Doprava

Do Španělska se dostanete snadno letecky z Prahy hned s několika společnostmi. Běžně sem létají i nízkonákladovky z okolních zemí. Vzhledem k tomu, že je to země od České republiky velmi vzdálená, tak automobily nepatří mezi nejvyužívanější dopravní prostředky při cestách do Španělska. Řidiči osobních vozidel potřebují ke vstupu na území Španělska mezinárodní řidičský průkaz, doklady od auta a označení CZ na vnějšku vozu. Naprosto nezbytná je tzv. zelená karta. Podle španělských pravidel silničního provozu je řidič s brýlemi povinen mít ve voze náhradní brýle.

Autobus z Prahy do Madridu jezdí pravidelně každý týden a cesta trvá asi 35 hodin. Obvykle se jede přes Německo a Francii.

Veřejná autobusová doprava je velmi pohodlná a účelná. Má mnoho dálkových linek, které jezdí velmi často. Zároveň je pro uživatele připravena rozsáhlá síť spojů do bližších lokalit nebo na výlety do oblíbených míst.

Španělská železniční síť má v současnosti délku přibližně 15 000 kilometrů, z nichž 471 kilometrů je součástí vysokorychlostní tratě mezi Madridem a Sevillou (AVE). Tuto vzdálenost vlak urazí za 2 hodiny a 15 minut. Dalším velmi rychlým vlakem je Talgo 200, který zabezpečuje spojení mezi Madridem a Malagou, a Madridem, Cadizem a Huelvou. Hlavním železničním bodem je Madrid, odkud vycházejí základní tratě pokrývající celé území.

Dopravu ve městech většinou zajišťují autobusy, ale například v Barceloně jezdí metro. Služby poskytované taxislužbou jsou pohodlné a spolehlivé, jejich ceny jsou vázány tarifem vyznačeným na tachometru. V některých velkých městech existují služby poskytované limuzínou, jejichž tarif je vyšší.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: