Památky UNESCO v Durynsku: Objevte poklady světového dědictví jedné z německých spolkových zemí

Památky UNESCO v Durynsku: Objevte poklady světového dědictví jedné z německých spolkových zemí

Se čtyřmi položkami na Seznamu světového dědictví patří Durynsko co do počtu památek UNESCO ve srovnání se zbytkem Německa ke špičce!

Památky UNESCO na území Durynska slibují úchvatné kulturní památky a impozantní přírodní krásy – tvoří je hrad Wartburg v Eisenachu, soustava památek „Klasický Výmar“, výmarské stavby ve stylu Bauhaus a Národní park Hainich. Mimo to lákají k nezapomenutelným zážitkům z dovolené v přírodě také dvě biosférické rezervace UNESCO „Vessertal-Thüringer Wald“ a „Rhön“.

Téměř tisíciletá historie: památka UNESCO Wartburg

Na Seznam světového dědictví UNESCO se dostal jako vůbec první německý hrad. Wartburg, symbol durynského města Eisenachu, se po staletí pojil k výrazným osobnostem a událostem světového významu. O jeho nebývalý historický význam se zasadila především jména jako Walter von der Vogelweide, svatá Alžběta Durynská, Richard Wagner či Johann Wolfgang von Goethe. Řadí se k nejlépe dochovaným světským stavbám pozdní doby románské severně od Alp. Nejvýznamnějším okamžikem v jeho dějinách je bezesporu pobyt Martina Luthera. Na počátku 16. století za zdejšími zdmi našel pronásledovaný reformátor církve útočiště a během svého vyhnanství se zde pustil do překladu Nového zákona z řečtiny do němčiny. Lutherova komnata, původní reformátorův příbytek a pracovna v jednom, je od té doby cílem mnoha poutníků. Je rovněž považována za místo zrodu moderní psané němčiny.

Na Wartburgu se i dnes stále něco děje: hlavně díky jedinečné akustice slavnostního sálu, která uchvacuje hudební znalce z celého světa. Opravdu legendárním zážitkem jsou zdejší představení Wagnerovy opery „Tannhäuser“ – konečně příležitost, jak si tuto romantickou operu vychutnat na autentickém místě. Výšlap až nahoru na hrad, v případě dětí možná svezení na oslíkovi, je mimo jiné odměněno také úchvatným výhledem na durynskou krajinu. A kdo sem zavítá v době adventu, má navíc možnost vychutnat si historické vánoční tržiště, kde se prezentují již téměř zapomenutá řemesla – své výrobky zde nabízejí svíčkaři, tkadleny, výrobci svítilen a mýdla, kameníci, bylinkářky, umělečtí kováři a mnozí další.

K tomu patří také 13 objektů ve Výmaru – kulturní dědictví UNESCO „Klasický Výmar“

Jen zhruba 50 kilometrů po dálnici od Wartburgu se ve Výmaru na velmi koncentrovaném území můžete setkat s literární klasikou. Kdo se vydá do Výmaru, známého coby město kultury, pocítí i dnes ducha známých básníků: za to, že se z někdejšího rezidenčního města na přelomu 18. a 19. století stalo centrum duchovní tvorby vděčí Výmar velikánům jako byli Johann Wolfgang von Goethe, Christoph Martin Wieland, Johann Gottfried Herder a Friedrich Schiller. Rukopisy a knihy těchto mistrů klasiky lze dnes obdivovat v knihovně vévodkyně Anny Amalie.

Jedním z nejvýznamnějších svědectví výmarské klasiky je Goethův dům: Johann Wolfgang von Goethe tento barokní dům na náměstí Frauenplan obýval dlouhých 50 let. Návštěvníci mohou nahlédnout do reprezentativních obytných místností, společenských salonků i básníkovy pracovny a ložnice. Co by kamenem dohodil se nachází také dům Schillerových, v němž Friedrich Schiller strávil poslední tři dekády svého života ve Výmaru. Zde básník dokončil svá dramata „Messinská nevěsta“ a „Wilhelm Tell“.

Kdo se chce lépe seznámit s kulturními památkami klasického Výmaru, ten by neměl opomenout další významná místa, k nimž patří například městský zámek, Vdovský palác (Wittumspalais), působiště Herdera a park na řece Ilm. Způsobů se najde celá řada – pohodlně vyhlídkovým „Belvedere-Express“, v historickém kočáru nebo pěšky po romantických pěšinách zdejších parků.

Nejširší nabídku průvodců a map Německa (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Světové dědictví ve stylu Bauhaus ve Výmaru

Město na řece Ilm má mezi památkami UNESCO hned dva zápisy. Vedle Klasického Výmaru se i v tomto případě zrcadlí revoluční myšlenky, tentokrát však v architektuře. Styl Bauhaus je dodnes považovaný za vzor klasické moderny, a to v mnoha oborech volného i užitého umění. Jádrem výmarského dědictví Bauhausu je zcela bezpochyby místo jeho vzniku, tedy hlavní budova Univerzity Bauhaus ve Výmaru. Zde se Walter Gropius na počátku roku 1919 chopil své životní příležitosti a založil institut s názvem „Staatliches Bauhaus in Weimar“. Do Durynska se mu podařilo přivést mezinárodní avantgardní umělce jako byli Lyonel Feininger, Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Oskar Schlemmer nebo László Moholy-Nagy, díky nimž si jeho vysoká škola umění získala uznání.

Všichni obdivovatelé stylu Bauhaus by si neměli nechat ujít komentovanou prohlídku univerzity. Budovou s originálními schodišti, nástěnnými plastikami a rekonstruovaným pokojem otce zakladatele provázejí sami studenti. Prohlídky se konají od dubna do října vždy v úterý, pátek a sobotu ve 14 hodin, od listopadu do března v pátek a sobotu ve 14 hodin.

V roce 2019 Výmar a Durynsko slaví jubileum „100 let Bauhausu“ mimo jiné otevřením nového muzea Bauhausu ve Výmaru 5. dubna 2019.

Prales uprostřed Německa – přírodní dědictví NP Hainich

Prales uprostřed Německa – přesně to je Národní park Hainich, jenž je součástí přírodního dědictví UNESCO „Bukové pralesy Karpat a Staré bukové lesy Německa“. K největším zdejším lákadlům patří bezesporu velmi vzácná kočka divoká. Kdo je pozorný, umí potichu sledovat okolí a nechybí mu dávka trpělivosti, možná při troše štěstí bude mít šanci nějaký exemplář těchto plachých obyvatel lesa spatřit na vlastní oči. V současnosti v národním parku žije asi 30 koček divokých. Komu se to nepodaří ve volné přírodě, ten se s těmito šelmami může blíže seznámit v záchranné stanici koček divokých v Hütscherodě. Obdivuhodný je také výskyt lesních netopýrů, různých druhů datlů a vzácných jarních květů.

Tak husté bukové lesy kromě Evropy nenajdeme nikde jinde na světě. Nejlepší způsob, jak prozkoumat národní park, je vydat se po některé ze značených turistických cest, které jsou dohromady dlouhé 100 kilometrů. Během výletu s rangerem se člověk navíc může dozvědět spoustu zajímavostí o zdejších jedinečných stromech nebo vzácných druzích zvířat žijících v národním parku. Nejlepší výhled přes celý národní park si mohou návštěvníci vychutnat ze stezky korunami stromů: ta se vine vrcholky stromů v délce 500 metrů. A kdo si chce z Národního parku Hainich odnést zcela netradiční zážitek, může zkusit jógu přímo v korunách na nejvyšší vyhlídkové plošině stezky. V národním parku lze dokonce i přespat, a to v Urwald-Life-Campu přímo v srdci pralesa.

Více se o památkách Durynska dočtete na www.visit-thuringia.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí