Moskva – pulzující evropská metropole

Moskva – pulzující evropská metropole

Pokud jste byli v Moskvě za dob komunismu a navštívili byste ji teď, asi by vám z té ohromné proměny zmrznul úsměv na tváři. Moskva se dynamicky mění a rozrůstá, stala se nedražším městem na světě a hned po New Yorku zde žije nejvíce dolarových miliardářů!

Socialistická sídliště z dob Chruščova nenávratně mizí a nahrazují je moderní výškové budovy, dřívější nedostatek zboží ve státních obchodech vystřídaly supermarkety a obchodní domy s nejluxusnějším a nejdražším zbožím ze všech koutů světa.

Za takový nový byt v centru o ploše 150 m2 zaplatíte měsíční nájem okolo 120 000 korun. Moskva je překrásná, ale drahá i pro většinu turistů. Právě kvůli vysokým cenám za ubytování a přehnané byrokracii počet zahraničních turistů v posledních letech stagnuje. A je to velká škoda, město nabízí návštěvníkům celou řadu unikátních historických památek kontrastujících s architekturou socialistickou a v neposlední řadě s bezpočtem moderních budov od věhlasných architektů z celého světa. Město je pestrou mozaikou všech těchto stylů.

Doprava pod městem

Věřte tomu, že pokud se přeci jen rozhodnete toto fascinující 14-ti milionové město navštívit, tak litovat nebudete. Nejvhodnější doprava do Moskvy je letecky, v poslední době se dají sehnat letenky od 5000 Kč i s veškerými poplatky. Po přistání na některém ze čtyř mezinárodních letišť je nejlepší (a hlavně nejlevnější) nasednout na některý z autobusů, který vás dopraví na nejbližší zastávku rozsáhlého metra. Metro je tou nejrychlejší a nejspolehlivější dopravou po městě. Za jednu jízdu metrem zaplatíte asi jen 15 rublů (okolo 12 Kč). Podzemní dráhou se dostanete do většiny částí Moskvy, zdejší podzemka jež má 12 tras o 278 kilometrech je také nejvýkonnější na světě – denně přepraví neuvěřitelných 10 milionů cestujících! Metro vzniklo na příkaz Stalina a první část byla otevřena již v roce 1935 a s výstavbou se pokračuje dodnes.

Zámecké stanice metra

Pokud se vydáte podzemkou za historickými památkami do centra, jistě vás ohromí výstavní stanice budované ještě před válkou. Spíše než zastávky podzemní dráhy připomínají tyto rozsáhlé prostory zámecké sály. Stropy a zdi zdobí fresky a malby, podlaha je pokryta mramorem. Osvětlení zajišťují překrásné lustry. Stanice budované v pozdějším období socialismu jsou již strohé.

metro v Moskve

Kreml – nejvýznamější pevnost v Moskvě

Prohlídku Moskvy je nejlepší začít od jejího historického a mocenského srdce, a to v Kremlu. S jeho výstavbou započal kníže Jurij Dolgoruký již roku 1156 a je tak oslavován jako zakladatel města. Do dnešní podoby ho nechali ruští carové přestavovat od 15. století. Asi největší výstavby se Kremlu dostalo od Ivana III. a IV. Hrozného. Svůj odkaz zde zanechali i komunisté v podobě monstrózního Sjezdového paláce z roku 1961. Kreml je město samo o sobě, naleznete zde nejcennější ukázky ruské architektury v podobě mnoha paláců, chrámů, kostelíků, muzeí a to vše obehnané mohutným cihlovým opevněním dlouhým přes 2 kilometry. Červené hradby o výšce od 5 do 17 metrů doplňuje 20 strážních věží, z nichž je nejvyšší Trojická s 80 metry (je také hlavním vstupem do Kremlu).

Chrám Vasila Blaženého – mistrovské dílo ruské architektury

Po prohlídce areálů je nejvhodnější přesun na Rudé náměstí, kde se tyčí proslulý chrám Vasila Blaženého. Ten nechal v létech 1555 – 1561 vystavět car Ivan IV. Hrozný na věčnou památku nad konečným vítězstvím Rusů nad Tatary. Traduje se pověst, že car nechal architekta po dokončení chrámu oslepit, aby už nikdy nemohl postavit krásnější chrám, než je tento. Dominantní cibulovité kopule mají symbolizovat turbany tatarských velitelů, jež nechal car popravit. Nedávno dokončené rekonstrukční práce opět vrátily chrámu jeho pestré a syté barvy.

Mimo chrám je na náměstí celá řada dalších zajímavých míst k zhlédnutí, jako například: Leninovo mauzoleum, výstavní budova Historického muzea či proslulý obchodní dům GUM – jež se řadí mezi 10 nejluxusnějších nákupních center na světě.

Pokud se vydáte z Rudého náměstí po nábřeží řeky Moskvy kolem Kremlu, tak vás jistě již zdálky oslní třpyt zlatých kopulí největšího z ruských chrámů – chrám Krista Spasitele. Ten byl vystavěn na místě původního chrámu v polovině 90. let 20. století. Je postaven ve stejném půdorysu jako originál, jež nechal v roce 1931 Stalin zbořit, aby uvolnil místo pro nikdy nedostavěný Palác Sovětů.

Pokud si budete chtít trošku odpočinout od památek zavítejte do blízkého parku Gorkého jež je v centru města skutečnou oázou klidu. Na ploše 121 hektarů je spousta atrakcí i míst k oddechu.

Pokud by vás zajímala socialistická architektura, tak k těm nejvýstavnějším patří tzv. ,,sedm Stalinových sester“, což jsou ohromné mrakodrapy ve stylu stalinské gotiky. Tyto budovy patří k těm nejkvalitnějším stavbám komunistické éry. Se svými 240 metry je z nich nejvyšší Lomonosova univerzita jež se nachází kousek od parku Gorkého. Druhou takovou impozantní budovou je hotel Ukrajina na Kutozovském prospektu. Naproti hotelu se za řekou vypíná bílá budova Ruské Dumy, již se zde říká Bílý dům. Tento parlament byl v roce 1993 svědkem státního převratu, kdy se pokusili komunisté o znovu převzetí moci. Prezident Jelcin se tehdy zachoval velmi ,,demokraticky“ a nechal budovu plnou poslanců odstřelovat tanky! V budově bylo zabito asi 100 osob!

nocni pohled na obchodni dum GUM na Rudem namesti

Když zde budete, zajisté nepřehlédnete obrovské staveniště, které je jen kousek odtud po nábřeží. Staví se zde ,,moskevský manhattan“ jehož dominantou je již téměř dokončený mrakodrap Federace jež je se svojí výškou 445 metrů nejvyšším mrakodrapem v Evropě! Na ploše 100 hektarů postupně vyrůstá 20 výškových budov jež budou poskytovat kancelářské prostory, obchody, zábavní centra, hotely, byty atd. Toto místo se stane unikátním obchodním a finančním centrem východní Evropy.

Pokud budete přesyceni prohlídkou Moskvy a zbudou vám síly na večerní tah, vyrazte si do některého z nočních podniků jichž je zde bezpočet. Město žije nonstop a pokud máte chuť a hlavně dostatek peněz, zajděte si do některého z kasín, jež je v Moskvě víc, než v celé Evropě dohromady! Věřte, že až budete tohle město opouštět, určitě ve vás zanechá nezapomenutelné vzpomínky na celý život.

Moskva je prostě jiná než ostatní města – Moskva je totiž velkolepá a je svá.

Zkušenosti čtenářů

Pan Josef

Tento článek mě velmi zaujal a uvítal bych jich více na podobné temata.

Pan Vasil
Pan Josef:

Článek je sice pěkný (výčet hlavních památek) a na tento rozsah dostačující, ale praktických informací pomálu. Například když už se vychvaluje doprava metrem (naprosto souhlasím), bylo by vhodné zmínit, že ostatní hromadná doprava funguje podstatně hůře (alespoň podle mých několik let starých zkušeností) a použít se dají snad jen soukromé "maršrůtky". Dost nevhodné je ale také zkusit se po Moskvě dopravovat pěšky (poloudušeni smogem a ohlušeni řevem aut přebíhat osmiproudé ulice). Vzhledem k tomu, že metrem se nedostanete všude je to podle mě dost velký problém na který by stálo za to čtenáře upozornit.

nataša
Pan Josef:

Po Moskvě se dá jezdit výborně taxíky, oficiálními, ale mnohem častěji "černými". Stačí si stoupnout k silnici a stopovat, brzy se někdo objeví. Toto taxi provozují velmi často lidé z bývalých sovětských republik.
Metrem jezdí jen nižší společenské vrstvy, ti kdo si to můžou dovolit jezdí autem. Moskevské metro má jedno velmé mínus, nemají veřejné záchody a řada stanic je špatně odvětraná.
Pro prohlídku Moskvy doporučuji plavbu po řece Moskvě. Park Gorkého, je dost šílený, ale kousek od raketoplánu Buran je příjemná čajchána.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí