších míst: na loukách přímo pod severní stěnou Eigeru a mohutných ledovců hor Mönch a Jungfrau. Odpoledne odjíždějte přes Grindelwald a podél černé Lütschine, ať si pořádně vychutnáte druhou stranu údolí. Wengernalpbahn je s trasou Grindelwald – Lauterbrunnen nejdelší ozubnicovou dráhou světa.

Přijíždí červený Jungfraubahn, zázrak železniční techniky. Nápad postavit železnici, která projíždí tunelem masiv hory Eiger, Mönch a končí na vrcholu Jungfrau, dostal curyšský továrník Adolf Guyer-Zeller roku 1893 při procházce v horách. Proč nezpřístupnit hory všem? V roce 1912, po šestnácti letech pionýrského nadšení, příšerné dřiny, technických problémů a vážných úrazů a neštěstí byla trať slavnostně otevřena. Nakonec nevedla na Jungfrau, ale „pouze“ do sedla Jungfraujoch. I tak je nádraží ve výšce 3 454 m n. m. spolehlivě nejvyšším v Evropě.

Jungfraubahnen Management AG spojuje další tři horské železnice a lanovku na First. Harderbahn odjíždí přímo z Interlakenu a vede na historickou vyhlídkovou plošinu s restaurací zvanou Harder Kulm. Odtud se také snáší neustálý roj paraglidistů, kteří přistávají na travnaté ploše mezi Interlaken Ost a West. Bergbahn Lauterbrunnen – Mürren už sice nefunguje v celé délce (z údolí je nahrazena visutou lanovkou), ale její vrchní panoramatická trasa je opravdu nádherná. Žlutočervené tramvaj vás doveze do míst ideálních pro pěší turistiku. Nostalgická ozubnicová dráha na Schynige Platte disponuje udržovanými historickými parními lokomotivami i vagony. Měli jsme štěstí a mohli sedět na sto let starých dřevěných sedátcích.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Jungfraujoch – Top of Europe: nejen pro asijské výletníky

Pro většinu z 5 000 cestujících denně je největším zážitkem výstup z červeného vlaku v tunelu Jungfraujoch. Miliony lidí se vyhrnou ven, aby viděly všechny turistické zázraky. Děti určitě ocení nejvýše položenou továrničku na čokoládu, ledový palác i Alpine Sensation – zážitkovou trasu ukazující historii stavby železnice. Číňané nakupují suvenýry a fotí se před nápisem „Top of Europe“, Indové vybíhají na ledovec, aby si vyzkoušeli, jak studí sníh. Japonci si půjčují lyže, Korejci snowboard. Sedlo mezi Jungfrau a Mönchem je dokonce tak slavné, že se tu konají různé akce, které člověka vskutku překvapí: tenisový zápas nebo utkání v kriketu mezi Indií a Británií a podobně. Připadám si trochu jako na Čínské zdi a utíkám mezi opravdovější krásy.

Vyhlídková terasa Sphinx nabízí neuvěřitelný rozhled z 3 571 m n. m. Kam oko dohlédne, tyčí se zasněžené vrcholky, sněhové pláně přerušené tenkou linkou postupujících skialpinistů. Blizoučko jsme i vrcholům Jungfrau a Mönch, z nichž první je s průvodcem a vybavením dostupný i běžným turistům. Pod námi teče ledovec Aletsch dolů ke Konkordia Platz a ještě dále a dále až do kantonu Wallis. Daleko od fotografujících davů si můžete vychutnat ticho hor, pokud se vydáte na nějakou túru. Máme málo času, a tak chceme alespoň k horolezecké chatě Mönch. Cesta je projetá, stačí trochu vyšší boty. Na hodinové procházce samozřejmě nejsme sami, ale počet lidí je snesitelný a cíl lákavý.

Túra s nejlepší kulisou: Z Schynige Platte na First

V historickém vláčku supíme serpentinami vzhůru na Schynige Platte. Od nádražíčka ve výšce 1 967 m n. m. směřujeme k restauraci a vystoupíme až nahoru, na hřebínek. Tam se otevírá nádherný pohled na Interlaken i obě jezera – vlevo Thunské, vpravo Brienzské. Pěšina dále vede stále po hřebínku – vlevo propast s jezery a civilizací, vpravo zelené louky, cinkot krav od salaší a obzor pokrytý ledovcovými štíty našich čtyřtisícovek. Klikatíme se kolem zajímavého skalního útvaru Oberberghorn, který si tak trochu hraje na zříceninu středověkého hradu, mírně klesáme, obcházíme vrcholek Loucherhornu. Teď náš čeká 600 výškových metrů na oblý vrcholek Faulhornu – výhled je nádherný a pohodičku ještě umocňuje terasa místní restaurace.

TIP: V zimě odtud vede nejdelší sáňkařská dráha na světě – přes Bussalp do Grindelwaldu. Během 15 kilometrů sjedete 1600 výškových metrů. Cesta na Faulhorn z horní stanice lanovky trvá asi 2 hodiny a je upravována.

Scházíme do plochého údolí s nádherným jezerem Bachalpsee a dále pokračujeme na First. Nejlepší odměnou za relativně náročný horský výlet je neuvěřitelný let na laně staré lanovky s názvem „First Flier“. Děti ocení relax na hřišti v mezistanici Bort.

Švýcarsko bez rámečku 2012

Plánujete-li opravdu aktivní dovolenou plnou outdoorových aktivit a sportu, nejlepší volbou je návštěva nedalekého Švýcarska, které nabízí malebné horské vesničky ve stínu skalnatých velikánů, dokonalý servis dopravy i ubytování a v neposlední řadě mnoho kulturních památek. Za dlouhými výlety do přírody se vydejte do regionu Aletsch se stejnojmenným ledovcem, který je největším v Alpách. V kantonu Valais zase najdete další skvělé vysokohorské středisko vhodné k mnohým sportovním aktivitám, a to Saas-Fee. Pod světoznámým velikánem, Matterhornem, leží nejznámější a nejnavštěvovanější turistické středisko ve Švýcarsku Zermatt. Více tipů na cestování po Švýcarsku najdete na www.MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí