Vyzkoušeli jste už glamping, luxusní kempování v přírodě?

Vyzkoušeli jste už glamping, luxusní kempování v přírodě?

Rádi si na cestách dopřejete trochu luxusu, ale zároveň odmítáte anonymní hotelové prostředí? Chcete zažít zase něco nového? Vyzkoušejte glamping, luxusní formu kempováníů Název vznikl ze slov „glamour“ a „camping“ a tak už je určitě všem jasné, o co jde.

Glamping je výborné řešení pro všechny, kteří se chtějí vyhnout „klasickému“ stanování, ale přece jen zůstat v přírodě, po ránu vyjít do rosou zkropené trávy, vychutnat si večeři při zapadajícím slunci a nevadí jim, že nemají koupelnu pět kroků od své hotelové postele.

Jak glamping probíhá?

Při glampingu vlastně bydlíte v luxusních stanech, minichatičkách nebo třeba jurtách, které se ale vybavením mohou směle rovnat běžnému hotelovému pokoji. Přítomnost postele, zásuvek, topení nebo wifi připojení bývá samozřejmostí. Prostor je dost velký, abyste se v něm mohli pohodlně postavit a vybalit si věci. Rozhodně se vám nestane, že by vám při bouřce nateklo do spacáku. Vlastně ve spacáku určitě spát nebudete – v klasické posteli budete spát pod klasickou peřinou

Poprvé se slovo „glamping“ objevilo v roce 2005 ve Velké Británii jako označení pro luxusní forma spaní ve velkém stanu tak, jak se spalo v 16. století. Do dnes se sice glamping výzrazně rozšířil, ale jeho koncept stále zůstává stejný – udržitelný způsob ubytování v přírodě, který ačkoliv je luxusní, zaměřuje se na maximum kontaktu s venkovním prostředím.

Nejširší nabídku průvodců a map Slovinska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Kde jsme glamping vyzkoušeli my?

Moje první zkušenost s glampingem proběhla u bledského jezera ve Slovinsku. V místním kempu Camping Bled, který nabízí jak ubytování ve stanu, karavanu nebo v chatce, nově zřídili několiv dřevěných chatiček pro dva a tři větší, rodinné chatky pro glamping. Ubytování je dostupné celoročně, v chatkách je možnost elektrického vytápění a celý koncept je pojmutý v ekologickém stylu.

Při stavbě si dali autoři záležet, aby mohli být hosté co nejvíce propojeni s přírodou. V chatkách pro dva i v těch rodinných je vždy jedna stěna celá prosklená, aby mohli mít návštěvníci neustálý výhled do okolní zeleně. Při stavbě byly použity z velké většiny pouze místní materiály, chemicky neošetřené dřevo a celý koncept vychází z původní podoby přístřešků, které si v těchto místech stavěli výrobci dřevěného uhlí střežící milíře.

Kromě toho můžou návštěvníci využít další služby. K několika chatkám patří i venkovní dřevěná káď, kde je možné vyhřát vodu pomocí zabudovaných kamínek na dřevo a celoročně si užívat venkovní teplé koupele. Nedaleko stojí i dřevěná sauna a ke každé chatce patří vlastní luxusní koupelna s masážní sprchou.

Po ránu se můžete těšit na bohatou snídani, kterou vám nachystají na zápraží v piknikovém koši a vy si ji můžete vychutnat na lehátcích s výhledem na uklidňující zeleň lesa. V okolí Bledu je navíc stále co dělat – můžete vyrazit do Triglavského národního parku, projet se po Bledském jezeru v jedné z tradičních lodí a nebo vystoupat až k Bledského hradu a prohlédnout si historický knihtisk.

Pokud se do tohoto regionu chystáte, inspirujte se tipy na výlety v okolí Bledu a nastudujte si všechny důležité informace na webu infocentra Bled!

Slovinsko je nádherná země jako dělaná pro letní i zimní dovolené. Najdete zde totiž malebné pláže ke koupánívysoké hory pro nadšené turisty, kvalitní lyžařská centra pro milovníky zimních radovánek, spoustu historie a přírodních krás k objevování a k tomu všemu navíc výborné jídlo a víno. Kromě toho všeho se sem dostanete z Česka pohodlně po kvalitní dálnici během pár hodin. Slovinsko můžeme vřele doporučit! Spoustu krásných fotek a aktuální informace můžete najít i na Facebooku.

Zkušenosti čtenářů

Pavel

…“rožni“ :o)! A ta káď nemá chybu – stačí jedno poleno a udrží teplotu na dlouhou dobu!!!

Tereza
Pavel:

Ano, ano, kádě doporučuji ze všeho nejvíc! Chatičku bez kádě nebrat! :))

Robin Hudeček

Luxusní kempování rozhodně paráda, ale sám si vystačím s některým z těchto přístřešků: https://www.rybashop24.com/Pristresky-Destniky/ a ešusem, to je podle mě ta pravá paráda 🙂

Julie

Mně by spíš zajímala cena….? 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí