Helsingborg: historické švédské město, kde Hamlet nežil

Helsingborg: historické švédské město, kde Hamlet nežil

Jihošvédský Helsingborg leží v kraji Skåne čtyři kilometry od dánských břehů a uchovává v sobě stopy historie sahající až do dob vikingských válek. Nejlépe si ho užijete, když vám při prohlídce bude nad hlavou svítit jihošvédské slunce a chladivý vzduch bude vonět mořem. Jihošvédský Helsingborg leží v kraji Skåne a díky fantasticky výhodné poloze u moře je jedním z nejstarších švédských měst. Leží čtyři kilometry od dánských břehů a uchovává v sobě stopy historie sahající až do dob keltských válek. Jihošvédský Helsingborg leží v kraji Skåne a díky fantasticky výhodné poloze u moře je jedním z nejstarších švédských měst. Leží čtyři kilometry od dánských břehů a uchovává v sobě stopy historie sahající až do dob keltských válek.

Helsingborg je díky fantasticky výhodné poloze u moře je jedním z nejstarších švédských měst. Oficiálně byl založen roku 1085. Aby nedošlo ke zmatení pojmů – není to „to město“, kde se odehrává děj Hamleta, ačkoliv si to někteří (nedůsledně čtoucí) turisté myslí. Dnešní dánský břeh leží jen čtyři kilometry daleko. Úmyslně uvádíme DNEŠNÍ, protože o tento kousek země začali svádět boje už Vikingové a hranice se posouvala sem a tam. Následkem válek se zde bohužel nedochovalo mnoho historicky cenných staveb, například z nejmocnější švédské středověké pevnosti přičiněním Karla XI. zůstala jen věž. I tak ale má dnešní Helsingborg mnoho co nabídnout.

Nezdolná pevnost, nebo spíš věž

Z bývalé helsingborgské pevnosti se dochovala pouze poslední věž Kärnan. Leží kousek od helsingborgské radnice, skvostného archektonického kousku v neogotickém stylu. Hned za radnicí ke Kärnanu vedou schody. Impozantně a nedobytně se tyčí na malém vršku a připomíná hrad lorda Farquaarda. Dovnitř je možné vejít a vyšlapat si schody na vyhlídku. Odtud mimochodem uvidíte dánské město Helsinør, kam byl děj Hamleta ve skutečnosti zasazen.

Pokud plánujete návštěvu jižní části Švédska, inspirujte se také v článku o zámku Kronborg.

Jejich následovníci, Gustav VI. Adolf a Margareta, se zde zbláznili do zahradničení a besídky, skleníky a záhonky (hlavně rododendronů), které zde uvidíte, jsou z velké části jejich dílem. Současný královský pár sem nyní sice už nejezdí, ale zato je areál otevřený veřejnosti. Můžete v něm vidět překrásně kvetoucí růže, čerstvou zelenou trávu a potkat málo návštěvníků, což skvěle zapadá do poklidného a svěžího přímořského ducha města.

Co vidět v Helsingborgu a kde vlastně najít Hamleta

V Helsingborgu můžete pohodovým tempem strávit několik dní. Doporučujeme navštívit pramen nejslavnější švédské minerální vody Ramlösa, pivovar Helsingborgs Bryggeri, Oxhallen – tržnici s jídlem od místních farmářů, továrnu na lékořicové dobroty Lakritsfabriken, Fredriksdal – skånský skanzen či lesní park Natursköna Pålsjöskog.

Za jeden den lze krásně stihnout Kärnan, Sofiero a Fredriksdal. A pokud byste chtěli opravdu navštívit dějiště Hamleta, do dánského Helsinøru a na jeho impozantní hrad Kronborg je to jen čtyři kilometry přes öresundský průliv. T rajekty tam jezdí každou chvíli.

Autorka Lucie Podhorná dokončuje na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity obor Skandinávská studia se zaměřením na Švédsko. Strávila několik týdnů stopováním napříč celou zemí, čtyři měsíce studovala v severošvédském Kalixu a Norrland jí přirostl k srdci natolik, že jí dokonce celkem chutná surströmming. Kromě přírody se zajímá i o kulturu a aktuální společenské dění ve Švédsku a profesně se věnuje překladatelství a tlumočení.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí