Na lyže do Rakouska: Vyrazte do Ski amadé, nejlepšího střediska Alp

Na lyže do Rakouska: Vyrazte do Ski amadé, nejlepšího střediska Alp

Rakousko a lyžování jsou dva neoddělitelné pojmy. Lyžovat zde umí každý již od útlého dětství, čápům ze zavinovačky vykukují lyžičky a na téma lyžování si tu můžete popovídat prakticky s kýmkoliv. S trochou nadsázky lze říci, že na úspěších lyžařských hvězd spočívá rakouské národní sebevědomí.

Pro české lyžaře je Rakousko nespornou alpskou jedničkou. Toto tvrzení potvrzují v prvé řadě překrásné lyžařské terény a vše, co k tomu patří. Výhodná je navíc nevelká vzdálenost k našemu jižnímu sousedovi – např. jen pouhá hodina jízdy z Mozartova města Salcburku dělí lyžaře od hlavního hřebene Alp a od Ski amadé – jedné z nejmodernějších a nejrozsáhlejších lyžařských oblastí Alp.

Českým lyžařům je navíc blízká také „národní povaha“ Rakušanů, podložená několika staletími společných dějin. Jejich srdečnost vytváří v lyžařských střediscích atmosféru pohody a radosti ze života. Tato atmosféra je jedinečná rakouská „specialita“. Všechny superlativy, týkající se lyžování v Alpách, objevíte v turistických oblastech Rakouska v nejdokonalejší podobě. Příkladnou péči o sjezdové tratě, která v jiných alpských zemích nemá obdoby, ocení jak nároční lyžaři, kteří ve svých obloucích najdou díky fantastickému podkladu dlouho vytouženou dokonalost, tak i lyžaři nesmělí a děti, jimž v ideálních podmínkách stoupne lyžařské sebevědomí, podložené snáze osvojenými dovednostmi a citem pro sníh a skluz. Kde také jinde, než na vzorně upraveném svahu, by si člověk mohl lépe „vypilovat“ techniku?

Na denně upravovaných sjezdovkách se cítí dobře začátečníci i závodní lyžaři. Velkolepost rakouských lyžařských středisek spočívá v rozsahu lyžařské oblasti, tedy ve velkém výběru dokonale upravovaných sjezdových tratí všech stupňů náročnosti, které jsou vzájemně propojeny moderními lanovkami a vleky do tzv. lyžařských houpaček, safari, cirkusů, kolotočů apod., což umožňuje lyžování vyšší, jinde nepoznané dimenze. A navíc: Díky vysoké přepravní kapacitě se nečekají fronty.

Ski amadé v číslech

V oblasti Ski amadé najde každý lyžař svou oblíbenou sjezdovku – rekreační lyžař nebo sportovní carver, senior či dítě, profík nebo začátečník. Perfektně upravované sjezdovky jsou zde k dispozici ve všech stupních obtížnosti: 275 kilometrů modrých sjezdovek, 390 kilometrů červených a 95 kilometrů černých. 90 sedačkových lanovek, 47 kabinkových lanovek, 81 vleků a 52 cvičných vleků dokáže za hodinu přepravit celkem 365 000 osob do nadmořských výšek až 2700 metrů. Aby byly sjezdovky vždy perfektně upravené a lanovky fungovaly bez poruch, o to se každou zimu stará 1400 zaměstnanců a více než 4500 sněžných děl. Více než 90 procent všech sjezdovek oblasti Ski amadé je zasněžovaných, celkem zhruba 684 kilometrů.

Ski amadé smyslové

Ve Ski amadé se v zimě můžete zaměřit na vědomé prožitky a bystření smyslů. Jde o zážitky pro zrak, hmat, čich, sluch i chuť – Vaše zraky potěší nádherná panoramata díky dalekohledům a vyhlídkám, nádherná vůně a chuť čerstvého trhance, pocit závodního lyžaře na měřené rychlostní trati, lyžování v rytmu hudby na ozvučené sjezdovce nebo rozpustilá jízda po vlnité sjezdovce pro děti.

Rarity a zajímavosti

V Alpendorfu, v oblasti Salzburger Sportwelt, je nová vyhlídková plošina Gernkogel. Zde si můžete v nadmořské výšce 1783 metrů hned pod věží vysílače vychutnat panoramatický výhled 360 stupňů. Nabídku doplňují dalekohledy a panoramatické panely. V Zauchensee můžete krátkou lanovkou vyjet k místu startu sjezdu Světového poháru a v žít se zde do pocitů sjezdařů před tímto extrémně strmým startem sjezdu. Na Hochkönigu přibydou podél trasy Královské túry obří dřevěné trůny, které nabídnou vynikající výhled kolem dokola, dále velká koruna, obrazový rám a opět další dalekohledy.

V Großarlu se mohou lyžaři uvelebit v novém Pytlákově doupěti, kterým je posed, ze kterého je možné každý den od asi 15 hodin sledovat divokou zvěř na pastvině Aigneralm. A nejkrásnější pocit? Když v Gasteinu vstoupíte na 140 metrů dlouhý visutý most ve výšce 2.300 m. n. m. na vrcholu Stubnerkogel. Odměnou za odvahu jsou závratné výhledy na Vysoké Taury a Großglockner.

Ski amadé gurmánské

A že v Ski amadé nepřijdou zkrátka ani chuťové buňky, to si ověříte na některé z 260 horských chat a restaurací. Ty si totiž pro tuto zimu připravily speciální kulinářskou nabídku založenou na místních specialitách z domácích zdrojů s rakouskými víny. Lyžaři si tak budou moci na takové horské chatě objednat například ravioli z Radstadtského šedého sýra s bílým zelím a rajčaty, od sedláka v údolí zase jablkové kolečko s vanilkovou omáčkou nebo sýrový talíř s různými druhy sýra a s domácím selským chlebem ze zdejší sýrárny. Přísady na sladkou pochoutku z listového těsta z domácí mouky s borůvkami pocházejí ze zdejšího lesa a hovězí pečeně na cibulce zase od sedláka v obci. K tomu na doporučení sklenička veltlínského zeleného nebo modrého zweigeltu

Nejširší nabídku průvodců a map Rakouska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Ski amadé virtuální

Oblíbená bezplatná aplikace „Ski amadé Guide“ pro iPhone a Android je již od svého spuštění velkým úspěchem. S vylepšeným lyžařským deníkem bude mít od nynějška každý uživatel ještě více možností. Kromě chronologického záznamu dat celého dne na lyžích lze do časové osy vložit vlastní fotografie a texty a přímo je sdílet na sociálních sítích.

Kromě zdolaných výškových metrů, rychlosti a ujetých kilometrů sjezdovek přináší přepracovaná aplikace nyní také osobní počítadlo kalorií. Spočítá individuální spotřebu kalorií na základě ujetých kilometrů, sklonu sjezdovky, jízdního stylu uživatele a jeho osobních dovedností. A tak budou naši hosté napříště přesně vědět, jak dlouho ještě musí lyžovat, aby spálili ten vynikající trhanec, nebo kdy si mohou dovolit další gurmánské zastavení na horské chatě. Počítadlo kalorií bylo vyvinuto ve spolupráci s univerzitou v Salcburku (Katedrou sportovních a pohybových věd).

S mobilní aplikací Ski amadé Guide nic nepropásnete

Aby se v rozsáhlé nabídce oblasti nikdo neztratil, je k dispozici bezplatná mobilní aplikace „Ski amadé Guide“. Integrovaná geomapa umožní snadno a rychle najít a vychutnat si jednotlivé atrakce. Snadný přístup zajišťuje nejrozšířenější WiFi síť v Alpách, která byla ještě více posílena a je nyní dostupná téměř celoplošně na všech sjezdovkách oblasti Ski amadé. Přes 400 přístupových bodů zaručuje volný přístup k internetu a zajistí, že hosté zůstanou v trvalém spojení se svými přáteli po celém světě. V alpské oblasti je tato nabídka bezdrátové sítě ve Ski amadé dosud největší svého druhu. Fotorealistický dojem z lyžařské oblasti zprostředkuje pohled na interaktivní 3D model Ski amadé již v teple domova. 3D pohledy a fascinující dojmy z alpské krajiny získáte v dosud nevídaném rozlišení.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí