Kolín nad Rýnem: skvělé nákupy i atrakce pro děti

Kolín nad Rýnem: skvělé nákupy i atrakce pro děti

Kolín nad Rýnem proslavily jedny z nejhezčích vánočních trhů v Evropě. I jindy má ovšem toto město co nabídnout: památky, muzea, skvělé nákupy… A i vaše děti se budou skvěle bavit!

Svatý Kolín

Kolín nad Rýnem je čtvrté největší město Německa, proslulo řadou mezinárodních veletrhů, ale především: mají tady neuvěřitelných 250 kostelů. Symbolem města je monumentální gotický dóm sv. Petra a Marie ukrývající zlatý relikviář Svatých Tří králů a mnoho cenných skvostů (otevřeno denně 6.00 – 19.30, vstupné 2,5 eura). Stejně významný je věnec 12 románských kostelů, klenotů středověkého církevního stavitelství.

Mekka nákupů

Eldorádem pro nákupy je City s mnoha pasážemi a galeriemi. Festivaly a představení pod širým nebem přilákají každým rokem do města miliony návštěvníků. Kolínský hudební život, jehož ústředním bodem je filharmonie, je rozmanitý a živý. Milujete-li bleší trhy, nasedněte na hlavním nádraží na S-Bahn směr letiště a vystupte na stanici Portz. Megableší trhy se konají o víkendu do 12 hodin.

Nebezpečné voňavky

Wilhelm Mülhens si založil v ulici Glockengasse číslo 4711 malou dílnu na výrobu voňavé vody a firmu pojmenoval podle čísla domu. Velkým milovníkem 4711 byl Napoleon (poléval si jí hlavu a ramena a prý spotřeboval až čtyři lahvičky denně). Byla i nejoblíbenější voňavkou Richarda Wagnera a Johanna Wolfganga von Goetha. 4711 je stále velmi populární a dnes se vyváží do 60 zemí světa. Pořiďte si tady taky jednu, pro sebe či někoho blízkého, vůně je to prý afrodiziakální

JAK SE TAM DOSTAT: Do Kolína nad Rýnem létá denně společnost Germanwings, letenky od 20 EUR. Už od 19 EUR si pak nawww.germanwings.com pronajmete auto či si rezervujete pokoj v partnerském hotelu.

UBYTOVÁNÍ: Je tu překvapivě levně, pokoj v centru pořídíte od 50 EUR. Tipy na ubytování najdete zde.

RESTAURACE: Milovníci dobrého jídla nechť neminou budovu hlavního nádraží vedle dómu a restaurace Das Brauhaus Früh am Dom (vedle dómu) či Lommerzheim (Siegerstrasse 18). Ochutnejte pečené koleno, klobásku bratwurst, jelito blutwurst.

Muzeum mlsounů

Osm městských, mnoho církevních a soukromých muzeí založilo slávu Kolína jako metropole umění. Nejneobyčejnější novostavbou je Muzeum umění arcibiskupství KOLUMBA. Za návštěvu ale stojí i Muzeum čokolády, v němž se dozvíte vše o historii a výrobě sladké pochoutky a ve foyeru stojí kašna, z níž můžete ochutnávat čokoládu do sytosti.

Kolín či Istanbul?

Pokud jste ještě nebyli v Istanbulu, nevadí. Stačí, když v Kolíně navštívíte Keuperstrasse v Mühlheimu. Turecké nápisy, restaurace i obchody – jako v Orientu. Nad gyrosem vůbec neváhejte, je bezkonkurenční.

Teatrální zážitky

Máte-li chuť na typicky kolínskou kulturu, doporučujeme divadlo Millowitsch-Theater. O zdejším životním stylu si uděláte obrázek i v loutkovém Hänneschen.

Blahodárné lázně

U parku Rheinpark najdete termální lázně Claudius. Vyřádíte se v několika vnitřních i venkovních bazénech a v mnoha lázeňských zařízeních. Balzámem pro tělo i duši jsou bazény s masážními tryskami, vířivky, vodopády, inhalační solné jeskyně. Doporučujeme ruskou lázeň Banja a tureckou páru.

Romantika v hospodách

Navštivte uličky starého města mezi Rýnem a náměstím Heumarkt. Krásně opravené domy jsou svědky dávných časů a v mnohých najdete útulné pivnice.

Léčivý chmel

Zajděte si do pivnice s dřevěnými stoly bez ubrusů na sklenku o objemu 0,2 l tekutého chleba Kölsch, které k městu na Rýnu neodmyslitelně patří. Světlé, lehké a jemné pivo se silným obsahem oxidu uhličitého navíc zklidní rozbouřený žaludek.

Rýnský Disneyland

S dětmi zajeďte do Phantasialand Brühl, kousek od města. Je podobné Disneylandu, ale podle mnohých je krásnější a komornější. Horskou dráhu ve stylu Divokého západu financoval Michael Jackson. Vstupné se účtuje od 140 cm výše, a to 25,50 eura.

Článek vyšel také na webu www.malydobrodruh.cz věnovaném všem malým dobrodruhům, kteří zastávají názor, že žádné dítě ani rodič by se neměli nudit. MalyDobrodruh.cz redakčně spolupracuje s www.HedvabnaStezka.cz.

Zkušenosti čtenářů

Mikuláš

Kolín na Rýnem jsem navštívil cca před týdnem a info o něm jsem dal na svůj blog, pokud někdo hledáte další info o Kolíně http://mkvapil.blogspot.cz/2013/10/kolin-nad-rynem-male-velkomesto.html

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí