Sparber, nejkrásnější vyhlídkový vrchol nad hladinou Wolfgangsee

Sparber, nejkrásnější vyhlídkový vrchol nad hladinou Wolfgangsee

„Jaká místa v Salzkammergut doporučuješ navštívit?“ Sparber. Jasná volba! Kopec Sparber je zcela jistě ve výběru třech nejhezčích míst. Časově a fyzicky nenáročný výstup s absolutně dokonalým výhledem, po němž se v létě přímo nabízí koupání v průzračných vodách jezera Wolfgangsee. Byl jsem tady několikrát a je to nejenom jeden z mých tajných tipů, ale zároveň místo, kam se někdy jistě rádi vrátíte. Tato pozvánka se opravdu neodmítá!

Nad hladinou jezera Wolfgangsee se osamoceně zvedá kuželovitý vrchol Sparber 1.502 m patřící do skupiny Salzkammergut Berge. Samotný vrchol je skalnatý, tvoří jej dvě vysoké věže oddělené úzkým sedlem. Toto je však patrné jen z východní a západní strany. Od severu jeho dvojvrchol splývá. Měl jsem ho v hledáčku již delší dobu. Je dobré si počkat na slunné počasí, protože vrcholová část je osazena několika ocelovými lany a kramlemi a po dešti to bude každopádně velmi klouzat.

Focení s jeleny životu nebezpečno

Na výstup jsem se vydal až odpoledne. Autem jsem z Bad Ischlu dojel ke Stroblu, před nim odbočil směrem na Postalm, ale zanedlouho v obci Weissenbach jsem zamířil prudce vzhůru po asfaltce k velkému pensionu Kleefeld 690 m. Vedle něj se nachází rozlehlá obora s vysokou v počtu stovek kusů. Děcka si přijdou každopádně na své. Zvířata jdou snadno pozorovat a často se ani nebojí.

Něco o tom by mohl vyprávět jeden můj pacient, kterého žena poslala vyfotit se s jelenem. Jelen tím nápadem asi příliš nadšen nebyl a chlapík může děkovat, že si z tohoto setkání odnesl jen asi 15 cm dlouhou ránu na hlavě! A jestli děkoval i ženě? Je zde k vidění snad vše. Od srnek, jelenů, daňků přes kozorohy atd. Nevím, jestli to tady je se zvířaty jako s chovnými rybníky, kde si nějakou rybu chytíte a naproti Vám ji upečou. Žádné výstřely jsem tady neslyšel. Působí to na mne trochu jako zoo.

Autor Tomáš Obtulovič hory navštěvuje od ranného dětství, od turistiky a lyžování se dostal ke skalnímu lezení, horolezectví a skialpinismu. Navštívil také třeba Nepál. Přečtěte si jeho článek Přechod masívu Kanchenjungy: Třetí nejvyšší hora na světě, dva kamarádi, jeden sen.

Odpolední dosažení vrcholu

Auto jsem odstavil na parkovišti pod hostincem a kolem obory jsem se strmě vydal k vrcholu. Stezka stoupá přes louku Dürntalm 977 m listnatým lesem, kde to řádně na vlhkém vápenci klouže. Narazím na několik kamzíků. Ti jsou však plaší. Chodník se dostane ke kamenné hlavě a já jsem zvědavý, kudy půjde značka dále. Traverz velmi strmým travnatým úbočím, zvýšená pozornost je na místě a dostane se do úzké skalní průrvy, sedla mezi dvěmi věžemi. Na pravou vyšší vede již jen úzký chodník s ocelovým lanem, kramlemi a žebříky.

Rozhodně to tady není na škodu. Experimentovat s výstupem na sousední věž asi také není optimální, o čemž svědčí jedna deska s tragickým úmrtím na skále. Poté se dostanu do kleče a po chvilce stojím na malém vršku s vrcholovým křížem. Zcela sám. Nikde ani živáčka. Užívám si vrcholovou siestu.

Nejširší nabídku průvodců a map Rakouska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Pohled na hladinu jezera Wolfgangsee je úchvatný! Za jezerem na jeho severním okraji se zvedá Vormauerstein 1450 m, vedle něj snobský Schafberg 1782 m se známou zubačkou, kolem mne vrcholy Bleckwand 1541 m, Rinnkogel 1823 m, Rettenkogel 1780 m, masív Katrin, v dálce na severovýchodě Leonsberg. Jsem z toho výhledu opravdu ohromen!

Západ slunce nad jezerem

Sestup je obdobný jako výstupová cesta. Parný den? Že váháte! Jezero Wolfgangsee je přímo pod nosem a koupání tady je silně návykové! Můj tip závěrem? Když už výstup na Sparber nebo cyklovýlet do okolí bude za Vámi, podvečerní koupání na jihovýchodním břehu je před Vámi! Západ slunce z dřevěného houpacího lehátka (Wiegeliege z dílničky pana Karla Sturma) nad hladinou jezera Wolfgansee je naprosto podmanivý!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí