Malebná Madeira: Tržnice ve Funchalu

Malebná Madeira: Tržnice ve Funchalu

Roku 1425 založil objevitel ostrova Madeira Joae Gongales Zarco na jeho jižním cípu malou osadu a nazval ji Funchal, podle fenyklu (portugalsky funcho), který se zde hojně vyskytoval. Jaké je to tam dnes?

Zarco vybral velice příhodné místo s dobrou strategickou polohou – osadu zasadil do přírodního amfiteátru hor nad zátoku. Z této vyvýšené pozice bylo vidět na kilometry daleko a obyvatelé se dokázal včas připravit na případnou obranu před piráty.

Útoky korzárů vyvrcholily roku 1566, kdy na ostrově pobili okolo 300 obyvatel. Díky obchodu s vínem a cukrovou třtinou Madeira velice rychle zbohatla a přistěhovala se na ni spousta nových obyvatel. Dnes ji trvale obývá 224 tisíc lidí, z toho polovina sídlí právě v hlavním městě Funchalu.

Funchal

Období rozkvětu v 15. století zanechalo na tváři města mnoho stop, zejména v architektonické podobě, jak v centru města, tak i v okolí. Z vrchu Monte shlíží na město krásné vilky zvané quntas. Historické jádro města tzv. Zona Velha se nachází v jeho samotném středu. Tato oblast s věžemi a úzkými dlážděnými uličkami je prosycena nezaměnitelnou vůní minulosti s aromatem funchalských kaváren a restaurací. Atmosféru dotvářejí obchůdky s řemeslnými a uměleckými předměty.

Mercado dos Levados

Pro poznání pravého madeirského života musíme zavítat do tržnice Mercado dos Levados – tržnice pracujících. Otevřeno má každý den, ale nejvíce živo je zde o víkendu, kdy se do ní sjedou farmáři z celého ostrova a nabízejí svoje produkty, čerstvé a plné madeirského slunce.

Tržnice je dvoupatrová zděná budova. U vchodu návštěvníky vítá mozaika z modro-bílých glazovaných dlaždic zobrazující dvě ženy v madeirských krojích, které „zvou“ návštěvníky do útrob budovy. Spodní patro je plné všemožných ryb a mořské havěti, naopak v horním patře se mísí vůně tropických květin, exotického ovce a zeleniny.

Nejširší nabídku průvodců a map Madeiry (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Květinový trh

Květinářky v tradičních krojích nabízejí překrásné, čerstvé květiny. Jejich vůně a vzhled každého doslova uhrane stejně jako kroje jejich pěstitelek, jeho nošení jim nařizuje zákon! Madeirské kroje jsou velice pestré. Ženy jsou oděny do kapucí, červené kamizoly a sukně se žlutými pruhy. Muži svoje kroje oblékají spíše na představení folklórních tanců. Mužský kroj se skládá z bílé košile a kalhot s červenými šerpami okolo pasu. Nejzajímavější na celém kroji je čepička s „anténkou“, která sloužila při průchodu tunelem levád. V místech se sníženým podhledem varovala a ochraňovala dotyčného před zraněním hlavy. Boty jsou vyrobeny z volské a kozí kůže.

Množství nabízených květin je velké, nejžádanější květinky jsou orchideje, strelízie a kaly. A cena? Koupě jedné květiny odlehčí turistově peněžence o 4 až 7 Euro.

Autorka Alena Tylšová ráda cestuje a fotografuje. Procestovala také kus Itálie a mimo jiné Perugii, domov slavných italských bonbonů Baci. Přečtěte si její článek Perugia: Festival čokolády a domov bonbonů Baci.

Zelenino – ovocný trh

Minimálně pětina Madeiřanů se živí zemědělstvím, tato práce ale není vůbec jednoduchá. Zemědělci budují na úbočích svahů terasovitá políčka, na kterých často hrozí sesuvy půdy. V tržnici nabízejí svoje výpěstky s pýchou a rádi každého nechají ochutnat.

Trh vypadá jako malířova paleta, v proutěných koších jsou vedle sebe naskládané různé exotické plody, jako barvy na paletě mistra. Největší vzácností jsou madeirské banány, které jsou (pro Evropany) endemitem. Evropská unie zakázala jejich vývoz na kontinent, protože nesplňují „normy“ (jsou kratší a sladší než ty jihoamerické). Narazit můžete také na maracujobanán. O co se jedná? Žlutý podlouhlý plod s dužinou maracuji. A posledním podivným sourozencem je ananasobanán.  Samotný název už o všem vypovídá, banán skrytý pod slupkou podobnou ananasu.

Rybí trh

Na konci tržnice je omámený návštěvník probuzen ostrým závanem rybiny. Z horního patra má rybáře se svými úlovky jako na dlani. Většina turistů si na čerstvou tresku či tuňáka zajde spíše do restaurace nedaleko, ale dostane zde poučnou lekci o kuchání ryb.  Každý rybář vybavený kily ledu kuchá a porcuje svoje úlovky s neuvěřitelnou rychlostí a zručností. Zde můžeme spatřit další madeirský endemit.

Ryba espada (tkaničnice atlanská) patří do řádu ostnoploutvých. Svýma velkýma očima, ostrými zuby, hřbetní ploutví táhnoucí se od hlavy až k ocasu a roztřepeným ocasem vyvolává až strašidelný vzhled. Má stříbrné tělo a váží okolo pěti kilogramů, žije převážně v hloubce a k hladině vystupuje jen v noci. Její maso je velice kvalitní s mineme kostí. Proto je také velice oblíbená a Madeiřané ji pouvažují za svoje národní jídlo. Podávají ji s grilovaným banánem a maracujovou omáčkou.  Na trhu se také objevují obrovští tuňáci, sardinky, tresky, mečouni a další ryby, nesmíme opomenout ani mořské plody!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí