10 tipů, jak poznat Berlín z jiné strany

10 tipů, jak poznat Berlín z jiné strany

Legendární kluby, park na bývalém letišti, oblíbené bleší trhy a městská zahrada. To jsou tipy, které obvykle v turistických průvodcích nenajdete. Ale přávě díky nim poznáte pravý Berlín!

Titulní fotografie: Kristina Steigüber, www.deutschland-motive.de

Bary a kavárny aneb kam jít večer

Berlín nabízí spoustu příjemných barů a kaváren, kde se také často konají koncerty, swing tancovačky, promítání filmů nebo se hraje ping pong. Neukölln a Kreuzberg se jimi jen hemží. Po návštěvě několika z nich zjistíte, že jsou si všechny docela podobné – „oprýskané“ zdi, starý a různě posbíraný nábytek či vylepené plakáty vytváří útulnou atmosféru. Přesto si nese každé místo svou osobitost.

V blízkosti Görlizer Bahnhof najdete Mano Café. Příjemná kavárna přes den a bar až do noci. Prostor pro kuřáky i nekuřáky, bývá tam také DJ a dobrá hudba. Nejvíc si to zde oblíbíte zejména během zimních dnů.

Bar Heino (roh Weserstraße a Wildenbruchstraße)

Bar, který nenese žádné jméno, ale říká se mu bar Heino po majiteli. Jeden den v týdnu, zpravidla ve středu, se tam pořádají kurzy swingu a tancovačky. Zájemci si tak mohou od piva odběhnout zaskotačit do vedlejší místnosti. Bar je kuřácký, nabízí skvělé točené pivo Jever a moc dobře se tam povídá a popíjí.

Bar Mama (Hobrechtstr. 61, Neukölln)

Pokud by se někomu stýskalo po českém pivu, tak tady se točí Budvar a Svijany. Majitel je z Kosova a léta žil v Brně. Odtud také to české pivo. Když budete mít štěstí, potkáte za barem českou obsluhu, Matěje. Příjemný bar, opět kuřácký. Otevřeno často až do rána.

SO36 (Oranienstraße 190, Kreuzberg)

Zde se pořádaji party, koncerty, ale také souteže jako je Bingo a jiné. SO36 platí za kultovní místo s dlouholetou tradicí. Poprvé bylo otevřeno jako pivnice v roce 1861, později tam bylo kino. V šedesátých a sedmdesátých letech sloužil prostor také jako supermarket.

Parky, jezera – kde si v létě odpočinout a zasportovat

Klidně Berlínu říkejme město plné parků a zeleně. Na kole si může člověk udělat výlet třeba k jednomu z mnoha berlínských jezer. Za návštěvu rozhodně stojí bývalé letiště a nynější park Tempelhof (U-Bahn 8, Boddinstraße). Zádné zalesněné plochy a lavičky na každém kroku, zato bývalé ranveje, kde se dá skvělě jezdit na bruslích, na kole, či se jen tak procházet. Na travnatých plochách se dají pořádat pikniky či jen tak odpočívat v trávě. Uprostřed parku jsou zahrádky se spoustou květin a sezením. V zimě si nezapomeňte lyže, běžky či snowboard a draka, který vás spolu s větrem bude tahat po zasněžených letištních pláních.

Za návštěvu také stojí Treptower Park (S-Bahn). Krásný park je plný kontrastů. Protéká jim řeka Spréva, po které jezdí menší i větší lodě a „párty lodě“. Člověk si může zapůjčit menší loďku nebo šlapadlo. Přes most se dostanete na malý ostrůvek se zahrádkou a výhledem na hausbóty. Treptower Park má také les, dnes již nefunkční zábavní park, který během sedmi let úplně zarostl a člověk ho může objevit na malém vláčku, ten jediný funguje dodnes. Z dob bývalého východního Německa zde také zbyl největší sovětský pomník v Evropě. Složení návštěvníků je různorodé, od rodin s dětmi a důchodce až po mladé alternativní lidi. Člověk si tu může zahrát ping pong i grilovat na jednom z vyhrazených míst. Před místním Burger Kingem se pořádají folkové tancovačky a místní starší občané to tam rozjíždějí jako za mlada.

Ujít by vám neměly ani další výjimečné berlínské parky. Havel, Wannsee a Schlachtensee jsou dostupné na kole i S-Bahnem. V horkých letních dnech jsou ale přeplněné lidmi. Nejlepší cesta, jak poznat Berlín, je na kole. Člověk vždy náhodně objeví příjemné místo, kam se posadit nebo si lehnout do trávy a u toho si buď poslechnout pouliční hudebníky, nebo jen tak pozorovat lidi a běh města.

Kde se ubytovat v hlavním městě Německa?

Jednou z nejlevnějších možností je Studentenhotel Hubertusallee ve Wilmersdorfu v jihovýchodní části města. Jinou možností blíže centru je Jugendgästehaus na berlínském hlavním železničním nádraží.

Pár věcí, které v průvodci nenajdete

Trhy na Maybach Ufer (U-Bahn Kotbusser Tor, nebo Schönleinstraße)

Každé úterý a pátek se tady odehrávají nádherné turecké trhy s jídlem a látkami, v sobotu pak trhy s různými designérskými věcmi – oblečení, keramika, látky, šmuk… Oblíbené jsou hlavně každou první neděli v měsíci bleší trhy.

Prinzessinengarten (Moritzplatz U-Bahn)

Zahrada na jednom z kulaťáků, kam lidé mohou přijít pomáhat, odreagovat se od všedního dne a nakoupit si čerstvou zeleninu a bylinky, čí přijít posedět do příjemné kavárny v zeleni a dát si oběd z toho, co se tam vypěstuje. Oáza klidu uprostřed města.

Naproti je mimo jiné velký obchoďák pro kutily, designéry a architekty. Je sice o něco dražší, ale člověk si tam může nakoupit spoustu věcí k „vytváření umění“.

Zahrada uprostřed Berlína, Německo

Turecká kuchyně (U-Bahn Kottbuser Tor)

Výborné turecké jídlo najdete v jižním bloku na Kottbuser Tor. Restaurace (bistro) je poměrně schovaná. Ze Skalitzer Str. zahnete do Admiralstraße a ještě než podejdete podchodem pod baráky, budete jí mít po levé ruce. Mňam.

Hledáte-li další informace o tom, co zajímavého v Berlíně podniknout, jistě vám poradí třeba v této skupině na Facebooku: facebook.com/NemeckoTuristickaZeme.

Německá turistická centrála

Zkušenosti čtenářů

Iva

Díky za super tipy. Berlín miluju a taky jsem o tom napsala: http://www.diyprojekty.cz/2016/07/vikend-v-berline-tipy-kam-zajit_7.html

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí