Zakusit běžný život na jihotyrolském statku přináší zážitky pro děti i dospělé

Zakusit běžný život na jihotyrolském statku přináší zážitky pro děti i dospělé

Podzim si už začíná pohrávat s barvami stromů, slunce ale přes den ještě vytrvale hřeje, aby dobarvilo poslední nesesbíraná jablka na farmě Grieserhof, která je doslova ukrytá mezi pravidelnými jablečnými sady.

Je říjen, kopce Jižního Tyrolska se zbarvily do oranžova a ve vzduchu už jde cítit chlad nejen po ránu. Právě tohle nejkouzelnější období v roce jsme se rozhodli strávit mezi voňavými jablky v té nejstylovější staré stodole, jakou jsem si jen dokázala představit.

„Nezapomeňte ochutnat také náš skvělý mošt a marmeládu z vinné révy,“ pobízí nás při prví snídani mladičká Judith, která je dcerou majitelů farmy Grieserhof a stará se o 4 apartmány, které provozuje v předělané staré stodole. Přivítala nás teprve včera odpoledne a díky svému nadšení a úsměvům si připadáme, jako bychom sem přijeli už po několikáté.

Judith servíruje voňavá smoothie z místního ovoce, krájí sýry a šunku a mezitím se nás vyptává, kam dneska míříme. Její farma leží v malé vesničce Nals mezi městy Bolzano a Merano, nad ní se vypínají vrcholky hor a v údolí se kolem řeky táhne železnice vedoucí na všechna důležitá místa. „K ubytování dostanete Wine Pass. Platí na hromadnou dopravu i některé lanovky a je to rozhodně nejrychlejší a nejpohodlnější způsob dopravy po celém okolí,“ vysvětluje a rychle nám na papír maluje jednoduchou mapu s tipem na výlet. Dělá to pak každá ráno, aby nám pomohla naplánovat naše dny co nejpečlivěji, nejpohodlněji a nejzajímavěji.

Když poslouchám nadšení Judith pro všechno okolo farmy, mám chuť všechno zabalit, pronajmout 7 hektarů půdy a začít pěstovat jablka stejně jako její rodiče. Krom toho, že obstarává všechno kolem ubytování, od úklidu až po vaření marmelád na snídaně, stíhá pomáhat rodičům se sběrem jablek a pravidelně jednou týdně provázet všechny zájemce z okolních ubytování po rozlehlých jablečných sadech. Pečlivě vysvětluje celý proces od sazení až po sběr a nakonec na zahradě pořádá testování jablek. Až tady jsem poprvé slyšela názvy, jako je Fuji, Gala nebo Granny Smith, a taky jsem pochopila, že opravdu není jablko jako jablko.

Nejširší nabídku průvodců a map Itálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Nakouknout do života farmáře může každý

Farma Grieserhof patřící rodině Matha, ale rozhodně není v oblasti Jižního Tyrolska jediná. Najdete jich tu hned několik tisíc a přesně 1700 farem patří do organizace Roter Hahn sdružující právě farmy, které nabízí stylové ubytování, lokální produkty, provozuje restaurace s místních dobrot nebo nabízí tradiční rukodělné výrobky.

„Celkem 1600 farem nabízí ubytování a výjimečné jsou hlavně v tom, že se o hosty starají opravdové farmářské rodiny. Hosté tak přijdou do styku s pravým životem na farmě,“ vysvětluje Kevin Huck, který se v organizaci stará o marketing a sám z farmářské rodiny pochází, „vymysleli jsme taky unikátní systém hodnocení kvality farem a místo hotelových hvězdiček jim přiřazujeme kytičky od jedné do pěti.“ V tomto případě se ale nehodnotí jen bazén nebo vybavení apartmánu, ale zejména množství vlastních produktů, prohlídky na statku nebo další doplňující program.

S Kevinem si povídáme u skvělého jídla a nad sklenkou vína v jedné z dalších farem sdružení Roter Hahn. Oberlegar provozuje rodina Schwarz a ačkoliv nenabízím přímo ubytování, jejich nádherná terasa a příjemná atmosféra vás za chvilku vtáhne tak, že budete mít pocit, že večeříte u někoho doma.

Za týdenní návštěvu Jižního Tyrolska jsme večeřeli v hned několika farmách a naše nadšení se stále stupňovalo. Jeden z největších zážitků jsme si ale odnesli z Kammerhofu, maličké rodinné farmy, která se krom pěstování jablek věnuje také výrobě medu. Na zahradě tu najdete krásný nově postavený domeček v tradičním stylu, jehož sklepy voní po medových plástvích a nahoře v malém obchůdku nakoupíte nejen med, ale i další produkty.

Pohostinnost a design na prvním místě

„Tak jaký jste měli den?“ vítá nás už pravidelně po návratu domů s úsměvem Judith. Když se nezapovídáme s ní, trávíme podzimní večery ve společných prostorách její předělané stodoly. Pod dřevenou střechou je tu zavěšen malý kovový balkónek s pohodlnými křesly, knihovna nabízí spoustu kníže o okolí a u prohlížení fotek předchozího stavu téhle vymazlené budovy můžete popíjet bylinkový čaj.

Když jsme poprvé viděli fotky budovy, v níž se nyní nachází 4 aparmáty a úžasný společenský prostor, nevěříme vlastním očím. Díravá střecha, shnilé dřevo a chátrající vesnická stodola se proměnily v architektonický skvost, který využívá každý kousek starého dřeva a kombinuje jej se sklem a moderním designem. Při ranním probuzení máte tak trochu pocit, jako byste se probouzeli na seně a zároveň v pětihvězdičkovém hotelu.

Když poslední den bloumáme na kopcích po pastvinách, pozorujeme zářící slunce, z termosky usrkáváme horký čaj a sledujeme panorama Dolomit, mám chuť okamžitě pronajmout aspoň dva hektary půdy, zasadit jabloně, nakoupti pár krav a nikdy se už odsud nevracet domů!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí