Německo: Jak se stopuje u našich západních sousedů?

Německo: Jak se stopuje u našich západních sousedů?

Stopem přes Německo se dá jet poměrně snadno a dost rychle – ne, že by snad zastavil každý, ale provoz je tak hustý, takže dříve či později se dočkáte. A když už jedete, cesta ubíhá rychle.

Doporučuju stopovat výhradně na benzínkách či parkovištích kamionů – čím větší, tím lepší. Můžete mít ceduli a stopovat u výjezdu nebo se lidí přímo ptát. Já jsem kombinovala obě možnosti, dle nálady, lokality a počasí.

Přibližné časy

Hustá síť dálnic a neomezená rychlost dělají z cesty přes Německo dost pohodlnou a rychlou záležitost. Z osobní zkušenosti můžu říct, že např. trasu Praha – Kolín nad Rýnem (tedy bezmála 700km) jsem několikrát zvládla za den – ráno vyrazit z Prahy a večer být v Kolíně nad Rýnem. Nutno zmínit, že jsem stopovala výhradně sama holka, takže čas je tomu asi úměrný.

Jako záchytný bod cestou na západ se nabízí letiště Frankfurt am Main (pozor, neplést s Frankfurt-Hahn!), kde se dá zdarma vcelku pohodlně přenocovat v letištní hale. Velká výhoda je, že se nachází přímo u dálnice – můžete si tedy nechat zastavit přímo u vstupu do haly, aniž byste museli sjíždět z trasy. Ráno pak můžete pokračovat s cedulí na parkovišti před letištěm – dle libosti třeba do Belgie, Holandska, Francie či Švýcarska.

Z mých zkušeností se výrazně lépe jede z ČR do Německa než směrem opačným. Asi proto, že z Plzně na Rozvadov jedou prakticky všichni, zatímco vymotat se ze spletité dálniční sítě německé a odchytnout někoho jedoucího správným směrem chvíli trvá. Cedule je v tomto případě naprostý základ, osvědčilo se mi taky sledovat poznávací značky kamionů a podle toho se ptát.

Stopem do Berlína

Od Prahy na Lovosice a Drážďany vede trasa do další oblíbené destinace, Berlína. Z Prahy na předměstí Berlína jsem to jezdila za 4 hodiny, z předměstí Berlína do centra to ale může trvat i stejně dlouho – proto si dejte pozor, kde se necháte vysadit, a pokud je to možné, volte raději zastávku MHD či vlaku a kousek jím dojeďte.

Jezdila jsem bez navigace a dokonce bez mapy, s těmito pomůckami na tom budete mnohem líp, co se týká orientace  – ale zase to bude o to menší dobrodružství. Návštěvě Berlína vřele doporučuju věnovat alespoň několik dní, je to fascinující město plné umělců, parků a barů s nezaměnitelnou atmosférou, kde se potkávají různé kultury a lidé ze všech koutů světa. Dál potom můžete pokračovat na sever do nádherného přístavního města Hamburgu nebo kamkoliv k Baltskému moři.

Napište si ceduli a dodržujte pravidla

Na závěr ještě připomenu důležitost cedule s viditelně napsaným směrem vaší cesty – prakticky nikde v Německu neplatí, že by z místa, kde stojíte, vyplývalo, kam jedete. Síť dálnic je opravdu spletitá a cedule vám výrazně usnadní cestu a zkrátí čekání.

Taky pozor na německou policii – jsou to chlapíci drsní, tak dodržujte předpisy, nechte se vysadit vždy na benzínce či parkovišti a tam stopujte. Budete-li stát někde, kde nemáte co dělat, máte velkou šanci, že u vás budou během pěti minut, protože to nějaký iniciativní kolemjedoucí řidič nahlásí. V neposlední řadě – nestůjte tam, kde nemáte, nejen kvůli policii, ale hlavně kvůli vlastní bezpečnosti. Jezdí se tam opravdu rychle!

Zkušenosti čtenářů

to je ale samicka

no ty blaho, tak kvuli ty buchte na fotce bych se na nemecky dalnici klidne otocil do protismeru. i za cenu, ze me zacne stihat kobra 11. muhehe

to je ale samicka:

fajne som sa zasmial hahahhahah

Veronika

Super info, hľadám niečo podobné k Holandsku, aké majú dievčatá skúsenosti so stopom… Niekto? Ďakujem.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí