Jezero Bajkal (Lake Baikal)

Jezero Bajkal (Lake Baikal)

Irkutská oblast a Čitská oblast, Burjatská republika

Jezero Bajkal v jihovýchodní Sibiři má rozlohu téměř 32.000 km2. Je to nejstarší (25 mil. let) a nejhlubší (1.700 m) jezero na světě. Obsahuje 20% světové zásoby sladké vody. Stáří a izolace oblasti způsobily, že je místem výskytu nejbohatší a nejneobvyklejší sladkovodní fauny na světě, což má mimořádný vědecký význam při studiu evoluce.

Zkušenosti čtenářů

Mezek Franta

Bajkal pláče!
Po pěti letech jsem se k němu se stanem a spacákem opět vypravil.Pláče v oblasti o. Olchon,Listvjanka – Bolšoje Koty, Krugobajkalka. Díky obrovskému rozvoji turismu v těchto místech jsem některá sotva poznával.Peníze místních i cizích boháčů doslova přetvářejí původní břehy jezera, aby jim přinesly ještě větší peníze.Tyto změny téměř totiž vůbec neprovázejí takové věci, jako např. odpadové hospodářství, hygiena, zdravotní služby a jiné. Vše je podřízeno výhradně příjmu peněz, vše náležitě zpoplatněno. O to milejší bylo zjištění, že situace k horšímu se nezměnila na turbáze, sousedící s kostelem na o. Olchon, kde rád několik dní odpočívám. Personál i ceny jsou solidní, nemá to tam chybu.
V případě zájmu a budu-li vědět, rád poradím nebo dám info.
Burcháne, nedopusť ať Bajkal zahyne.
Franta.

mirek sedláček
Mezek Franta:

pozdravy z moravy…já byl v rusku před 8 roky,dva měsíce kamčatka a měsíc bajkal- listvjanka a olchon,rád bych příští rok na bajkal- proto píšu,máš určitě čerstvější info, podělíš se?

Helena Carrascova

Ahoj Franto,
je mi moc lito situase, kterou popisujes. Moc touzim jet na Bajkal a videt praskajici tirkysove ledy. Jak to udelat a s kym je to nejvyhodnejsi. Jsem sama a miluji vystupy na hory a trekking.
Dekuji za odpoved. Helena

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: