Bernské Alpy se netočí jen kolem Eigeru

Bernské Alpy se netočí jen kolem Eigeru

Eiger je bezesporu dominantou Bernských Alp a turisté se sjíždí z celého světa, aby sledovali odvážlivce, kteří se chtějí pokusit o jeho 1800 metrů vysokou severní stěnu. Právě díky této popularitě je v přilehlých dolinách a kopcích méně těsno. Proč se tam tedy nevydat?

Před sto lety byly hory místem, kde se provozovala především turistika. Postupem času si vynalézaví lidé našli spoustu dalších sportů, kterými se v ostrých údolích, strmých skalách a divokých řekách dnes baví. Pojďme se na ně podívat blíže a zasadit je do prostředí Bernských Alp.

Zajištěné cesty neboli feráty se těší stále větší oblibě. Jejich počet neustále roste. Kromě množství ferát se zvyšuje také jejich atraktivita, a to díky zajímavě řešeným pasážím v podobě vzdušných úseků, lanových mostků, traverzů či žebříků. Švýcarsko a konkrétně Bernské Alpy nejsou výjimkou. Bonusem jsou navíc krásné výhledy z míst, kam by se „nelezec“ jinak nepodíval.

Zajímavými kousky ve sbírce „bernské feráty“ jsou Tierbergli (C/D), Rotstock (B/C), Allmenalp (D) Chäligang (B) nebo Mürren-Gimmelwald (C). Právě poslední jmenovaná je opravdovým skvostem. Vytvořena byla v roce 2008 a z vrcholové části jsou úžasné výhledy. Legendární je pak 80 metrů dlouhý „Nepálský most“, který je ve výšce 300 metrů nad zemí. Místo zvané „Flying Fox“ také nedostalo svůj název pro nic za nic.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

MTB vám může a nemusí způsobit křeče v prstech

Jízda na horských kolech může mít v Bernských Alpách mnoho podob. Od pohodových vyjížděk s krásnými výhledy, mírnými sjezdy a stabilním terénem, až po traily, nad kterými kroutí hlavou i zdatný turista. Nejdříve ty poklidnější vyjížďky…

Kolo je asi nejlepším dopravním prostředkem, pokud chcete zkombinovat sport, výhledy a pocit, že si můžete zastavit, kde se vám zachce. Proto je ideální pro ty, kteří chtějí poznat Bernské Alpy aktivně a ne jen z poza okýnka autobusu. Hříchem by asi bylo nevidět zmiňovanou severní stěnu Eigeru. Na tu se dá krásně koukat z vesničky Grindelwald. Další zastávkou může být jezero Oeschinen See, městečko Lauterbrunnem s nádhernými vodopády Staubbach a čtyřtisícovkou Jungfrau nebo sedlo Sustenpass (2224 m). Možností je opravdu spousta.

Pro ty, kteří si potrpí na to, aby byly brzdové kotouče rozpáleny do běla, je ideálním místem malý, ale moderní bikepark Bellwald. Ten nabízí dvě downhillové tratě vysoké obtížnosti. O kvalitě bikeparku svědčí skutečnost, že se tady jezdí švýcarský pohár.

Své si tady najdou i ti s oranžovou vestou či pohorkami

V prvním případě mám samozřejmě na mysli divokou vodu, kterou v Bernských Alpách představují řeky Lütschine a Saane.

O potenciálu Bernských Alp vzhledem k turistice a VHT by se dal napsat román. Vždyť je to horská skupina s třetím největším množstvím čtyřtisícovek a to po Walliských Alpách a oblasti kolem Mont Blancu. Jen zlomek z potenciálních cílů představují vrcholy Jungfrau, Mönch, Faulhorn nebo Wiererhorn.  Kromě vrcholů jsou turisty velmi oblíbená jezera Thunské, Brienské a Bichalpsee.

CK Kudrna

Do Švýcarska se můžete vydat třeba s cestovní kanceláří KUDRNA! Nabízí zájezd do Bernských Alp na horském kole nebo za krásnými ferratami. KUDRNA má ale ve své bohaté nabídce i zájezdy do Walliských Alp či Engadinu. Oblíbené jsou především cesty za ferratami. Kompletní nabídku zájezdů najdete na www.kudrna.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí