Pěšky nebo na kole 13 vinařskými oblastmi Německa

Pěšky nebo na kole 13 vinařskými oblastmi Německa

Víno již po staletí utváří kulturu, požitky a životní styl tak jako málokterý jiný produkt. V Německu se o tom přesvědčíte v celkem 13 vinařských oblastech: V Porýní-Falci jsou to oblasti Ahr, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Pfalz a Rheinhessen, v Hesensku Rheingau a Hessische Bergstraße, dále Franken na severu Bavorska, Baden a Württemberg ve stejnojmenné spolkové zemi, oblast Saale-Unstrut v Sasko-Anhaltsku a Durynsku a nejvýchodněji položené vinařské oblasti Sasko v údolí Labe a okolí Drážďan.

Pěší túry za vínem od krátkých výletů po několikadenní putování

Spektrum nabídky pěší turistiky spojené s vínem sahá od krátkých výletů a okruhů přes celodenní etapy až k několikadenním trasám. Příkladem krátkého výletu je sedmikilometrová trasa slavnostně pokřtěná v roce 2007 „Erlebnispfad Wein und Stein – Zážitková stezka vína a kamene“ v Heppenheimu v oblasti Hessische Bergstraße, kde se turisté na 70 informativních zastávkách dozví vše o pěstování vína v této krajině.

Trasa pro náročné

Pro zdatné turisty se pak hodí náročná trasa „Römersteig – Římská stezka“ v oblasti Mosely: Na této půvabné patnáctikilometrové trase zdolávají turisté převýšení 600 m. Za námahu jsou však odměněni pohledem do 2000 let dlouhé historie pěstování vína v tomto regionu a ohromujícími výhledy na meandry řeky Mosely.

Cykloturistika pro požitkáře

Oblast Saale-Unstrut, nejseverněji položená přívlastková vinařská oblast v Německu, nabízí příznivcům pěší turistiky síť tras čítající celkem úctyhodných téměř 700 kilometrů stezek, které jsou vhodné i pro cyklisty. Obecně skýtají révou porostlá údolí Rýna, Mohanu, Mosely nebo Neckaru skvělé podmínky pro poklidné i zážitkové výlety německými vinařskými oblastmi na kole. O dobrou orientaci se pak starají právě vinařské stezky, které v mnoha oblastech propojují jednotlivé romantické vinařské vesnice.

Vícedenní trasy

Na vícedenní putování se mohou milovníci vína vydat například na tematické trasy věnované červenému vínu v oblastech Ahr nebo Franken, na pěší stezku oblastí Rhein-Nahe nebo na Saskou vinařskou stezku údolím Labe. Co do délky mezi nimi pak vyčnívá „Rheinsteig – Rýnská stezka“, která se na 320 kilometrech mezi Wiesbadenem a Bonnem vine oblastmi Rheingau a Mittelrhein. Zážitek z pěšího putování za vínem usnadní možnost objednat si túru s místním průvodcem, ubytování u vinařů nebo celé balíčky služeb včetně přepravy zavazadel.

Další inspiraci najdete na www.germany.travel

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí