Doprava

Jízdenka na MHD – jedna jízda metrem – stojí 2 franky. Pokud jedete vlakem, cena závisí na vzdálenosti, ale vlak je drahý i pro Švýcary. Například Lausanne a Vevey jsou asi 20 km od sebe vzdálené, za jednosměrnou jízdu zaplatíte cca 10 franků.  Pokud chcete využít auto, nezapomeňte, že parkovné je astronomicky drahé a místa, kde by nebyla obytná zóna nebo placené stání, nenajdete.

Mezinárodní vlaky přijíždějí do Švýcarska z většiny evropských zemí, mimo jiné z Německa, Itálie, Španělska, zemí Beneluxu a samozřejmě i z České republiky.

Železniční doprava v zemi se těší velkému zájmu cestujících, údajně se podílí na přepravě osob v zemi 50 procenty. Vlaky jsou rychlé, čisté, pohodlné a jezdí přesně. Přibližně polovinu tratí spravuje stát, zbývající část drží v rukou soukromé firmy. Vlaky jezdí mezi velkými městy i do vzdálených regionů země. Navíc je možné nasednout do romantických úzkokolejek. Na území Švýcarska jezdí i slavné vlaky, které křižují nádherné oblasti plné panoramatických výhledů. Jedním z takových spojů je i světoznámý Ledovcový expres, údajně nejpomalejší rychlík na světě. Jeho pozoruhodná trasa spojuje dvě nejznámější alpská střediska Zermat a Svatý Mořic a vede před 291 mostů a 91 tunelů. Z oken je úžasná vyhlídka.

Švýcarské autobusy jsou přesné úplně stejně jako pověstné švýcarské hodinky. V zemi funguje kvalitní autobusová síť, která čítá dálkové trasy mezi velkoměsty i lokální tratě. Mezi vesničkami a po horských úbočích jezdí tzv. postal busy – romantické žluté poštovní autobusy. Jejich zastávku najdete před každou poštou a železniční stanicí.

Rychlé, čisté a pohodlné lodě plují především po velkých švýcarských jezerech, tedy třeba po Ženevském jezeře nebo jezeře Vierwaldstättersee, po němž se pohybují kolesové parníky. Příjemnou okružní plavbu je možné zažít i ve městě Lucern.

Většina měst má hustou a dobře fungující městskou dopravu, kterou zajišťují zpravidla autobusy a tramvaje.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: