Švýcarský národní park oslavil sté narozeniny

Švýcarský národní park oslavil sté narozeniny

První Národní park v Alpách oslavil v srpnu zaslouženou stovku. Oslavy zároveň jediného národního parku ve Švýcarsku přináší různorodé pohledy do jednoho století vývoje divočiny.

Nejstarší a jediný

Nejstarší národní park v Alpách rozkládající se ve východním Švýcarsku na území kantonu Graubünden nad údolím Dolního Innu, byl založený už roku 1914. Je také současně jediným parkem ve Švýcarsku. Což může být trošku překvapivé v zemi, která je tolik proslulá právě svými přírodními krásami. Švýcarský národní park je sice jediný o to však významnější. S typickou švýcarskou precizností byl vytýčen tak, aby se vyhýbal vesnicím i osadám. Už a od začátku mu byla dána do vínku idea, že má sloužit především k ochraně nedotčené přírody. Není tedy žádným velikánem a se svými 170 km2 je několikrát menší než třeba Národní park Šumava. Zato však jde o jedinečné zachování divoké přírody, do které mohou nahlédnout i turisté.

Jedním z nejkrásnějších treků je bezpochyby dvoudenní trasa z městečka Zernez (zde je ve futuristické budově umístěno návštěvnické centrum parku) do S-chanfu, s přenocováním na chatě Chamana Cluozza. Nejkrásnější, nikoli však nejsnazší. Součástí treku je totiž i překonání sedla Fuorcla Val Sassa (2857 m), odkud se návštěvníkům naskytne pohled na nejvyšší štít parku Piz Quattervals (3165 m). V závislosti na směru je však třeba každopádně první či druhý den překonat nejméně osm hodin svižného pochodu. Stojí to za to. Čeká vás neskutečný pohled na rozkvetlé louky žlutého alpského máku, protěž nebo třeba prohánějící se kozorožce a kamzíky na úpatích horských štítů. Park se stal i útočištěm pro vysokou zvěř, orli, supi, a dokonce i kolonie svišťů.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Experiment dopadl na výbornou

Založení Švýcarského národního parku 1. srpna 1914 bylo průkopnickým činem. Pokus o vytvoření jedinečné oázy, divočiny, v níž by probíhal přirozený vývoj, bez jakýchkoliv zásahů člověka, byl na tu dobu značným experimentem. 172 kilometrů čtverečných téměř nedotčené alpské krajiny, bohaté na faunu i floru nabízí krajinu jako z plakátu. Na celkem 80 kilometrech značených turistických stezek si můžete vychutnat kouzlo nedotčené švýcarské přírody. S časovým nadhledem byl experiment vytvoření rezervace úspěšný. Nejstarší národní park střední Evropy mohl být celých sto let vědecky pozorován a dokumentován. Kromě zachování nedotčených přírodních krás pro příští generace také přispěl ke studiu tamních ekosystémů.

Různorodé narozeninové oslavy

Jubilejní výročí si v národním parku připomínají hned několika způsoby. Kromě hlavních oslav, jež proběhly na přelomu prázdnin. Je připraveno další 16 divadelních představení pod širým nebem. Speciálně vytvořená hra k stému výročí, Laina Viva přináší multikulturní představení, napínavý mix komedie, satiry i dramatu. Ostrý jazyk dialogů, živá hudba i dynamický pohyb na „jevišti“ v kulisách, jež tvoří samotné scenérie parku. Jednoduchá teze slibuje netradiční zábavu. Dva milovníci přírody utíkají z ruchu velkoměsta do přírody na lov kozorožce, který se však změní v katastrofu. Díky houbovému rizotu se prostřednictvím halucinací vydávají na fantastickou cestu časem.

Švýcarsko láká především na vysokohorskou turistiku. Chystáte se do Walliských Alp? Přečtěte si, co vše vám nabízí Zermatt s kulisou impozantních čtyřtisícovek.

Po celém Švýcarsku také probíhá putovní interaktivní výstava. V 16 největších obchodních centrech Coop se tak návštěvníci nevšedním způsobem seznámí s třiceti animovanými origami, na motivy zvířat žijících v parku.  Neméně významnými a pro návštěvníky možná zajímavějšími jsou však dílčí oslavy přímo ve vesničkách v národním parku.

Švýcarsko bez rámečku 2012
Plánujete-li opravdu aktivní dovolenou plnou outdoorových aktivit a sportu, nejlepší volbou je návštěva nedalekého Švýcarska, které nabízí malebné horské vesničky ve stínu skalnatých velikánů, dokonalý servis dopravy i ubytování a v neposlední řadě mnoho kulturních památek. Za dlouhými výlety do přírody se vydejte do regionu Aletsch se stejnojmenným ledovcem, který je největším v Alpách. V kantonu Valais zase najdete další skvělé vysokohorské středisko vhodné k mnohým sportovním aktivitám, a to Saas-Fee. Pod světoznámým velikánem, Matterhornem, leží nejznámější a nejnavštěvovanější turistické středisko ve Švýcarsku Zermatt. Více tipů na cestování po Švýcarsku najdete na www.MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí