Walliské Alpy: aktivně do hor i za odpočinkem do termálních lázní

Walliské Alpy: aktivně do hor i za odpočinkem do termálních lázní

Walliské Alpy patří zcela právem mezi hlavní lákadla celého alpského masivu hned po Mont Blancu. Oblast rozkládající se v jižní části Švýcarska a sousedící Itálie je držitelkou četných rekordů.

Walliské Alpy jsou ze všech ostatních alpských skupin nejvíce zaledněné, nachází se zde nejvíce čtyřtisícovek ze všech alpských skupin či je možné zde najít jak nejvyšší vrchol Švýcarska Dufourspitze (4634 m.n.m.) v masivu Monte Rosa, tak nejvyšší vnitrozemský vrchol Dom (4545 m.n.m.) i světoznámý Matterhorn (4478 m.n.m.).

Walliské Alpy jsou tak rájem pro sportovce veškerého vyznání. Vysokohorští turisté, cyklisti, lezci, paraglidisté i basejumpeři si zde přijdou na své. Zvláště vysokohorská turistika je mezi Švýcary velmi oblíbená, proto se zde nachází nepřeberné množství horských stezek různé obtížnosti, díky nimž se můžeme dostat až k těsné blízkosti alpských velikánů, jinak lezitelných zpravidla jen s využitím horolezeckých technik.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Pohodově a s výhledem

Chceme-li si však užít dovolenou bez přílišného adrenalinu, je pro nás turistika a vysokohorská turistika v oblasti Walliských Alp to pravé. Více než doporučit lze oblast Saas Fee, která je oblíbenou destinací jak v zimě, tak v létě. Městečko je obklopeno fantastickou scenérií – na východě Weissmies (4017 m.n.m.), na západě nádherný vrchol Dom (4545 m.n.m.) a na jihu Allalinhorn (4027 m.n.m.).

Vydáme-li se tedy na túru na jakoukoli stranu, jsou stále parádní výhledy zaručeny. Vřele lze doporučit putování po dálkové cestě Alpenpässe-Weg, která právě v oblasti Sas Fee kopíruje úbočí nad údolím a umožňuje tak užívat si nádherná panorámata.

Turistům zpřístupňují úbočí velikánů lanovky, směřující rovněž na různé strany. Jedna z nejoblíbenějších je z vedlejší vesničky Saas Grund, která nás vyveze do stanice Kreuzboden, odkud se můžeme vydat „promenádou alpských květin“ a kochat se v nadmořské výšce přes 2000 m.n.m. Kdo má v sobě trochu kamzičí krve, může si přidat jednu z místních ferrat, kterých je v oblasti Saas Fee (stejně jako v celých Walliských Alpách) dostatek.

Wallinské Alpy jsou protkány nes počtem stezek a trekových tras. Jsou tak ideální oblastí pro trailový běžecký trénink. V Evropě patří mezi vyhledávané lokality pro trénink, a to nejen mezi profi běžci, ale i nadšenými běžeckými amatéry. Milovníci horských maratonů jistě nepohrdnou Swissalpine maratonem, který se právě v této oblasti každoročně běhá. Více informaví o dalších běžeckých závodech, najdete na webu o běhání www.svetbehu.cz.

Po túře do termálních pramenů

A teď to nejlepší… Cítíte se snad po vysokohorské turistice, cyklistice či ferratách unaveni? Kanton Wallis je úžasný i v tom, že se zde nachází vyhlášené termální prameny, které jsou otevřené všem návštěvníkům údolí řeky Rhone. Nedá mi to nezmínit především dva z nich.

Pokud se budete vracet ze Saas Fee, zcela jistě navštivte lázně Brigerbad kousek od města Brig. Lázně jsou umístěné kousek od hlavní cesty spojující Grimselpass, Brig, Martingy a Ženevu, jejich dostupnost je tedy zcela bez problémů. Navíc v těsné blízkosti termálů se nachází velmi příjemný kemp, který poskytuje svým návštěvníkům zvýhodněné vstupné do bazénů. Termály v Brigerbadu ocení především rodiny s dětmi, neboť  se mohou vyřádit v divoké termální řece nebo na tobogánu.

Druhou, více „serióznější“ volbou jsou skvělé lázně v městečku Leukerbad. Jsou sice trochu vzdálené od hlavní cesty, šikovný cestovatel však jejich návštěvu hravě spojí s jakýmkoli sportovním zážitkem. Popravdě musím říct, že není návštěva Švýcarska, kdy bychom se v Leukerbadu nestavili. Místní termální lázně jsou koncipovány spíše jako odpočinkové a léčebné – lze využít řadu masážních trysek, vysoce koncentrovanou termální vodu, jeskyni s přírodním zřídlem, na své si však opět přijdou i děti, které se vyřádí na skluzavkách a v menších bazéncích.

Zde určitě časem nešetřete – odměnou vám bude zregenerované tělo připravené na další horské radovánky ve Walliských Alpách.

CK Kudrna

Do Švýcarska se můžete vydat třeba s cestovní kanceláří KUDRNA! V nabídce zájezdu najdete hned dva odehrávající se ve Walliských Alpách. První z nich láká především na vysokohorskou turistiku, druhý naopak na ferraty. KUDRNA má ale ve své bohaté nabídce i zájezdy do Bernských Alp, k Bodamskému jezeru nebo do Engadinu. Kompletní nabídku zájezdů najdete na kudrna.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí