Na Špicberkách raději bez pušky ani krok. Přesto je navštivte!

Na Špicberkách raději bez pušky ani krok. Přesto je navštivte!

Souostroví Špicberky je cestovateli a dobrodruhy považováno za jakési arktické Galapágy. Je tady pár míst, která jsou trvale osídlená a honosí se nejrůznějšími „NEJ“, takže zde najdete nejseverněji položenou banku, školu či poštu.

Špicberky jsou v mnoha ohledech speciální, například tu díky permafrostu nemůže být nikdo pochován (babička na vás za rok vykoukne ze země ani nevíte jak) a nikdo se zde „nesmí“ ani narodit.Hlavními taháky pro tisíce turistů z celého světa jsou pochopitelně nádherná příroda a vzácné, většinou bohužel ohrožené, druhy zvířat.

Dostat se na Špicberky je snadné, do hlavního města a zároveň jakéhosi basecampu pro všechny další výlety Longyearbyenu, létá z norského Osla pravidelně letecký spoj. Na co je ale potřeba myslet dlouho dopředu, jsou ubytovací kapacity a plánování výletů. Hotely jsou často vyprodané na rok dopředu a co se výletů a zážitků týče, je to podobné.

Bez nabité pušky ani ránu

Rovnou zapomeňte na to, že si ráno hodíte batoh na záda a vyrazíte si, kam vás zrovna napadne. Jednak je to dost nebezpečné a bez nabité pušky se důrazně nedoporučuje opouštět hranice města, dále na většině nezasněžených míst nesmíte sejít z vyhrazených stezek kvůli možné devastaci zdejší vzácné flóry.

Jestli si dobře vzpomínám na vyprávění jednoho z průvodců, poslední smrtelný incident s ledním medvědem se zde odehrál v roce 2014 a bohužel při něm zahynul mladý student, který si s partnerkou vyrazil na skialpový trek. Slečna se zachránila skokem z příkré skály, mladík už se domů nevrátil. Poslední incident medvěd vs turisté se odehrál letos v červenci a bohužel při něm musel být zabit medvěd.

Nejširší nabídku průvodců a map Norska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Nebojte se medvěda

Dost chmurných historek, pokud dodržujete všechna pravidla a řídíte se radami průvodců, nemůže se nic stát ani vám, ani zvířatům. Dejte si něco z lokální kuchyně a vydejte se užívat dechberoucí scenérie tohoto mimořádného kousku nedotčené přírody. Ochutnat můžete skutečně exotické pokrmy, od celkem běžného soba polárního až po velrybí tatarák nebo steak.

Náš hotel Basecamp vypadal jako polární skanzen, v recepci velrybí obratel, všechno ze dřeva a kamene, lepší atmosféru jsem v ubytování nikdy nezažil. Jen se připravte na to, že úplně všechno, co si koupíte, sníte nebo vypijete, je zde nesmírně drahé, mnohem dražší než v už tak drahém Norsku, které má souostroví od roku 1920 ve správě. Dáváme si dobrou snídani a jdeme na první trip, o nich už v dalších textech.

Zkušenosti čtenářů

king

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

Pavla

Špicberky jsem navštívila a je pouze několik destinací, kam bych se chtěla vrátit. Působí na mě „…..a Bůh stvořil zemi…..“, jsou prosté, kouzelné a nabijející.

Pavla

Špicberky jsem navštívila a je pouze několik destinací, kam bych se chtěla vrátit. Působí na mě „…..a Bůh stvořil zemi…..“, jsou prosté, kouzelné a nabijející.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí