Экспедиция Неpпа (Expedice Něrpa)

Экспедиция Неpпа (Expedice Něrpa)

Jezero Bajkal je největší zásobárna pitné vody na světě a má unikátní ekosystém. Žije zde ohromné množství druhů, které byste jinde na světě hledali marně. Například bajkalský tuleň zvaný Něrpa. V srpnu za ním odcestuje výprava podpořená Expedičním Fondem.

Tykadla endemického bajkalského korýše, RuskoTykadla endemického bajkalského korýše, Rusko

Mezi nejznámější obyvatele Bajkalu patří tuleň bajkalský (Pusa sibirica), kterému se na Bajkalu říká Něrpa. Jedná se o endemický druh. Dodnes není jasné, jak se tuleni na Bajkal dostali. Genetické studie ale ukázaly, že se tak stalo přibližně před 2 milióny let. Hlavní potravou Něrpy jsou ryby rodu glomjanka (Comephorus). Počet tuleňů bajkalských je v současnosti odhadován asi na 60 000 kusů. Duh je ale ohrožen ilegálním lovem a znečištěním vody jezera. Tuleni se nejčastěji vyskytují na severním pobřeží Bajkalu a na ostrovech okolo ostrova Uškani.

Přírodovědecká expedice Něrpa se vydává na severovýchodní pobřeží Bajkalu zkoumat na místě ekologické vazby tohoto systému. Důraz bude kladen zejména odběr vzorků zooplanktonu a jejich konzervaci pro pozdější morfologickou charakterizaci a taxonomické zařazení. Vzorky budou po návratu do ČR charakterizovány za využití elektronové mikroskopie a potencionálně i za pomoci metod molekulární biologie. Expediční Fond podpořil výpravu zapůjčením lodí GUMOTEX.

Zeptali jsme se …

Jak probíhají přípravy?

Nemám přehled jak ostatní, vím, že už řešíme víza a rezervace jízdenek na magistrálu. Já teď dokončuju vybavování fototechniky, mám kvalitní neoprenová pouzdra na skla, kupuju objektiv na tuleně, a sháním paměťové karty (teď jsem cca na 70GB, tj. cca 6000 fotek).

Problém je s podvodním pouzdrem, ale už teď vím, že můžu mít pouzdro pro starší model fotoaparátu, který mám  také, čili vysněné polovodní krajiny nejspíš vyjdou!

Na co se cestou nejvíce těšíte?

Každý nejspíš na něco úplně jiného. Já se třeba těším na focení na transibiřské magistrále s 50kovym objektivem a foťákem přelepeným několikrát izolepou (aby vypadal staře a opotřebovaně) a pak hlavně na svítání na břehu Bajkalu s výhledem hor… a na dalších třicet věcí kolem 🙂

Jezero Bajkal představuje největší zásobu pitné vody na světě. Celkové obsahuje 23 000 km3 pitné vody což je asi 20% celkových zásob. Bylo spočítáno, že pokud by v současnosti zanikly všechny vodní zdroje a celé lidstvo by bylo odkázáno na zásobování vodou z Bajkalu, stačila by tato zásoba vody při současné spotřebě na téměř 200 let. Z geologického hlediska se jedná o velmi staré jezero. Podle současných znalostí vzniklo někdy před 25 milióny let. Jezero se nachází přímo uprostřed takzvané Bajkalské riftové soustavy na rozhranní Eurasijské a Amurské tektonické desky. Díky tomu je Bajkal i nejhlubší jezero na světě. Maximální hloubka jezera je 1642m. Navíc geologové odhadují, že v určitých místech může být na dně jezera vrstva usazenin široká až 6000m!!!
Čistota vody v Bajkalu byla ale v minulosti několikrát výrazně ohrožena. V roce 1966 byla u břehu jezera založena velká papírna. Přesně podle zvyku hospodářství reálného socializmu byly odpady papírny vypouštěny přímo do jezera. Naštěstí byla papírna v roce 2008 uzavřena a současné době je již zakonzervována a nepočítá s s jejím znovuotevřením. Naopak pozitivním milníkem bylo zařazení Bajkalu na seznam Světového dědictví UNESCO roku 1996.

Petr Jan Juračka je postgraduálním studentem hydrobiologie na katedře ekologie PřF Univerzity Karlovy a lektor fotografických kurzů. Uspořádal přes 20 autorských a 20 společných fotografických výstav v ČR i v zahraničí; je specialistou na vědeckou mikrofotografii.

Partneři EF 6

HedvabnouStezku.cz založili cestovatelé pro cestovatele, o velkých horách píšeme na Velehory.cz. Své zážitky cest můžete sdílet s přáteli také v Klubech cestovatelů. Nejlepší outdoorové filmy pak uvidíte na festivalu Expediční kamera možná i ve vašem městě. Nejširší výběr map a knih najdete v našem eshopu. Z příjmů z těchto aktivit podporujeme Expediční fond – i vy můžete přihlásit svůj projekt.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí