Korsické Ajaccio dýchá unikátní atmosférou starých uliček na pozadí zelených hor

Korsické Ajaccio dýchá unikátní atmosférou starých uliček na pozadí zelených hor

Romantická zákoutí magického přístavního města ležícího na západním pobřeží Korsiky nejlépe vyniknout zejména v ranní záři probouzejících se slunečních paprsků nebo naopak na pozadí purpurových červánků ve večerních hodinách.

Ajaccio, ležící v jedné z nejkrásnějších zátok na světě a obklopené obdivuhodnými horskými scenériemi, je považováno za hlavní město Korsiky. Proslavilo se zejména jako domovina věhlasného francouzského vojevůdce a státníkaNapoleona Bonaparte, který se zde 15. srpna roku 1769 narodil a strávil zde dětství i část svého mládí. Přestože jméno tohoto „velikána“ je zde dodnes vyzdvihováno a narazíte na něj skoro na každém kroku, Ajaccio dokáže nabídnout mnohem víc.

Prohlédněte si všechny fotografie k článku…

Po stopách „malého-velkého“ muže

Jednoduchá architektura Casa Buonaparte, rodného domu státníkovi rodiny ležící ve stinné uličce Rue Saint-Charles, působí až nepatřičně skromně. Dnes budova slouží jako národní muzeum, kde si můžete prohlédnout například osobní rodinný majetek, rozvětvený rodokmen i vzácné portréty. Muzeum je kromě pondělků otevřeno denně.

Takřka na dosah ruky,v horní části náměstí Place Foch, stojí na majestátním podstavci zdobeném alegorickými postavamimramorová socha Napoleona Bonaparta v šatech římského konzula. Kolem se rozprostírá fontána se čtyřmi lvy. Docela na opačném konci hlavní ulice, v přírodním parku Théatre de verdure du Casone, pak Napoleon v té nejpříhodnější podobě, totiž oblečen dovelitelské uniformy s dlouhým pláštěm, vysokými holinami a kloboukem, přísně dohlíží na celé město.V městě paknajdete ještě další dvě bronzové jezdecké sochy, které slouží k uctění památky císaře.

Vysoko na městem se ve starobylém olivovém háji krčíprastarý venkovský dům – Maison des Milelli, kde Bonaparte zůstal po svém návratu z Egypta v roce 1799. Dnes okolní zahrady domu slouží pro veřejnost a jsou velmi příjemným místem pro romantickou procházku nebo odpolední piknik v trávě.

Během několika srpnových dnů se v rámci Napoléonských dnů prostřednictvímhistorických rekonstrukcí, vojenských přehlídek a průvodů, večírků v historicky věrných kostýmech a divadla snadno přenesete do období, kdy slavný rodák z Ajaccia žil.

Všudypřítomný nádech dávné historie

Ajaccio, označované jako „město umění a historie“, v zapadlých uličkách velice malebného historického centra ukrývá působivé památky a bohaté starověké dědictví.

Musée Fesch, ústřední čtyřpodlažní muzeum výtvarného umění v Ajacciu, založil strýc Napoleona I., kardinál Joseph Fesch. Působivá malířská sbírka se řadí mezi nejlepší francouzské sbírky starých italských mistrů, mezi něž patří Botticelli, Giovanni Bellini nebo Cosmè Tura. Obrazy jsou uspořádány v několika sálech podle konkrétních období od rané renesance 16. a 17. století po pozdní baroko. Na nádvoří muzea se tyčí bronzová socha zakladatele kardinála Fesche.

Hned vedle muzea je knihovna Bibliothèque Municipale. Založena byla v roce 1801 tehdejším ministrem vnitra Lucienem Bonapartem a v současnosti čítá okolo 50 000 svazků vzácných knih. Před vchodem do knihovny se rozkládá pozoruhodné široké schodiště, které střeží dvě lví hlavy.

Stavba Ajaccio Cathedral započala v roce 1577 a dokončena byla o necelých 20 let později. Postavena je ve stylu protireformace s okrovou barokní fasádou a má sedm postranních kaplí. Monumentální oltář z bílého mramoru se čtyřmi spirálovitými sloupci z mramoru černého katedrále věnovala Elisa Bonaparte, Napoleonova sestra. Kdysi dvouletý Napoleon zde byl pokřtěn.

Palais Lantivyv neoklasicistním architektonickém stylu z roku 1826 leží v centru města, na severozápad od katedrály Ajaccio a na jihozápad od Musée Fesch. Palác je obklopen krásnou zahradou, osázenou všemi druhy středomořských nebo tropických rostlin, včetně palem a cedrů.

Hradby Citadelle d’Ajaccio, která byla vystavěna již v roce z roku 1942, si dokázaly uchovat nedotčenou architekturu své doby. Pevnost byla vybudována na strategickém místě za účelem účinné ochrany města před útoky z moře. Citadelu není možné navštívit, ale z 200 metrů dlouhého mola pod ní zvaného Jetée de la citadelle se nabízí velmi výhled na záliv.

Každou červencovou a srpnovou středu v ulicích Ajaccia probíhá letní polyfonie, kdy se v kostelích konají krátké hudební koncerty, a tak se můžete nechat unést v rytmech tradičních korsických písní.

Korsická příroda zve ke svému objevování

Stejně tak, jako je Ajaccio městem plnýmhistorických a kulturních zajímavostí, dokáže být také místem akčníma sportovním. Bohatství a rozmanitost okolní krajinyocení nejen nabušení horalové a zapřísáhlí vyznavači outdooru, ale i běžní turisté.

Mezita nejkrásnější místa v okolí Ajaccia a dokonce na území celé Korsiky se řadí mysParata. Bouřlivá historie Korsiky, reprezentovaná kamenným věžemi pocházejícími z poloviny 16. století, se zde mísí s pozoruhodnou krajinou rozeklaných hor porostlých bujnými lesy a poklidnou mořskou hladinou. Nádherný výhled je na špičky ostrovků Sanguinaires, které se tyčí z moře a dostupné jsou pouze sezonní lodí.

Neopakovatelný panoramatický výhled na celé Ajaccio a přilehlý záliv si však musíte tak trochu zasloužit. Podnikněte krátkou, zhruba hodinu až dvě dlouhou procházku nad město, na jejímž konci vás čeká osvěžující koupel v moři. Trasa túry není nijak náročná, překonává výškový rozdíl 300 metrů a dostupná je po celý rok. Vyrazte však již brzy ráno (08:00) nebo později večer (19:00), kdy panují mírnější teploty.

Trek začněte ve městě u zastávky autobusu Bois des Anglais, zhruba 15 minut z centra, a vydejte se po slavné Sentier des Crêtes směrem k Fontaine du Salario.Dechberoucí krajinou divokých olivovníků, kaktusových pichlavých hrušek a stále zeleného keře řečíku lentišku se dostanete až do výstižně pojmenovaného Rocher de Bella Vista, kde vám celé město a záliv oddaně leží u nohou. Až se dostatečně pokocháte, pokračujte přes malý les provoněný myrtou a krátkým strmým stoupáním až k polorozpadlým pastýřským domům Lamucciu. Jen o několik metrů výše najdete skalní útvar Tête de Mort známý také jako Ďáblova hlava.

V olivovém háji si krátce odpočiňte a potom si dejte zpět dolů do Parc Berthault ležícího jen kousek od pláže Trottel. Tady si dopřejte nějaký čas sami pro sebe, odpočiňte si na pláži, vykoupejte se v moři a určitě také ochutnejte něco dobrého v místních barech a restauracích. Oblíbenou specialitou jsou plody moře – ježovky, langusty a místní ryby, neborůznorodé dary korsických hor – čerstvý sýr bruccio nebo sušené uzeniny. Skutečnou lahůdkou je pak pečivo s bylinkami nebo zeleninou „feuilletés“ nebo na sladké koblihy.

Fanoušci gastronomie se každoročně během prosince mohou zúčastnit A Fiera di a castagna, kdy se do ulici Ajaccia sjedou drobní farmáři a zemědělci z celé Korsiky, aby dali ochutnat nejrůznější produkty korsické gastronomie.

Naprosto unikátní a autentickou atmosféru města s barevnými fasádami a starým přístavem, rušným pouličním trhem i klidnými bílými písečnými plážemi dokresluje místní způsob života, který zasáhne srdce nejednoho cestovatele a udělá z pobytu v Ajacciu nezapomenutelný zážitek.

Korsika nabízí naprosto jedinečnou rozmanitost krajiny, především v kombinaci moře a hor. Zdejší vrcholky se zvedají do výšky více než 2000 metrů a odpočívat pak můžete na 1000 kilometrech středomořského pobřeží. Ostrov navíc obývá komunita, která je velmi hrdá na své přírodní i kulturní dědictví, a tak Vám nabídne autentickou dovolenou. Všechny informace o Korsice najdete na www.visit-corsica.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí