Co ve Španělsku, když vás nelákají pláže

Co ve Španělsku, když vás nelákají pláže

Španělsko, to nejsou jen dlouhé pláže lemované vysokými hotely a palmami. Je to v podstatě taková malá Evropská Argentina. Plná skvělého jídla, vášnivého tance, historií prosycených měst, bujarého veselí a netradičních festivalů.

Ve Španělsku si užívají života naplno a až do rána. Pokud tedy nechcete jen tak bezděčně polehávat na pláži. Vydejte se do víru měst okusit atmosféru země vášnivého flamenca a krvavých býčích zápasů.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Andaluská fiesta

Andalusie, kraj fiest, flamenca i býčích zápasů. Temperamentní jižanský kraj, kde lidé často a rádi slaví. Alespoň jednou za rok se i v tom nejmenším městečku koná ferie, slavnost, kdy vyrazí místní do ulic a v tzv. casetách, malých stanech popíjí a tančí samozřejmě flamenco. Tou nejznámější slavností je Feria de Sevilla, která se pořádá každoročně v dubnu.

Ve Španělsku je možné sehnat různé typy ubytování. S ubytováním v apartmánech v Andalusii vám poradí Avander.cz.

Při návštěvě Andalusie si rozhodně nenechejte ujít ani skalní městečko El Torcal. Neboli Parque Natural del Torcal, neskutečný labyrint vápencových skal, ve kterém můžete potkat třeba kamenného velblouda nebo Sfingu. Další zastávkou při putování Andalusií je pohádkový Mojácar, typická vesnička plná bílých domečků. S nádherným výhledem na pláže pobřeží Costa Almería. Třetím nevšedním městem je Ronda, tyčící se na okraji sto metrů vysoké rokle, nad řekou Guadalevín. Starou a novou část měst spojuje přes rokli El Tajo most Puente Nuevo.

Rajčatová válka

Buňol, na první pohled nenápadné městečko nedaleko Valencie, které se však každou poslední středu v srpnu, změní v bojiště. Tisíce turistů a desítky tun rajčat zahalí na festivale La Tomatina město do červené barvy. Historie festival sahá už do roku 1945, kdy se několik přátel před kostelem San Pedro bavilo tím, že drancovali výklad zelináře a bombardovali se rajčaty. Od té doby Buňol láká všechny, kteří chtějí vybít přebytečnou energii a užít si neskutečnou zábavu v rajčatové bitvě.

Španělsko toho má spoustu co nabídnout. Podívejte se třeba i na Divoké pobřeží Costa de Morte nebo do Voňavé a všemi barvami hýřící Andalusie.

S býky v zádech

Na levém břehu řeky Argo leží španělské město Pamplona. Druhý týden v červenci, na svátek sv. Fermína, se tu při prohlídce historického centra, katedrály Santa María, baziliky San Ignacio a kostela Santo Domingo a San Lorenzo, můžete střetnout tváří v tvář s rozzuřenými býky. Na malém náměstí před radnicí začíná a končí známý Pamplonský běh s býky. Encierro, jak se tento běh v originále jmenuje, původně sloužil k rannímu přesunu býků z ohrady pod městskými hradbami do arény, kde se odpoledne konají býčí zápasy. Jak už tak tomu bývá, tradice se změnila v turistickou atrakci. Na 850m dlouhý běh historickým centrem s býky mezi ohradou a býčí arénou, se vydávají stovky odvážlivců. A někdy jde i o život. Přihlížející však mohou být v klidu, býci neběží volně městem, ale připraveným koridorem.

Španělský Salem

Na severu Španělska v Navaře, se můžete vydat po stopách dávných procesů s čarodějnicemi. Krasové jeskyně Zugarramurdi se dosti nechvalně proslavily v roce 1611, kdy se konal v blízkém Logroňu slavný proces honu na čarodějnice. 40 lidí bylo obviněno z uctívání ďábla, provádění černých mší, přeměňování se na zvířata, vyvolávání mořských bouří, upírství, mrchožroutství a dalších zločinů. Nakonec jich 12 skončilo na hranici a bylo upáleno.

Uvnitř jeskynního komplexu člověka až mrazí, jen hrobové ticho a v šumění vody v zpovzdálí. Největší, 120 metrů dlouhou jeskyní protéká trefně pojmenovaná Pekelná řeka či také Infernuko Erreka, u které se údajně měly satanské ceremonie odehrávat. Bohužel se už do současnosti nedochoval ani trůn, odkud Ďábel, který prý měl podobu kozla, čarodějnické sabaty řídil. Na Kozlí louce poblíž jeskyně se dokonce dodnes jisté „ďábelské orgie“ odehrávají, bývají v srpnu a říká se jim „zikiro-yate“. Čarodějnice byste tam však hledali asi marně. Jak už to tak na španělských slavnostech bývá, víno teče proudem, pečou se berani, hraje se na kytaru, zpívá se a tancuje.

Zkušenosti čtenářů

Filip

určitě taky květnové slavnosti květin v Cordóbě (ještě tam není takové vedro, jenom je třeba si zajistit ubytování dost dopředu. sjíždějí se tam lidi z celého Španělska)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí