Petrohrad: miniprůvodce městem

Petrohrad: miniprůvodce městem

Jak se do Petrohradu dopravit, co navštívit a kam se jít bavit. To všechno najdete v našem miniprůvodci Petrohradem.

Petrohrad je mnohdy považován za hlavní město severu, hlavní město kultury a hlavní ruské přímořské centrum. Ať už přijedete do Petrohradu vlakem, lodí nebo letadlem, nebudete ani vteřinu na pochybách o všudypřítomném dědictví carského Ruska. Petrohrad se svými paláci a parky, katedrálami a vodními kanály, monumenty a muzei, třídami a ostrovy má toho mnoho co nabídnout.

Rozloha Petrohradu je skutečně veliká a se svými 5 miliony obyvatel je také nejsevernějším velkoměstem na světě. Svoji rozlohou sice nemůže konkurovat metropolím jako Londýn nebo Paříž kvůli své krátké historii, a také proto, že v období průmyslové revoluce přišlo do Petrohradu velké množství lidí za prací, a byli ubytováni v sociálních domech ve velice malých příbytcích, ve kterých mnoho lidí žije dodnes.

Centrem města je stále živá ulice Něvský prospekt, která vede od Moskevského nádraží až k Zimnímu paláci ke břehu řeky Něvy. Tato ulice je snadno dostupná metrem (leží na ní několik stanic). Nejvýhodnější je však stanice „Něvský prospekt“, na které se kříží dvě hlavní linky metra. Metro v Petrohradu má oproti Moskvě výhodu v tom, že názvy stanic tu jsou uvedeny i v latince. Běžnou skutečností jsou v Petrohradu i neoficiální taxíky. Stačí se postavit na kraj ulice a rozhlédnout se, vmžiku vám zastaví nijak neoznačené auto a ceny jsou daleko příznivější než za běžné taxi.

Petrohrad – Benátky severu

Velká četnost vodních kanálů, které Petr Veliký nechal za své vlády vybudovat, křižují centrum Petrohradu, a to pak připomíná zmiňované Benátky nebo Amsterdam. Po centru Petrohradu si můžete koupit projížďku na lodi, která vás proveze nejkrásnějším místy, a budete moci nasát atmosféru a historii tohoto města s výkladem v několika jazycích. Nejdůležitější části a pamětihodnosti snadno dosáhnete i pěší procházkou.

Co musíte vidět a nesmíte opomenout

Ermitáž je jedním z nejbohatších a nejvíce navštěvovaných muzeí na světě. Exponátů je zde více než 3 miliony, a pokud byste strávili prohlížením každého exponátu jednu minutu, vaše návštěva Ermitáže by bez přestávek trvala 6 let. Takto dlouhý výlet do Petrohradu asi neplánujete, ale přesto doporučuji si vynahradit na návštěvu tohoto muzea alespoň jedno odpoledne.

Něvský prospekt, slavné centrum města, představuje nejrušnější ulici Petrohradu a jeho také výkladní skříň. Nikde jinde na světě neuvidíte tak velké množství architektonických slohů, luxusních obchodů a tolik luxusních aut, které se po něm projíždějí.

Chrám Vzkříšení Krista, obecně známý jako kostel Spasitel na krvi, byl postaven na památku „cara osvoboditele“ Alexandra II. přesně na místě, kde byl zabit. Rozhodně doporučuji zaplatit vstupné, navštívit tento kostel i zevnitř a prohlédnout si nádhernou mozaikovou výzdobu.

Stará kniha je jedno z nejstarších knihkupectví na světě, umístěné v překrásné secesní budově na Něvském prospektu, naproti Kazaňské katedrále. Tato katedrála je jedním ze symbolů porážky Napoleona Ruskem, a byla navržena podle vzoru katedrály sv. Petra v Římě. Jméno získala po slavné Panně Marii Kazaňské,a ve světě proslula díky její zvláštnosti, dvěma vchodům.Architekt Andrej Voronichin musel vyhovět přáním svého pána a udělat vstup do katedrály z Něvského prospektu, a zároveň dodržet pravidlo, že vstup do katedrály musí být od západu.

Výhled na město z katedrály svatého Izáka – Město, jak už bylo zmíněno dříve, leží v deltě řeky Něvy, proto je celý Petrohrad rovný jako placka, a nenaleznete zde ani žádné výškové budovy (mimo nově se stavící budovy Gazpromu). Pokud budete mít hezké počasí a vystoupáte na vrch katedrály, budete mít Petrohrad jako na dlani.

Vasiljevski ostrov je poslední a největší ostrov v deltě Něvy předtím, než se vlévá do Finského zálivu. Na tomto ostrově naleznete jeden ze symbolů Petrohradu, a to budovu na špici „Strelka“. Tato budova se nachází přímo ve vrchním cípu ostrova, o který se tříští řeka Něva. Ve fasádě budovy vás jistě zaujme symbolické půlkruhové okno vycházejícího slunce, které zdůrazňuje antické sousoší Vítězný Poseidon.

Čtěte také průvodce Moskvou.

Pokud se se vydáte z Vasiljevského ostrova proti proudu Něvy po protilehlé straně od Ermitáže, dojdete k Zaječímu ostrovu, kde se rozkládá Petropavlovská pevnost. Zaječí ostrov je jedním z nejmenších na řece Něvě, a prakticky po celé jeho ploše se rozprostírá tato pevnost. Byla vystavěna Petrem Velikým hlavně v italském a holandském stylu na oslavu vítězství války nad Švédy.

Dále proti proudu Něvy dojdete až k legendárnímu křižníku Aurora. Tentokřižník se nestalani tak slavný z toho důvodu,kolik bitev vybojoval, ale tím, že z něj v roce 1917 mladý námořník Jevdokim Ogněvov vystřelil salvu slepých nábojů, která se stala signálem k útoku na Zimní palác. Nyní tento křižník slouží jako muzeum, do kterého se bohužel musíte objednat předem.

Co v Petrohradu ochutnat

Petrohrad je díky své přímořské poloze znám velice širokou nabídkou čerstvých ryb (sledi, jeseteři, lososi). Mezi oblíbené pokrmy patří také pirožky (pirohy) nebo tradiční ruské bliny (palačinky). Zatímco pirohy byly doménou pouličních prodejců, palačinky zažívají boom v řetězcích rychlého občerstvení. Obě jídla je možné jíst se širokou nabídkou náplní (pikantní, sladké, s masem, houbami, atd.).

Dalšími velice oblíbenými pokrmy jsou tradiční ruské polévky. Boršč je polévka z červené řepy a zelí, podává se nejčastěji s čerstvými bylinkami a kysanou smetanou, nebo šči, což je zelná polévka vařená z čerstvého zelí v létě a kysaného v zimě, a také často obohacená vepřovým masem. Dalšími velice chutnými polévkami, které doporučuji ochutnat, jsou třeba soljanka a okroška.

A ať je 25 pod nulou nebo nad nulou, Rusové stále jedí moroženoje (tradiční ruskou zmrzlinu).

Noční život

I když je Rusko známé svým levným alkoholem, noční život není nejlevnější. Vše se odvíjí od kvality a profesionality klubu (jsou zde kluby, kde je vstup zdarma, např. klub Marshal vedle kostela Krista Spasitele, až po kluby, kde vstup stojí 1000 Euro). Většina klubů je situována v okolí ulice Dumskaja vedle Gostěného dvora.

Pokud chcete poznat více z kultury města, neměli byste večer vynechat některé z operních nebo baletních představení, kterými také Petrohrad získal celosvětovou slávu. Například Městská baletní škola, založená již v roce 1738, nebo Petrohradská státní konzervatoř, z nichž pocházejí celosvětově známé pěvecké a taneční hvězdy.

Ve spojení Ruska a kultury se také mnohým vybaví cirkus. V Petrohradu také můžete nalézt jeden z nejdéle fungujících cirkusů na světě. Lístky není třeba dopředu rezervovat, ale nemají vystoupení každý den.

Nakupování

Centrum obchůdků s nejrůznějším zbožím naleznete na Něvském prospektě v Gostěném dvoře. Zde koupíte snad úplně vše. Od nejdražších kaviárů, luxusní hodinek, oblečení, až po potraviny a běžné suvenýry. Pokud byste hledali supermarket (např. jako Tesco), zeptejte se na Karusel, často bývá přímo u stanic metra. Suvenýry jsou v Petrohradu také dostupné na každém rohu (např. velké tržiště je vedle kostela Krista Spasitele). Nejlevnější suvenýry jsem však objevil při vstupu do areálu Petrodvorce.

Kam do okolí

Petrodvorec

Byl vybudován po vzoru pařížského Versailles, ale v mnohých ohledech tento komplex předčil. Jedná o skutečně impozantní koncepci tří paláců spojených parky s velkým množstvím fontán a vodotrysků. Na tento minivýlet si vyhraďte alespoň jeden den. Dostanete se sem jednoduše autobusem z Baltského nádraží.

Puškin

Toto město je jedno z nejkrásnějších míst, které jsem v Rusku navštívil. A to nejen díky Kateřinskému paláci. Čistota, bezpečno, překrásně upravené nádraží a parky. V už zmíněném Kateřinském paláci je ukryta Jantarová komnata, která už mnoho let usiluje o zápis mezi novodobé divy světa. Puškin je vzdálen pouhých 24 km od Petrohradu a dostanete se sem snadno z Vitebského nádraží vlakem nebo autobusem. Na prohlídku paláců i přilehlých parků také doporučuji vyhradit alespoň jeden den.

Kultura a svátky

Pokud budete v Petrohradu na začátku května, určitě nevynechejte velkolepou přehlídku při oslav dne „pobědy“, vítězství. Sice nemůže konkurovat vojenské přehlídce v Moskvě, ale i tak je to velkolepý zážitek, kde můžete vidět širokou škálu státních zaměstnanců v uniformách až po přehlídku vojenské techniky.

Bílé noci

Červen je v Petrohradu měsícem bílých nocí. Říká se, že Rusko je zem, nad kterou slunce nezapadá. To je kvůli jeho obrovské rozloze, ale také kvůli tomu, že se rozprostírá v blízkosti severního pólu. V prosinci a v lednu je šero pouze kolem poledne a kolem třetí hodiny odpoledne je už tma jak o půlnoci. V létě tomu je přesně naopak. Můžete se oddat procházkám po městě za světla v kteroukoliv noční hodinu.

Velice zajímavé je také otvírání a zavírání mostů na Něvě. Tuto řeku využívají v letních měsících, kdy není zamrzlá, velké nákladní lodě k zásobování města. Tyto lodě by však neprojely pod nízkými mosty. Proto se tyto mosty podle určeného harmonogramu otvírají a zavírají.

Do Petrohradu se dostanete vlakem, autobusem, lodí i letadlem

Přímé letecké spojení s Petrohradem je z Prahy i Karlových Varů. Pro nízkorozpočtové cestovatele bych však doporučil použít letiště Tegel v Berlíně, kde jsou ceny podstatně příjemnější. Pokud plánujete cestu po Skandinávii či Baltu a chcete navštívit Petrohrad, pak z Helsinek vyplouvá každý večer loď, kde můžete přespat a ráno jste v Petrohradu. Můžete také využít levnějšího autobusového spojení nebo maršútky z Tallinnu, Rigy nebo Helsinek. Mezi Petrohradem a hlavním městem Ruska, Moskvou, je i četné vlakové spojení. Jezdí zde několik nočních vlaků i několik denních expresů, které tuto trasu urazí během pouhých čtyř hodin.

Chtěl bych ještě připomenout, že občané české republiky pro návštěvu Ruska musí mít v pase platná víza.

Luboš Lněnička, milovník cestování, poezie a dechovky. Více o autorovi na worldinphotos.net.

Zkušenosti čtenářů

Pavel

Osobního místního průvodce Petrohradem můžete objednávat na http://ceskypruvodce.com/pruvodce-petrohrad

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí