TOP 7 nejživějších německých měst

TOP 7 nejživějších německých měst

Německá města jsou nabitá historií i dobrým jídlem. Je jich spousta a vybrat ty nejkrásnější a nejzajímavější je opravdu těžké. Nikdy ale nesmíme zapomenout na zelený Berlín, přístavní Brémy nebo Mnichov a jeho Oktoberfest.

Titulní fotografie: www.germany-tourism.de

1. Vzdušný Berlín

Hlavní německé město nepřitahuje pozornost stovky let starými kostely a muzei nabitými exponáty, i když ani ty nechybí. Z Berlína spíše dýchá nedávná historie a mladistvá energie. Pokud se sem vydáte, rozhodně nezapomeňte na hlavní památky, jako jsou zbytky Berlínské zdi, bývalý přechod Checkpoint Charlie, Braniborskou bránu nebo Televizní věž. Muzejní ostrov ale pojměte trošku jinak a místo na obrazy a vykopávky se zajděte podívat do interaktivního Muzea DDR a zkuste si tam nastartovat trabant, prohlédnou socialistický byt nebo se nechat vyslechnout Stasi, východoněmeckou verzí StB.

Hlavně se přes den moc neunavte, abyste večer mohli vyrazit do některého z vyhlášených berlínských hudebních klubů. Slavný je například Berghain vytvořený z bývalého fetišistického klubu pro muže. Leží na hranici čtvrtí Kreuzberg a Friedrchshain a podle mnohých se pyšní nejlepším zvukem v celé Evropě. Doporučeníhodný je ale i klub Zapata na Oranienburgerstrasse, kam německá mládež vyráží za hudbou i filmovým promítání, koktejlový bar 40 Seconds s terasou nebo klub Watergate nedaleko Esat Side Gallery.

2. Námořnické Brémy

Stejně jako mnohá jiná německá města jsou i Brémy poznamenány bombardování za Druhé světové války. I přesto se ale tisíc dvě stě let staré město pyšní krásným historickým centrem rozkládající se na pravém břehu řeky Vesery. Při návštěvě nezapomeňte na kostel Panny Marie, řemeslnickou uličku Böttcherstraße a hlavně na známou sochu Brémských muzikantů, zvířátek, které proslavili bratří Grimmové. Z města dýchá také jeho námořnická historie, poznáte ji nejen v přístavu, ale i ve čtvrti Vegesack.

export_hs_gallery
Kromě těchto 7 jmenovaných měst, existuje v Německu další spousta hezkých míst, která stojí za vidění! Příkladem může být například Frankfurt nad Mohanem. Je to multikulturní město, ve kterém se snoubí moderní architektura s historickou zástavbou. Pokud se tam vypravíte, nastudujte si praktického průvodce: Frankfurt nad Mohanem!

3. Pivní Mnichov

Chcete-li spatřit ten opravdový německý Oktoberfest, vydejte se do Mnichova. Odtud totiž pivní festival pochází. První se tady konal už v roce 1810, a to u příležitosti svatby korunního prince Ludvíka Bavorského s Terezou Sasko-Hildeburgskou. Od té doby se v Mnichově festival opakuje vždy na přelomu září a října a trvá dlouhých šestnáct dní. Hlavní město Bavorska ale neproslavilo jen pivo, ale i Sedmnáctá letní olympiáda. Kvůli ní také vznikl areál, který se stal světovým unikátem. Jeho autory jsou architekti Frei Otto a Günter Behnisch. Střechu tvořenou z pětasedmdesáti tisíc metrů čtverečních plexiskla nesou osmdesátimetrové stožáry a ocelová lana, která dohromady měří přes čtyři sta metrů.

Foto: www.germany-tourism.de

4. Marcipánový Lübeck

Ne nadarmo se Lübecku říká město sedmi věží. Ty totiž dominují panoramatickému výhledu na město, jehož kořeny sahají až do středověku. Památky z těchto dávných dob byly dokonce v roce 1987 zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Většina z nich leží na ostrově mezi řekami Trávou a Wakenitze. Snad nejznámější dominantou města je dvouvěžatá Holštýnská brána z červených cihel. Nejvíce ale Lübeck proslavil marcipán. Recept na něj přišel pravděpodobně po moři z Orientum, a ve městě se proto vyrábí už od začátku šestnáctého století.

5. Karnevalový Kolín nad Rýnem

V oblasti Kolína nad Rýnem se už před začátkem našeho letopočtu usadili Germáni, o pár let později zase Římané. Kolín se tak stal jedním z nejstarších německých měst vůbec. Známý je zejména pro svou univerzitu a Katedrálu svatého Petra, jejíž stavba trvala šest set let. Město je ale známé i díky svému velkému karnevalu, který se koná vždy poslední čtvrtek před velikonoční popeleční středou. Karneval trvá vždy několik dní a každý z nich probíhá jinak. První den je věnovaný ženám, které se po ulicích promenádují v různých kostýmech. Festival vrcholí poslední den, kdy se koná velká karnevalová přehlídka.

6. Drážďany a hygiena

Drážďany leží jen nedaleko českých hranic a, i když je jejich vzhled poznamenán bombardováním za války a existencí v rámci Východního bloku, je v nich pořád co vidět. Pyšní se mnohými barokními památkami, jako je Zwinger, Hofkirche nebo protestanským kostelem Frauenkirche. Populární je i drážďanské muzeum hygieny, kde najdete exponáty týkající se lidského těla, zvětšeniny roztočů, statistiky o lidské sexualitě nebo exponáty v podobě modelů lidských nemocí.

7. Norimberk, město v podhradí

Nejen perník a grilované klobásy proslavily bavorský Norimberk. Dodnes se po něm totiž říká soudnímu procesu, který vedli vítězové Druhé světové války proti hlavním představitelům nacistického Německa. Budova soudu, v níž se Norimberský proces odehrával, dodnes připomíná hrůzy, které se v Evropě odehrály. Celé město se rozrostlo kolem Norimberského hradu, který je jeho hlavní dominantou až dodnes.

A jaká německá města byste doporučili vy?

Kateřina Smolová je studentkou žurnalistiky a médiálních studií. Jejím koníčkem je nejen cestování, ale i sport, zejména lezenívysokohorská turistika a jízda na horském kole. Po první cestě do Indie si zamilovala Asii a ještě by se do ní ráda mnohokrát vrátila. Pracuje také jako redaktorka portálu HedvabnaStezka.cz.

export_hs_gallery

Hledáte ubytování, půjčení auta nebo třeba restauraci kdekoli v Německu?

Různé druhy služeb od autopůjčovny po hotel v Berlíně, Brémách, Mnichově i dalších německých městech naleznete např. na www.germany.travel, kde stačí vpravo kliknout do mapy a v přehledu zaškrnout, jestli si chcete půjčit auto nebo zrovna hledáte místo, kde se výborně navečeřet.

Hledáte-li další informace o tom, co zajímavého v Německu podniknout, jistě vám poradí třeba v této skupině na Facebooku: facebook.com/NemeckoTuristickaZeme.

Německá turistická centrála

Zkušenosti čtenářů

Jitka

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

Jitka

Já bych určitě doporučila navštívit Potsdam, který je směsicí různých stavebních stylů, najdete tam také třeba celou holandskou čtvrť, v okolí města jsou rozsáhlé parky plné růžných staveb, můžete nasát historii v místech, kde se podepisovala Postupimská dohoda, dá se tam strávit klidně celý den. Moc se mi tam líbilo. Výlet do Postupimi se dá spojit s návštěvou Berlína, který je odtud docela malý kousek 🙂
Cestou do Drážďan bych ještě doporučila Míšeň, je to malebné městečko s historickým centrem a krásnou vyhlídkou na město a nábřeží řeky Labe od hradu, který stojí na kopci nad městem.

strapocek

Hamburg! Heidelberg (jedno z male mest, ktere nebylo vybombardovane za valky) a nebo Düsseldorf… 😉

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí