Kuchyně

Ruská kuchyně je velmi pestrá. Je nemožné popsat ruské pokrmy v kostce, protože speciality se liší doslova region od regionu. Záleží tedy na tom, v jaké oblasti a v jakém městě se budete nacházet.

Typická dnešní snídaně je často podobná té skandinávské – tedy chléb, vařená vejce, studené maso a k tomu silný ruský čaj. Tradiční snídaní, kterou ruský lid jedl po staletí, však je kaša – ovesná kaše. K obědu se podávají různé pokrmy. Jedno z nejznámějších ruských jídel je boršč, hustá zakyslá polévka z červené řepy, která se podává horká. Podobnou polévkou je akroška, která se jí studená. Po dobré polévce přichází na řadu vydatný pokrm.

Z Ruska pochází například stroganov (dušené hovězí maso v kyselé omáčce se smaženými bramborami), blini (palačinky plněné kaviárem, rybou, rozpuštěným máslem nebo kyselým krémem), aladyj (lívance s různou náplní) a hlavně ikra nebo krasnaja ikra (světoznámý černý a červený kaviár ). Z kuřecích specialit je to např. cipleonok tabaka (kuřecí maso na grilu). Na různých party nebo při zvláštních příležitostech se podává šašlik. To jsou různé druhy masa nakrájené na kousky, nabodnuté na špejli a opečené. Existuje i v zeleninové podobě.

Mezi další místní jídla, která určitě stojí za ochutnání, patří kotlety po požarsky (kuřecí kotlety), pirožky (pečivo s různými náplněmi, nejčastěji s masem), prostakvaša (jogurt), pelmeně (masové noky), rosolnik (horká polévka uvařená většinou z nakládané zeleniny) a šči (zelná polévka). Velmi oblíbené jsou také všechny možné druhy hub v kyselé omáčce. Z dezertů jsou nejznámější moroženoje (zmrzlina), pončiki (smažené sladké pečivo) a vareniki (knedlíky plněné čerstvým ovocem nebo džemem). Když se řekne typický ruský nápoj, většině se okamžitě vybaví vodka. A je to tak, protože tohoto nápoje vypijí Rusové každým rokem několik milionů litrů. Vodka je velmi často ochucená a přibarvená bylinkami a kořením, ale to už se o ní mluví jako o zubrovce rjabinovce, starce (tmavá stará vodka) a percovce (vodka s pálivou paprikou).

Mezi nejznámější značky vodky patří Posolskaja, Stoličnaja a Rossijskaja. V letních měsících se často pije krušon – velmi chutný studený koktejl z šampaňského, brandy a ovoce, který se servíruje ve vydlabaném melounu a musí být dobře vychlazený. Nastojka je víno obohacené bylinkami, květy a ovocem, které má údajně léčivé účinky. Nalivka je sladký likér vyrobený z ovoce či bobulí. Neobvyklým osvěžujícím nápojem je kvas, který se vyrábí ze zkvašené směsi žitného chleba, džemu, kvasnic a vody. Nealkoholickým nápojům kraluje čaj, který se podává bez mléka. Kávu dostanete v kavárnách, ve kterých si můžete pochutnat také na limonádách. K dostání jsou dovážené limonády i typicky místní produkty.

Jako místní speciality je šašlik z různého masa, měl by být z beraniny, pro low-budget cestovatelé pohanka (gréčka), bramborový salát ze všeho možného, všechno je utopené v majonéze a na všem je kopr.

Ceny jídla

Obecně jsou ceny v restauracích o 20%-50% dražší, za to však nečekejte lepší servis či kvalitu jídla. Servis je obecně mizerný, který nerespektuje základní pravidla. Pořadí jídla (polévka, jídlo, pití) se absolutně nedodržuje a  donese se na stůl, jak to přijde servírce pod ruku. Servis je obecně dost zmatený, pomalý a pracuje neefektivně. Porce jsou menší, ze salátu obecně se člověk nenají a je to jako příloha.

Obecně jsou strašně předražené polévky, čaje a pivo. Čaj je zvyklostí podávat v konvičkách a platí se cca 200 RUB za konvičku 0,5l. Pivo od 100 do 350 RUB. Pokud si hosté objednávají flašku, vypitá flaška se nenechává na stole, ale dává pod stůl. V restauracích jsou společné toalety :), hraje vždy strašně hlasitá hudba, a při rezervaci vyššího počtu míst, cena na člověka roste, místo, aby klesala. Šašlik se dá koupit i s přílohou za 300 RUB, normální cena, tak 400 RUB. Při společném posezení s přáteli, ruští kolegové velice rádi dávají toast.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: