Sardinie: Tipy na výlet v okolí Golfo di Orosei

Sardinie: Tipy na výlet v okolí Golfo di Orosei

Záliv Golfo di Orosei je součástí největšího sardinského národního parku. Pohoří Gennargentu tu přímo spadá do tyrkysového moře. Orosei je také největším městem zálivu.

Město Orosei bylo dříve významným přístavem. Ze středověku se zde dochovalo někollik významnějších památek – katedrála a další kostely a věže Prigione Vecchia – zybbtky. středověkého opevněného hradu. Od města Orosei na jih pokračuje několik kilometrů pláží (například Spiaggia Su Barone nebo Caletta di Osalla), kde se dá krásně okoupat, lenošit na sluníčku a nebo si ve stínu plážového baru číst knížku u nějakého dobrého pití.

Druhý nejvyšší stalagmit na světě a evropský Grand Canyon

Nedaleko města Orosei leží jeskyně Grotta di Ispinigoli. Co se týče celkové krasové výzdoby, není ani extra krásná, ani extra fascinující, ale významná jez jiného důvodu – nachází se zde 2. největší stalagmit na světě (ten úplně největší se nachází v Mexiku). Měří téměř 40 metrů a prohlídková trasa vede přímo dolů kolem něj. Prohlídky s anglicky mluvícím průvodcem se konají několikrát denně a pokud sem vyrazíte mimo sezónu, můžete zde být i sami.

O něco víc na jih, v masivu Supramonte, se nachází soutěska Gola su Gorrupu, které se také někdy říká evropský Grand Canyon. V některých místech je pouze několik metrů široká a nahoru se zvedají až 400 metrů vysoké skalní stěny. Pokud se sem vydáte, nejlepším startovacím místem je asi most Sa Barva. Výlet do soutěsky je přibližně na půl dne a nezapomeňte si přibalit dostatek tekutin. Od mostu Sa Barva také můžete vyrazit k archeologickým nalezištím Sa Sedda´e Sos Carros u města Tiscali, která patří k nějvětším na ostrově.

Ze severní strany masivu Supramonte, od silnice mezi městy Oliena a Dorgali, se dostanete také k údolí Valle de Lanaittu. Na délku měří asi 7 km a i ve zdejších lesích si můžete udělat příjemný půldenní výlet. Ti nejzdatnější mohou celý masiv Supramonte přejít v rámci jednoho treku. Grande Traversata del Supramonte (Great Trail of Supramonte).

Nejširší nabídku průvodců a map Sardinie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Koupání v Golfo di Orosei

Nedaleko města Dorgali, na pobřeží, leží letovisko Cala Gonone. Je to pobřežní městečko se vším, co byste od něj čekali. Můžete zde odpočívat a koupat se na některé z pláží, půjčit si šlapadlo, výbavu na šnorchlování a nebo vyzkoušet nějakou jinou z řady vodních atrakcí, zajít si na dobrou večeři a se zmrzlinou se v podvečer procházet po plážové promenádě. V zálivu Golfo di Orosei je ale ke koupání omezený prostor, protože na velké části pobřeží skály strmě padají rovnou do moře – nečekejte proto nekonečně dlouhé kilometry pláží ale spíš kratší úseky, kde může být v sezóně také kopec turistů. V okolí Cala Gonone je ale řada krásných skalnatých úseků, které můžete prozkoumat třeba pokud si půjčíte kajak. Pokud chcete mít hezký výhled na moře, vystoupejte nad město k Nuraghe Mannu.

Pokud se chystáte na Sardinii, vyhraďte si na to ideálně alespoň 10 dnů až dva týdny. Inspirovat se můžete například v našem článku Desetidenní okruh Sardinií: To nejdůležitější z celé země.

Na jihu zálivu Golfo di Orosei stojí za návštěvu zátoka Cala Goloritzè. Sestoupíte k ní lesním porostem přibližně 7 kilometrovou nenáročnou procházkou. Dole se můžete buď okoupat anebo ti zkušenější si mohou vzít lezeckou výbavu a zalézt si na vápencových skaliscích.

Průzkum skalnatého pobřeží

Skály v Golfo di Orosei často padají přímo dolů do modré vody a v rozeklaných skaliscích se skrývají tajemné jeskyně. Některé z nich jsou malé, některé tvoří celé jeskynní systémy. Některé z nich jsou přístupné zajištěnými cestami (ferratami) zhora ze skal, některé jsou přístupné pouze na lodi z moře.

Pokud trochu sledujete svět lezení, určitě jste už viděli fotografii fotky lezců překonávajících skalní oblouk. Je to právě zde nad zálivem Golfo di Orosei – jeskně se jmenuje Millenium Cave. Je přístupná z pevniny zajištěnou cestou.

Extrémné náročný trek Selvaggio Blu

Selvaggio Blu (v překladu Divoká Modrá) je název extra náročného treku, který vede po skaliscích a útesech nad zálivem Golfo di Orosei. Trasa je často porostlá obtížně prostupnými keři macchie, špatně značená a téměř na ní nenajdete zdroje pitné vody – proto se přechod v létě vůbec nedoporučuje. Cestou vás také čekají lezecké úseky a několik slanění – je tedy nutné s sebou nést i lezeckou výbavu. Za odměnu vás ale čeká divoká příroda bez turistů, hluboké kaňony zaříznuté mezi strmé útesy a nádherné opuštěné pláže s průzračnou vodou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí