Pět důvodů, proč budete bavorské Alpy v létě milovat

Pět důvodů, proč budete bavorské Alpy v létě milovat

Bavorská část Alp sice neoplývá žádnými velikány, zato se však hodí pro celou škálu turistů a milovníků přírody, od outdoorových nadšenců po rodiny s dětmi. Přes léto je zde nabídka aktivit snad ještě atraktivnější než v zimě. Vybrali jsme pět důvodů, proč vyrazit v létě na dovolenou do Bavorských Alp.

1. Vysokohorská turistika

Jedna z nejkrásnějších túr po horských chatách vede nedotčenou přírodou národního parku Berchtesgaden a okolí. Berchtesgadensko je navíc se svou strategickou polohou v jihovýchodním cípu Bavorska, jen pár kilometrů od rakouského Salzburgu, velmi oblíbeným střediskem nejen u domácích, ale také českých turistů.

Stejně oblíbený je také Ruhpolding, kolébka biatlonu. Nejvyšší vrcholy tyčící se nad Ruhpoldingem jsou Unternberg (1425 m), Rauschberg (1670 m) a Sonntagshorn (1960 m), přičemž na Rauschberg lze i přes léto vyjet lanovkou. To ale není nic pro zkušené horaly, kteří Ruhpolding a okolí zařazují jako jednu z příhraničních etap treku po Solnohradsku. Zapomenout ale nesmíme ani na Zugspitze (2962), nejvyšší horu Německa. Variant, jak se dostat až na vrchol, je několik. Rozdělené jsou podle obtížnosti, takže si tu na své přijde každý.

Tip:

Oblasti národního parku Berchtesgaden, jenž se v roce 2017 umístil v první dvacítce turisty nejoblíbenějších míst v Německu, dominuje ostře řezaný masiv Watzmann (2713 m). Výstup až na vrchol po zajištěných stezkách zabere i s přespáním na horské chatě Watzmannhaus dva dny. Oblíbený je také čtyřdenní trek mezi horskými chatami.

2. Jezera

Za vynaloženou energii během výstupů do výšin je člověk odměněn přímo královsky, příroda totiž cestou krásami nešetří a horské pastviny střídají úchvatné vyhlídky a křišťálově čistá alpská jezera. A nebojte se, zdejší alpská jezera nejsou nijak ledová, například trojice jezer Lödensee, Mittersee a Weitsee v Ruhpoldingu patří mezi nejteplejší v celém Bavorsku. Bude-li vám ale scházet přímořská atmosféra, vydejte se do podhůří Alp k jezeru Chiemsee.

Pro svou rozlohu si získalo přezdívku „bavorské moře“. A vskutku i nabídka sportovního a volnočasového vyžití se dá srovnat s tou u moře. Zatímco někteří relaxují a chytají bronz na písečných plážích, o kousek dál si můžete v klidu vyzkoušet windsurfing, stand up paddling nebo kormidlování plachetnice.

Nejširší nabídku průvodců a map Německa (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

3. Zámky Ludvíka II.

Když už budete u Chiemsee, byla by chyba se nevydat lodí na ostrovy Fraueninsel nebo Herreninsel a prohlédnout si zámek Herrenchiemsee, který zde nechal postavit bavorský král Ludvík II. Výlet na pohádkový zámek Neuschwanstein je pak doslova povinností. Kouzelný je také zámek Linderhof nedaleko kláštera Ettal (kde se mimochodem vaří vynikající pivo). Linderhof je jediný ze tří zámků, který byl dokončen ještě za Ludvíkova života.

4. Jídlo

Bavoři si potrpí na dobré a kvalitní jídlo. A co je důležité, rádi se o něj podělí i s vámi. Bavorská pohostinnost je známá široko daleko. Na horských chatách nechybí občerstvení vynikajícími sýry od místních pastýřů, špek, uzeniny, typická bavorská pomazánka Obatzda (měkký sýr, pivo, paprika a koření dle rodinné receptury). K pivu samozřejmě nesmí chybět výtečný měkký preclík. Co Bavoři opravdu umí je právě pohoštění k pivu. Sýrové či uzeninové prkénko (mnohdy spíše pořádné prkno) jsou základ, který nechybí v nabídce žádné pravé bavorské hospůdky.

5. Poměr cena – kvalita

Dovolená v Bavorských Alpách neznamená jen outdoorové aktivity, zážitky v přírodě či relax na úrovni, dokáže také velmi dobře konkurovat cenou, ať už ve vztahu k dovolené u moře, nebo v jiné části Alp. Různá města a střediska jako Ruhpolding nebo Berchtesgaden navíc nabízejí svým hostům návštěvnické karty dovolující využití různých služeb a atrakcí zdarma. Je zde také vynikající dopravní infrastruktura, ať už pro vlastní dopravu autem, nebo přesuny na výlety hromadnou dopravou, o prvotřídních cyklostezkách nemluvě. To vše a ubytování za přijatelné ceny a vynikající jídlo a pití činí z Bavorských Alp ideální místo pro rodinnou dovolenou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí