Dolní Rakousko – rozmanitý svět samého srdce Rakouska

Dolní Rakousko – rozmanitý svět samého srdce Rakouska

Lesy, víno i úžasný hruškový mošt. Krajina kolem Vídně, nabízí to nejlepší, co můžete v Rakousku najít, a to vše na dosah ruky od českých hranic.

V samotném srdci Rakouska, se skrývá jeden z nejrozmanitějších regionů celé země, Dolní Rakousko. Bujné lesy Wienerwaldu, nedotknuté mokřiny podél Dunaje i slunné svahy vinic a rozlehlé hruškové sady. Za hodinu cesty od hranic se tak můžete během chvíle procházet po alpských pastvinách, a hned téměř za rohem zase prozkoumávat temná rašeliniště. Vychutnávat si horské speciality a vzápětí vše zapít lahodným hruškovým moštem.

Vídeňský les – zelené plíce metropole

Wienerwald, neboli Vídeňský les, je oblíbeným cílem a únikem před ruchem velkoměsta. Hustě zalesněné kopce tyčící se na západ od Vídně jsou z velké části chráněnou biosférickou rezervací. Celá oblast je protkána sítí více než stovky turistických tras, jak pro pěší, tak i horské a rekreační cyklisty.

Nejširší nabídku průvodců a map Rakouska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Kláštery Klosterneuburg a Heiligenkreuz

Vídeňský les v sobě skrývá také několik barokních perel. Nedaleko Dunaje, v jeho severní části. Leží goticko – barokní klášter Klosterneuburg. Představuje jedinečnou symbiózu mezi světským a sekulárním světem Habsburské monarchie. Díky své jedinečné sbírce pokladů, především „Verdunskému oltáři“ z 12. století, získal světovou proslulost. Dalším duchovním a intelektuálním centrem oblasti je klášter Heiligenkreuz. Samotný komplex kláštera nacházející se v jižním cípu Vídeňského lesa, je mistrovským dílem středověké architektury. Už více než 850 let je centrem dolnorakouského řádu cisterciánů.

Po procházce historií si budete moci odpočinout v nedalekém lázeňském centru biedermeieru. V tamní rozlehlé Panonské pánvi najdete bezpočet termálních lázní. Mezi ty nejzajímavější, které byste při své návštěvě neměli opomenout, je lázeňské město Baden, kde si můžete dopřát například léčebné sirnaté koupele. V blízkosti Badenu najdete kromě vinic a dalších lázní dokonce i největší podzemní jezero na celém kontinentu v jeskyni Seegrotte.

Bucklige Welt – „kopcovitý svět“

Zvlněná, zalesněná krajina, kterou zcela do detailu vystihuje její název – kopcovitý svět. V oblasti na východ od Schneebergu, Raxu a Semmeringu, jež tvoří dolnorakouskou alpskou trojici, se rozkládá krajina nabízející nejen úchvatné výhledy, ale i nenáročné trasy vhodné pro pohodovou turistiku s dětmi. Právě v této oblasti kolem Vídně našli své múzy i umělci biedermeieru a období fin-de-siècle, například spisovatel Karl Kraus či architekt Adolf Loos.

Vídeňské Alpy, jak se tato dolnorakouská část nazývá, se nemohou pochlubit stejnými velikány, jako je tomu ve východní části země. Nejvyšším vrcholem je Schneeberg, který se svými 2075 metry tyčí vysoko nad okolní krajinu. Na vrchol se dokonce dostanete i místní zubačkou, za což se nemusíte vůbec stydět. Právě tak se vydal na vrchol, za krásnými výhledy, i sám císař Franz Josef.

Moštový podzim v Mostviertelu

Podzim se nese v oblasti mezi řekami Ybbs a Enns, jižně od Dunaje, ve znamení hrušek a lahodného moštu. Mezi kopečky se vine téměř 200 kilometrů dlouhá moštová cesta, Moststraße. I když u nás je více rozšířený jablečný mošt, v dolním Rakousku hrají už po staletí prim hrušky. Nejen moštový podzim (Mostherbst) se sklizní hrušek a ochutnávkou svěžích jarních moštů je důvodem k slavnostem.

Je třeba také řádně oslavit rozkvetlé hrušně na jaře a pokřtít mošt a moštovou pouť v zimních měsících. Hlavní sezona je však od září do listopadu, kdy téměř na každém kroku otevírají své dveře místní pálenice i výrobci a zvou k degustaci tohoto ovocného vína. Mladý mošt, hruškové frizzante, pálenky, jemný ocet či sušené hrušky. Nabídka je skutečně široká, hrušky ochutnáte ve všech podobách i skupenstvích. Stačí si jen vybrat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí