Kamčatka – země na konci světa

Kamčatka – země na konci světa

Mystická krajina posetá tryskajícími gejzíry, kouřícími fumaroly, termálními prameny a řadou jiných geotermálních jevů. To vše je Kamčatka, krásná a svůdná, leč i tvrdá a nelítostná. Přijměte pozvání k fotografickému nahlédnutí do ráje i pekla na samém konci světa.

Více než 300 sopek, z toho 29 aktivních, překrásná panenská příroda s řadou míst, která ještě čekají na svého objevitele. Největší koncentrace medvědů hnědých na světě, obrovské klimatické rozdíly v rámci poloostrova. Donedávna zakázaná pohraniční oblast, kam po několik desetiletí nevkročil žádný cizinec, domov stalinovských vysídlenců, vulkanologů, rybářů či mizejících původních kmenů…

Dvojice nejvyšších

Vyhaslý vulkán Kameň a královna všech kamčatských sopek Klučevská (4750m n.m.) vévodí nekonečné kamčatské divočině. Před námi je osm dní prý toho nejkrásnějšího treku v naší Galaxii… Putování pod nejvyšími vulkány na Kamčatce je plné pohledů na kouřící činné sopky, brodění divokých potoků a řek, místem setkání se sysly i medvědy, zápolením i souzněním s divokou kamčatskou přírodou. Nejenom takové pohledy, jako je tento, nás přesvědčily, že tato tajemná země na konci světa skrývá nejedno překvapení…

Co se skrývá v trávě

Trekking divočinou pod nejvyššími sopkami Eurasie. Procházíme loukami plnými pestrobarevných květů  pod zasněženými vrcholy nejvyšších vulkánů. Užíváme si tyto nádherné chvíle toulek pravou divočinou a jsme přesvědčení, že krásnější počasí jsme si ani ve snu nemohli přát. Jenže nic není tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát a žádná idýlka netrvá věčně… Cestou se začínají čím dál častěji objevovat další a další rokle, které nabývají nejen na hloubce, leč i na dravosti potůčků a říček, jež se s hučením valí jejími koryty. Tyto nečekané překážky nám dávají pořádně zabrat, a to nejen fyzicky, ale i psychicky si brzy saháme na dno svých sil… Když v tom přichází největší rána – najednou se nám pod nohama otevírá pohled na obrovský kaňón hluboký snad 50 m a dvakrát tak široký. Na jeho dně temně hučí kalná řeka, přímo hřmící bahnotok,  kam jen oko dohlédne. Děláme taktickou poradu a brzy chtě nechtě sestupujeme strmým úbočím do zóny smrti… První dobrovolník je uvázán na lano a jako šílený drak vpuštěn mezi ledové poryvy běsnícího živlu. Už podle výrazu ve tváří chrabrého odvážlivce a výšky, kam až mu sahají zpěněné vlny, je nám jasné, že nechceme-li odplout až do Tichého oceánu, tudy cesta opravdu nepovede… Brzy nám dochází pitná voda a armády komárů se urputně snaží o ztrátu našeho psychického zdraví. Taková je Kamčatka – chvíli krásná a božsky přitažlivá a za pár minut tvrdá a nelítostná…

Nesnesitelná lehkost bytí

Okolí bahenních kotlů a fumarolových polí v malém údolí gejzírů pod Mutnovským vulkánem. V těsně zaříznutých údolích v místech výstupu vulkanických plynů se několik centimetrů nad zemi často drží vrstva jedovatých plynů a oxidů uhlíku, obsah kyslíku zde klesá pod 15%. Při větrném počasí není pro lidi pobyt v těchto místech nebezpečný. Vrstva jedovatých plynů dosahuje člověku obvykle k pasu. Avšak drobným živočichům, stejně tak i nepozorným lidským zvědavcům, se může příliš dlouhé „čenichání“, obzvláště za bezvětří, stát osudným.

Na konci světa

Chata Podkova pod Klučevským vulkánem. Nejsevernější skupinu vulkanického pruhu – klučevskou – tvoří celkem 15 sopek, mezi nimiž najdeme i nejvyšší a nejaktivnější sopky Kamčatky. Skupině vévodí mohutný kužel sopky Klučevské, která svou nadmořskou výškou 4750 m n.m. představuje nejvyšší činnou sopku Eurasie. Charakteristický „začouzený“ vrchol této ohnivé královny je jasným znakem její neutuchající ďábelské aktivity. Větší výbuchy se opakují každých 20 – 30 let, popel však vyvrhuje každý rok dvakrát až třikrát, někdy v takovém množství, že pokryje popelem své okolí až do vzdálenosti 300 kilometrů.

U nohou

Pestrobarevné louky pod Klučevským vulkánem. Procházíme jako v pohádce loukami plnými květů, sluníčko svítí, nikde nikdo. Najednou  se něco mihne někde na okraji našeho zorného pole. Je to pocestný? Není to pocestný? Je! Ale medvěd! Krve by se v nás v tom okamžiku nedořezal! Chvíli jen tak stojíme, tupě civíme a  nejsme schopni se pohnout.  Medvěd se dá jako první na ústup, popojde o  pár metrů dál, posadí se na vyvýšeném pahorku a v klidu nás pozoruje. Po tom, co zjistíme, že v kalhotách máme prázdno, se dáme nejdříve na útěk. Avšak brzy zvítězí lidská zvědavost… Opravdového kamčatského medvěda se totiž nevidí jen tak každý den!

Peklo?

Leningradská báza, pod Tolbačinským vulkánem. Jednou z nejvíce populárních sopek klučevské skupiny vulkánů je Tolbačik. Jeho výbuch z roku 1975 představoval největší geologickou katastrofu 20. století v kamčatské oblasti. Jen stěží si dovedeme představit tu ohnivou sílu, která dokázala snížit výšku kužele o několik desítek metrů a rozmetat obrovské množství pyroklastického materiálu na území o rozloze 50 km2. Místa, kde se kdysi zelenaly lesy, pokrývá dnes láva, štěrk a popel. V této měsíční krajině stojí i známá vulkanologická základna – Leningradská báza. Není divu, že se toto místo stalo nejen útočištěm řady vědců z celého světa studujících sopečnou aktivitu a její následky, ale natáčel se zde i film o vylodění lidí na Marsu a na svazích sopky bylo testováno ruské měsíční vozítko Lunochod.

Flora i fauna

Pod sopkou Tolbačik.  Pro toho, kdo má výčitky, že ještě nikdy nebyl darovat krev, mám dobrou radu: pojeďte na Kamčatku! Během několika dnů tady každý poutník odevzdá nedobrovolně takové množství krve, že by se za tento výkon nemusel stydět ani nositel Jánského plakety. Jak je to možné? Že by dobře fungující ruské zdravotnictví? To určitě ne… O vše se postará armáda nejspíše těch nejkrvelačnějších komárů na světě. Spolu s drobnými muškami,  zvanými příznačně „gnus“,  se postarají o to, že v kamčatské liduprázdné divočině se nikdy nebudete cítit osamoceni… Moskytiéry, zakoupené za čtyřicet Rublů na místním trhu, byly nepostradatelnou výzbrojí během našich výprav…

Ivan a jeho mašina

Cestou k Mutnovské geotermální elektrárně. Krásu a dokonalost sovětských strojů nepřekoná nic na světě…  Stopovat na Kamčatce je občas velmi zajímavé – cesta na rampě Uralu patří k nezapomenutelným zážitkům.

Zakletý tuleň

Barevné skalní formace pod Mutnovským vulkánem. Mutnovská sopka byla až donedávna považována za přírodní div světa. Toto označení ji vynesl aktivní kráter vyzdobeny sírovými sloupy a bahenními kotli a říčka vytékající z kráteru osmimetrovým vodopádem. Sopka však, patrně rozmrzelá přílivem turistů, se rozhodla tuto svou nádheru zničit a po výbuchu na jaře roku 2000 zanechala dno kráteru plné popela, bez jakékoliv stopy po někdejší kráse. Co přetrvává, je nádherný pohled z hrany starého kráteru na ledovec s prostupujícími fumarolami a četné překrásně pestrobarevné skalní formace na úbočích sopky, které ledacos napoví o bohatém rudném složení místních půd.

Energie budoucnosti

Asi jediný kamčatský ekologický projekt – geotermální elektrárna – využívá k produkci elektřiny geotermální sopečné energie.

Královna a její bodyguard

Klučevskaja sopka (4750 m n.m.) a parazitní kráter Udačina. Svahy velkých sopek jsou posety menšími, tzv. parazitními krátery, které občasnými výbuchy a lávovými výlevy odčerpávají část energie jdoucí z hloubky hned u podnoží, jako kdyby chtěli zabránit tomu, aby vulkán neustále narůstal a povýšeně na ně shlížel s hlavou v nebesích…

Zkušenosti čtenářů

Topí

Máš moc pěkné fotky a celkově je článek povedený.

jeff
Topí:

škoda jen, že nelze individuálně, pouze organizovaně a s ruským dohledem.

David G
jeff:

Tam se nedá normálně, leda s průvodcem?

jeff
David G:

Jo, Davide idividuálně nelze, dříve to bylo možné, na druhou stranu je tam mnohem benevolentnější přístup co se OVIRu týče.

Kamila
jeff:

Není to jen reklama na cestovky, které si účtují za zájezdy na Kamčatku nehorázné sumy? Povolení z OVIRu stejně jako (fiktivní) průvodce se dá vyřídit po NETu.

jeff
Kamila:

Rozhodně nejsem příznivce cestovek, toho fiktivního průvodce si dokážu představit, ale ve finále budeš určitě muset něco dávat kontrolám, když ho fakticky nebudeš mít, navíc individuální pohyb není oficiálně povolen, takže budeš terčem zájmů o úplatek či dalších nežádoucích problému. Vyřidít „po netu“ , takže v ruštině, může být pro většinu asi problém.
S nehoráznými sumami se tam bohužel setkáš vždy např. jak se chceč dostat do údolí vulkánů? trekem? to není asi pro každýho.

jeff
jeff:

sorry gejzírů

indy
jeff:

ale prd – v 2005 jsme přešli jako jedinný češi pěšky z kurilského jezera přes ksudač , chodutku až na mutnovku – atroufám si tvrdit že individuálně to jde .
jsou z žtoho i fotky na rajčeti – stačí zadat indy2 a chvíli hledat.

pepa
indy:

my to šli 2002…:-)

V.
jeff:

Já jedu individuálně 🙂

Denisa
Topí:

Ahoj, z kamčatky jsem přiletěli předevčírem a byli jsme tam bez cestovky, jen tak. co je to za nesmysl že se tam může jen s průvodcem??

indy - plzen

zkuste se podívat a klidně mě napište – milan01pecl zavináč seznam – http://indy2.rajce.idnes.cz/

Roman-autor článku
indy - plzen:

Jako autor tohoto článku čestně prohlašuji, že jsem žádnou cestovku zatím nezaložil a nikoho nepropaguji:-))Skutečně lze pobyt na Kamčatce realizovat zcela ve vlastní režii,bez zbytečného zdržování se nějakým zařizováním z ČR (to by ve výsledku udělalo spíše více škody než užitku).Kamčatka má řadu omezení a specifik, ale při troše štěstí a hlavně s použitím zdravého selského rozumu se dá zrealizovat řada na první pohled nemožných věcí… Podrobné praktické informace o pobytu naší4-členné skupiny na Kamčatce a řadu rad najdete na: http://www.gorole.cz

jeff
Roman-autor článku:

to je právě to, 2005,2006 máte starý info, já mám informace od člověka , kterej tam každoročně průvodcuje a fakt se vyžaduje „vztyčnej důstojník“ je to šaškárna , ale je to tak, což neznamená jet am s cestovkou ale toto si třeba individuálně zařídit.

Denisa
jeff:

Ahoj, z kamčatky jsem přiletěli předevčírem a byli jsme tam bez cestovky, jen tak. co je to za nesmysl že se tam může jen s průvodcem??

jeff
Denisa:

tak jste se tam pohybovali nelegálně a to jsem netvrdil, že nejde, taky je asi otázkou kde, ale oficiální stanovisko je takový, např. na trek kolem Klujčevskaje ho musíš mít, když vás nikdo nechytil…

Denisa
jeff:

Nemusíš mít průvodce, ale pouze musíš uhradit poplatek za návštěvu některých oblastí. Nic takovýho sem nikdy neslyšela, že by byl zákaz tam jít bez ruského průvodce, to je nějaká dezinformace.

Lojza Janalík

Dobrý den světoběžníci,
úvodem Vás srdečně zdravím z dálného východu-Kamčatky.Píši Vám, abych Vám nabídl spolupráci,pomoc a také popřípadě své služby a rady .Jsem jediný žijící občan České republiky na Kamčatce a dálném východě.Je mi 54 let ,sportovně založen ,v dobré fyzické kondici,neustále zde toulám po celý rok.Kamčatku znám od roku 2003 ,navštěvoval jsem ji poté každým rokem, kde jsem vše sám zajištoval jak lov na losy,medvědy,tak i rybolov,zimní a letní pobyty a průvodcoval jsem osobně mnoho skupin. Tuto oblast proto velmi dobře znám ,jak krajinu ,tak klimat ,podmínky a i problémy a mám bohaté praktické zkušenosti v této sféře v místních končinách.Žiji zde trvale od roku 2010. Mohu proto osobně vše zajistit,jak včetně vyřízení pozvání,víza a letenky levné ubytování,taktéž zajistit program na místě podle přání jednotlivců či skupin, samozřejmě bez přítomnosti místních velmi drahých cestovek a agentur. Vše co je nutné zabezpečuji a sám průvodcuji a se vším servisem .Pobyty mohou být pro různé věkové hranice ,tak abychom uspokojili všechny zájemce a skupiny jak fyzicky zdatné tak i slabší.Nabízím také fotoexpedice,služby fotoškola v přírodě ,nebo výuka natáčení kamerou.Tato oblast je velmi lákavá a populární pro evropany svou zajímavou krásou a neobvyklou charakteristikou krajiny.Taktéž můžu zajistit jak lov-licence na medvěda,lose,rybaření ,zimní pobyty,podle možností a přání klientů,rovněž vyhlídky malým vrtulníkem nebo letadlem přelety nad vulkány.Taktéž atraktivní výlety do různých nedostupných končin Kurilské jezero,kaldera Uzon,oblety vulkánů aj. na přání jednotlivců i skupin dle Vašich finančních možností.Osobně mohu sehnat levnější licence na lov zvěře a také na rybolov.Také vyjížďka na širý oceán kde možno spatřit velryby,kosatky,tuleně,aj. místní mořskou faunu.Za dobu co se zde pohybuji a žiji mám zde mnoho velmi dobrých kontaktů ,a tudíž je možno zajistit mnohé jiné a samozřejmě za normální ceny.Myslím že Vám není nutno více rozepisovat ,jestli Vás moje nabídka zajímá, prosím kontaktujte na níže uvedeném kontaktu.Těším se na spolupráci.

S pozdravem z dálného východu Lojza Janalík,Kamčatka-Rusko

Kontak:

Lojza Janalík
Petropavlovsk Kamčatský,Rusko
Tel: + 7 914 789 3250 volat prosím vašeho času od 7:00 do 12:00 ,proti Vám je časový posun +10 hod .
Skype: aloisjanalik
Email: [email protected]

Vladimír

Jmenuji se Vladimír Kovbuz, jsem živnostník v oblasti cestování do Ruska, akreditovaný průvodce a poradce na cestách po Kamčatce a Rusku, současně žijící trvale od roku 2003 v ČR a také s trvalým pobytem na Kamčatce od roku 1981. Na Kamčatce spolupracuji se svým dlouhodobým kamarádem Lojzou Janalíkem, jediným žijícím Čechem v těchto končinách, který vám taktéž může pomoci a poradit, leccos zařídit a ukázat. Díky dobrým kontaktům jsme schopni zajistit lepší služby a rozumné cenové nabídky lépe, jak cestovní kanceláře, jak jednotlivcům tak i skupinám a vše dle vašeho přání.Tuto oblast velmi dobře známe a máme tam dobré kontakty. Podotýkám jen pro upřesnění o této oblasti předem, že většinou jsou všechna místa nedostupná, protože je málo rozvinutá síť cest, tudíž je doprava i služby oproti jiným lokalitám naší země je zde podstatně dražší. Na všechny případné konkrétní dotazy ze strany zájemců o tento malebný kout naší země rádi odpovíme, poradíme a samozřejmě vše zajistíme na patřičné úrovni pro vaši spokojenost.
Pro zájemce a skupiny připravíme vše na klič, jak libovolný rekreační, poznávací a či expediční zájezd, taktéž zajistíme rybaření a lov medvěda, lose a sněžného barana. Specializujeme se i na průvodcování vrcholových výstupů na mnohé vulkány ve všech lokalitách po celé Kamčatce včetně největší činné sopky Ključevskaja a také na mnohadenní treky v různých zajímavých technikou nedostupných oblastech. Dále se také zabýváme fotoškolou v přírodě a proto vás rádi naučíme zacházet z vaší video technikou.Zařídíme také veškeré vyřízení dokladů , jak pozvání, vízum, letenku, ubytování, povolení vstupů aj.
Pro případné zájemce kteří chtějí tuto oblast s námi navštívit máme připravené přednášky z mnohých předchozích výprav. To proto aby si udělali představu o tom co je zde možno uvidět, co je zde čeká a jak se na tuto cestu připravit.
KAMČATKA – jedna z nejbohatších, nejkrásnějších, nejzajímavějších ale také i nejdražších lokalit pro turisty, lovce a rybáře v této východní části Ruska. Nikde na světě neuvidíte v jednom místě na malé ploše takový velký počet aktivních sopek, gejzírů, termálních a minerálních pramenů a k tomu také mnoho medvědů a řeky plné lososů a dalších vzácných živočichů a rostlin které neuvidíte nikde jinde.Je to velký poloostrov, málo obydlený, těžko dostupný pouze letecky nebo lodí, velmi zajímavý kousek země na dálném východě Ruské federace , strategicky důležitá pohraniční oblast z vojenskými obrannými, tajnými a výzkumnými základnami, ze slabou infrastrukturou, čistou a panenskou přírodou, přísně chráněnými parky, uzavřenými teritorii a rezervacemi-zakazniky. Nachází se zde na 300 vulkánů z toho 29 činných a 19 z nich je také zapsaných do seznamu přírodních památek UNESCO. Proto je zde nutné speciální pozvání bez kterého se tu neobejdete ,také ještě poplatky za vstupy do těchto zákazníků.Mnohé zahraniční cestovní kanceláře tohle neberou zřetel a odesílají zde své klienty pouze na běžné pozvání do Ruska a potom zde mívají problémy. Kamčatka je klasifikována jako speciální vojenská základna, v poslední době se tu v tichosti výrazně zbrojí a již se hovoří o tom, že bude opět omezení pro individuální vstupy turistů.Bude zde možnost přicestovat pouze s cestovní agenturou která bude mít speciální povolení pro vstup do této oblasti a nebo přes místní velmi drahé CK.Pokud využijete našich služeb ,nic takového vám nehrozí.

Kontakt : Česká Republika – Liberec
Vladimír Kovbuz
Mob : +420 777 082 463
Skype : kvb60kvb60
Email: [email protected]

indy

proboha janalíku – neprud , vime o kamčatce svoje

Petra
indy:

Add Indy můžete se prosím o to „svoje“ podělit s námi?

indy

nejsem zde pořád – ale pokud máš zájem – ozvy se mě na mail [email protected]
na Kamčatce jsme byly celkem třikrát – vždy jeden celej měsíc – a expedice byly – vyhozeni z vrtulníku – 300 km od civilizace – po svejch zpátky …  vždy bez cestovnky – pouze s papírama na konkrétnéí část národních parků .  fotky se dají dohledat tady – když zagooglíš – Indy2 rajče –      ale musíš do historie – tak dvě strany zpět …
pokud by se našla ta spávná parta dobrodruhů – šel bych do toho ještě jednou …. ale nevím – lidi ted žijou způsobem – ZAPLATIL JSEM SI – BAVTE MĚ …

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí