Největší mokřad jižního Švédska Store Mosse Nationalpark stojí za návštěvu!

Největší mokřad jižního Švédska Store Mosse Nationalpark stojí za návštěvu!

Národní park Store Mosse se rozkládá na ploše 78,5 čtverečních kilometrů a je tím pádem považován za největší rašeliniště jižního Švédska. Příroda je tu velmi různorodá, i na krátkých okruzích objevíte pestrost místní flóry i fauny s ohromujícím množstvím druhů mechů, lišejníků, ptáků a lesní zvěře.

Jedinečné prostřední národního parku Store Mosse vzniklo působením vnitrozemního ledovce a v kontextu jižního Švédska je velmi unikátní – podobnou přírodu jinak spatříte až daleko severněji. Park je protkán turistickými trasami, z nichž dvě jsou uzpůsobené pro návštěvníky na kolečkových křeslech a jedna je určena i pro slepce. Za vstup se nic neplatí, park je přístupný po celý rok.

Jak se dostat do Store Mosse Nationalpark?

Dopravovat se po Švédsku do míst, která neleží na hlavních turistických trasách, je bez vlastního auta vždy trochu problematické. Store Mosse leží v kraji Småland, na trase mezi Jönköpingem a Helsingborgem, asi 80 kilometrů pod Jönköpingem. Autem se sem dostanete nejjednodušším způsobem, parkoviště najdete přímo u vstupu do parku.

Pokud chcete využít veřejnou dopravu, dojeďte do městečka Värnamo. Odtamtud jezdí autobusy č. 201, které staví i u Store Mosse. Na hledání spoje si však vyhraďte trochu času, místní často o národním parku překvapivě vůbec neví. Rovnou se také pokuste zjistit přesný čas odjezdůte, protože švédské autobusové zastávky uprostřed lesů mají ve zvyku mít místo jízdního řádu vylepený papírek s internetovou adresou, kde zjistíte všechny spoje.

Přečtěte si také článek o Národním parku Sarek, který sice leží až za polárním kruhu, ale také stojí za návštěvu.

Co na vás v parku čeká?

U vchodu do parku leží informační centrum Naturum, kde si můžete vyzvednout mapku areálu a poptat se personálu anglicky na vše, co vás zajímá. Informační tabule v parku jsou bohužel jen ve švédeštině. V parku pak máte na výběr mezi množstvím kratších i delších tras, můžete zde dokonce na vyhrazených místech přenocovat ve stanu (maximálně ale na tři noci).

Asi deset kilometrů od vstupu do parku stojí i velký otevřený dům, ve kterém se dá taky přespat. Cesty jsou dobře značené, povedou vás do země zaražené klacky natřené oranžovou barvou. Často půjdete po podobných chodníčcích, protože půda je opravdu podmáčená natolik, že často kráčíte nad černými rašelinnými vodami. Nečekejte ale žádnou přehnanou infrastrukturu, jste vskutku v divočině a jako v divočině se máte i cítit.

Přírodovědci ve Store Mosse zajásají

Pokud se zajímáte o ornitologii, doporučuje se do parku vyrazit na jaře, kdy návštěvníky jezera Kävsjön, na kterém pomalu roztává zimní led, uchvátí tisíce ptáků. Jste-li botanici, určitě oceníte nepřeberné množství mechů a lišejníků nebo třeba takové rostliny jako kyhanku sivolistou, suchopýr pochvatý či vřesnu bahenní. A ani pokud by vás žádný z návrhů nezaujal, místní příroda vás i tak jistě uchvátí. Určitě využijte každé rozhledny, na kterou narazíte, vyšplhejte na ni a kochejte se výhledem do krajiny. Možná se vám povede poprvé zahlédnout losa, jako se to tam povedlo nám.

Autorka Lucie Podhorná dokončuje na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity obor Skandinávská studia se zaměřením na Švédsko. Strávila několik týdnů stopováním napříč celou zemí, čtyři měsíce studovala v severošvédském Kalixu a Norrland jí přirostl k srdci natolik, že jí dokonce celkem chutná surströmming. Kromě přírody se zajímá i o kulturu a aktuální společenské dění ve Švédsku a profesně se věnuje překladatelství a tlumočení.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí