Na kolo i via ferraty k Lago di Garda – perfektní místo pro vaši aktivní dovolenou s CK KUDRNA

Na kolo i via ferraty k Lago di Garda – perfektní místo pro vaši aktivní dovolenou s CK KUDRNA

Mnohokrát opěvované a turisticky velmi oblíbené jezero Lago di Garda je největším italským jezerem a rozprostírá se na pomezí Alp a Pádské nížiny. Ze severu je obklopeno masivem Gardských hor, které se skládají převážně z vápence a dolomitu. Oblast Lago di Garda nabízí řadu možností pro rozmanité sportovní a outdoorové aktivity, mezi nimiž vyniká především horolezení a via ferraty, horská nebo silniční cyklistika.

Do Itálie za prosluněnými via ferraty

Dvoutisícové vápencové masivy obklopují blankytně modrou hladinu jezera Lago di Garda. Protkány jsou celou dlouhou řadou zajištěných horolezeckých cest – via ferrat, které směřují k vrcholům, odkud se vedle výhledů na celé jižní Dolomity nabízí skutečná pastva pro oči všech horomilů a přírodaholiků. Protože zde vládne příjemné přímořské klima, na jaře nebo na podzim, kdy u nás sluníčko teprve nabírá na síle nebo ji naopak začíná ztrácet, zde najdete perfektní horolezeckém útočiště, kam utéct před starostmi všedních dní.

Díky všudypřítomné zeleni v oblasti Lago di Garda ferraty často připomínají pochod lesní krajinou jištěný lany. Co se náročnosti, najdete zde krátké nenáročné ferraty, které zvládnou i děti, nebo naopak vysoce náročné cesty. Mnoho ferrat zde má hodnocení A nebo B, a to jsou právě ty, které jsou vhodné i pro méně zkušené lezce. Na rozlezení je ideální jednoduchá ferrata Cime S.A.T., která obsahuje spoustu žebříků. Krásná, místy trochu silová ferrata vede soutěskou Rio Salagoni pod hradem Drena. Atmosféra dunící řeky, nad níž cesta vede, je unikátní.

Toužíte-li naopak po něčem těžším, vydejte se třeba na Rino Pisseta (D–E) a Monte Albano (D). Pokud s via ferratami nemáte žádné nebo jen malé zkušenosti, máte strach vyrazit sami, ale přesto byste za touto kratochvílí na Lago di Garda rádi vyrazili, využijte služeb cestovní kanceláře Kudrna.

Kolem jezera Lago di Garda se nachází asi na 10 000 lezeckých cest v nádherném terénu, a tak si zde na své přijdou i klasičtí horolezci. Oblast Muro dell Asino nacházející se v blízkosti Arca,patří k těm, kde najdete jednodušší sklaní lezení, a pokud máte nějaké zkušenosti, určitě ji neváhejte navštívit. Odměnou vám bude krásný výhled na jezero.

TIP: Výlet do oblasti Lago di Garda můžete kombinovat s kolébkou ferrat – Dolomity, které se nacházejí severně odsud. Ty jsou pojmem samy o sobě a jen těžko je lze popsat na několika řádcích. Dolomity se zkrátka musí zažít! Nejatraktivnější a nejfotogeničtější horské skupiny ideální pro via ferraty najdete v okolí Cortiny d´Ampezzo – Pomagagnon, Col Rosa a Tre Cime.

Nejširší nabídku průvodců a map Itálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Lago di Garda ze sedla horského i silničního kola

Milovníci klasického horolezení i ferratových cest, nejsou jediní, koho láká oblast modravého jezerního klenotu Lago di Garda. Užijte si náročné výjezdy dvoutisícovými horami na horských kolech až úplně k oblakům. Dechberoucí výhledy na Dolomity, které se vám po zásluze odkryjí, nebudou však tou jedinou odměnou – famózní šotolinové i technické sjezdy vám poskytnou zážitek, na který budete ještě dlouho vzpomínat.

Na zahřátí si dejte vyjížďku se středomořskou atmosférou Anello Garda Sarca a od Lago di Garda si vyšlápněte k jezeru Lago di Ledro. Rozbijte tábor a večer před ulehnutím do stanu se potěšte pohledem na nebe plné hvězd. Od jezera Ledro se přehoupněte přes Passo Nota (1198 m) po staré vojenské stezce do Vesia, odkud vás čeká stoupání údolím St. Michelle do sedla Passo di Tremalzo (1694 m). Odtud vás čeká nekonečný sjezd a patřičnou dávku uvolněných endorfinů krásně doplní unikátní atmosféra místních kaváren a pizzerií.

TIP: Velkolepé horské bajkování nabízejí i oblasti východních Dolomit – Val di Fiemme, Val di Fassa, Primiero a Valsugana. Podnikněte pětidenní přejezd vedoucí přes dva chráněné přírodní parky Monte Corno a Paneveggio Pale di San Martino. Cesta, kde nechybí pořádné stoupáky, se klikatí divokou panenskou přírodou s desítkami ledovcových jezírek kolem horských masívů Latemar, Catinaccio, Sella a Cima d´Asta. Po absolvování náročného přejezdu, který dokonale prověří vaši fyzičku, se shlaďte koupelí v průzračném Lago di Levico.

Pokud před horským kolem dáváte přednost kolu silničnímu, budete se před sezonou moci rozjezdit v místech, kde trénují vrcholoví sportovci, nebo ji tu naopak stylově uzavřít.

Pro začátek vyrazte do sedla Passo del Tremalzo (1694 m), a pokud je to pro vás na zahřátí málo, prodlužte si vyjížďku o stoupání na Passo di Capovalle. 85 km dlouhou vyjížďku s převýšením 1400 m zahajte v Riva del Garda, odtud vystoupejte k Lago di Tenno přes Passo del Ballino a sjeďte do Fiave. Z Passo Duron (1039 m) se zvlněným údolím podél řeky Sarca vraťte zpět do Riva del Garda. Krásné poježdění najdete i v masivu Monte Baldo nebo ve vinařských oblastech mezi městečky Mori a Avio.

TIP REDAKCE: Itálie zdaleka není jedinou destinací, kde si užijete aktivní dovolenou na kole nebo via ferratách. Ať už vám padnE do oka jakákoliv destinace, vždy máte možnost vyrazit s CK Kudrna. Kompletní nabídku nejen cyklistických a ferratových zájezdů hledejte na stránkách www.Kudrna.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí