Bobulovitý Heilbronn na řece Neckar

Bobulovitý Heilbronn na řece Neckar

Nalijme si skleničku svěžího Rieslingu, který voní podzimním sběrem, chutná jako slza paměti a vypadá jako půvabná vlna říčního ramene, a pojďme se toulat německým Heilbronnem.

Ukazovátkem na mapě

Mezi Stuttgartem a Heidelbergem leží městečko o rozloze 10 000 hektarů zvané Heilbronn. Vyrostlo mezi lány vínových bobulí a na rameni řeky Neckar, která tvoří modré království spolkové země Baden-Würrtenberg. Heilbronn má 124 000 obyvatel. Švábská kultura a mentalita se musí chvíli pozorovat, než ji člověk přijde na kloub.

Vzdálenost je v Heilbronnu jen relativní slovo. Všechno je od sebe pár minut cesty. Z vlakového nádraží do centra to pěším krokem trvá 7 minut. Už od nádraží je vidět baculatá věžička s barvou válečné historie. Kilianskirche tvoří zároveň záchytný bod, když byste se v malém městečku chtěli ztratit. Nezapomeňte nakouknout dovnitř, protože kostel ukrývá dřevěnou raritu – oltář z lipového dřeva z roku 1529.

Za rohem vás zdraví renesanční radnice s heilbronským orlojem, který zaručí myšlenkový návrat na naše Staroměstské náměstí do Prahy. Času si tady místní hodně váží a tak nechal roku 1580 Isaak Habrecht „vylepit“ hodiny na radniční stěnu.

Astronomický stroj času

Velké hodinové ručičky se starají o přesný čas dne, měsíce v roku i polohy slunce. Dny v týdnu poznáte podle symbolů Slunce, Měsíce, Marsu, Merkuru, Jupiteru, Venuše a Saturnu. Horoskopická zvířata symbolizují měsíce v roce a vyplňují prostřední kruh zlatavého tikajícího přístroje. Odpoledne tu kokrhá každé čtyři hodiny heilbronský kohout.

Balancující člověk na věži

Heilbronn střeží tři věže, které jsou od sebe vzdálené pár krůčků. Börvertum, Hafenmarktturm a Götzentrum. Na poslední věži balancuje figura. Její kroky v modrém vzduchoprázdnu naplňují energií každou vyčerpanou osůbku, která sem dorazí. Všechny věže nabízí jednoznačně impozantní výhled na heilbronský klid a harmonii.

Bobule na řece Neckar

Vzduch tu voní po vínových bobulích, které lemují městečko na úkor středověkých hradeb. 530 hektarů malých kuliček, které známe jako Trollinger, Schwarzriesling, Lemberger, Samtrot, Pinot noir, Riesling, Kerner se snaží píď za pídí přiblížit paprskům slunce. Není divu, že i místní maraton, který se koná jednou za rok, nese jméno Trollingerský a po vydatném výkonu na vás čeká orosená sklenka vínového osvěžení.

Kde strávit noc v Heilbronnu?

Nedaleko vlakového nádraží můžete přespat třeba v Akzent Stadthotelu Heilbronn nebo zajímavém hotelu Urbanus v centru města.

Hledáte-li další informace o tom, co zajímavého v německu podniknout, jistě vám poradí třeba v této skupině na Facebooku: facebook.com/NemeckoTuristickaZeme.

Německá turistická centrála

Zkušenosti čtenářů

Hpnza

Moc hezký a povedený článek. Takhle hezky by měl psát každý ! Děkuji Šárko

Míša Z.

Šári, moc krásně napsané! Užívej si to tam!

Miluška

Šárko, zdravím Tě, článek se ti povedl a těším se na další

Vašek
Miluška:

užívej si to tam 🙂

Lada Vlasakova

Zdravim Vas, Sarko, dekuji za odkaz na zajimavy clanek. Pisete opravdu hezky – jen tak dal…
Hezke Vanoce a stastny novy rok!
LV

Zbyněk

Ahoj, však ty víš jak moc pěkně píšeš a zde je ten pravý důkaz. Jen tak dále !!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí