MOSKVA: Podrobný průvodce po ruském hlavním městě

MOSKVA: Podrobný průvodce po ruském hlavním městě

Chystáte se do hlavního města Ruské federace? Určitě vám stručný průvodce Moskou přijde vhod. Co vidět, kde se najíst a jak je to v Moskvě s dopravou se dozvíte v tomto článku.

Všeobecné informace

Moskva jako hlavní město Ruské Federace patří mezi největší města Evropy. Jedná se o pulsující metropoli, která na jedné straně vypadá jako klasické evropské město, ale v mnoha ohledech je úplně jiná. Globalizace sem doléhá pomalu a velkoměsto si zachovává svůj specifický ráz.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Obyvatelé Moskvy

Sami Rusové o Moskvě říkají, že není klasickým ruským městem. Ono zde taky žije většina přistěhovalců. Těch, kteří se zde narodili, tolik není. Na rozdíl od ostatních částí země zde nenarazíte na známou ruskou pohostinnost. V obrovských obchodních centrech či v přeplněných dopravních prostředcích ani není mnoho možností si s místními popovídat. Prodavačky se vás sice usmějí, ale nenabídnou vám nic navíc. Češi jsou zde bráni jako západní turisté, i když starší lidé rádi vypravují o svých cestách do Československa. S pojmem Československo se zde setkáte poměrně často. Místní se domluví anglicky, ale když mluvíte rusky, dozvíte se daleko víc.

Orientace a doprava po městě

V případě, že neumíte rusky, můžete být v Moskvě docela ztraceni. Nápisů v angličtině najdete velmi málo, v podstatě jen ukazatele k turisticky známým cílům jako je Rudé náměstí nebo Kreml. Ideální je cestovat metrem, ale i zde je orientace dost specifická. Kromě nápisů v azbuce je také problémem obrovské množství lidí, tak když potřebujete přestoupit na jinou trasu, musíte se proplétat mezi davy. Pro Čechy je matoucí i to, že se přestupní stanice na každé lince jmenují jinak. Pokud tedy stanice leží na čtyřech linkách, má čtyři názvy. Kromě metra můžete využít i autobusové či trolejbusové linky, které většinou na metro navazují.

Architektura a co vidět?

Většina z nás si z Moskvy vybaví kouzelné pravoslavné chrámy. Ty se nacházejí hlavně v Kremlu (bývalé sídlo carů a současná rezidence prezidenta), na Rudém náměstí (pohádkový chrám Vasila Blaženého) a mnoho dalších. Můžeme zde ale najít i slavnou ulici Arbat, olympijský stadion Lužniky, budovu Lomonosovovy univerzity, ale i třeba moderní část s mrakodrapy neformálně nazývanou moskevský Manhattan.

Pokud se chystáte do Ruska, byla by škoda výlet omezit jen na města jako jsou Moskva a nebo třeba Petrohrad. Co třeba navštívit Sibiř? Pokud vás to taky láká, přečtěte si rozhovor s průvodcem Martinem Loewem a pochopíte, proč Sibiř stojí za to!


Kde se najíst?

Moskvě najdete nějaké restaurační zařízení doslova na každém kroku. Existují zde luxusní restaurace i kantýny. Pokud vám stačí jídlo na tácu, na který vám dají, co si přejete, a nepotřebujete obsluhu, velmi výrazně ušetříte. V kantýnách obvykle podávají klasická ruská jídla – rybí polévku uchu, zeleninovou soljanku či klasický boršč. Dále pak různé druhy masa (hlavně skopové) a přílohy (brambory, rýži). Samozřejmostí je i nějaký dezert a nápoj. Rusové jedí malé porce, ale více chodů. Nikdo se tedy nebude divit, když si poručíte na jeden talíř kousek kuřecího i vepřového a k tomu brambory i rýži.

Kromě ruských jídelen zde můžete najít veškerou mezinárodní kuchyni – pizzerie, suši bary, asijská bistra…Nevyskytuje se ale tolik čínských restaurací jako v Evropě, a pokud ji objevíte, pak v ní vaří ruští kuchaři.

Dalším typem stravovacího zařízení jsou rychlá občerstvení, která se specializují na jeden pokrm. V Moskvě je  jako v jednom z mála ruských měst otevřen Mc Donalds , ale daleko více oblíbená jsou bistra specializovaná na šašliky ( obdoba ražniči připravená na žhavém uhlí) či na bliny (ruská verze palačinek, které se dělají sladké i slané).

Po jídle se zde obvykle pije pivo nebo nealkoholický nápoj zvaný kvas. A velmi populární je samozřejmě vodka. Tu můžete koupit jak v každém obchodě s potravinami, tak ve speciálních obchodech. Její kvalita se výrazně liší a nedoporučuje se kupovat tu nejlevnější.

Jaké suvenýry z Moskvy přivézt?

I když to ve velké části Ruska není možné, v Moskvě bez problémů koupíte pohledy města. Kromě toho jsou velmi populárními suvenýry klasické matrjošky, což jsou panenky vložené do sebe. Další možností je koupit nějakou panenku v ruském kroji nazvaném sarafán. Ten obsahuje i speciální pokrývku hlavy pro ženy nazvanou kokošnik. Ten se prodává samostatně v různých velikostech. Není třeba zmiňovat vodku, ale dobrým dárkem může být i pravý kaviár, který vás však může vyjít docela draho.

Kam vyrazit za kulturou?

Jestli jsou Rusové v něčem naprosto výjimeční, pak je to balet. I lidem, kteří nemají velké umělecké sklony, vyrazí dech baletní scéna v Popelce, která o půlnoci odchází z paláce a ztrácí střevíček. Mistrně zpravované je to, že se všechny hodiny zastaví, odbije půlnoc, herci stojí jako zkamenělí a kočí se mění v myši.

Moskva ale není jen o baletu. Je městem opery (slavné Velké divadlo se specializuje právě na balet a operu) či koncertů. Muzea a galerie se ani nedají spočítat. Jeden z přívlastků Moskvy by mohl být hlavní město kultury.

Zkušenosti čtenářů

Pavel

Chcete aby vás provedl místní český průvodce? Pak si ho najděte na http://ceskypruvodce.com/

pedro

Opravdu nezkutečně podrobné !

cernyp
pedro:

jo dobrá reakce, doufám, že si skutečně děláš prdel, omlouvám se, že to vůbec komentuju, to vidí i slepej, že je to nula na nultou

Stanislav

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

Víza

Ještě co se týče toho víza…máte někdo zkušenost s něčím jako je toto https://www.rusko-viza.cz
Jestli za mě opravdu zařídí vše…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: