Island nemusí být drahý – stopováním ušetříte, potkáte zajímavé lidi a budete čekat v tak nádherné krajině, že nevadí, když vás zrovna nikdo nechce svézt

Island nemusí být drahý – stopováním ušetříte, potkáte zajímavé lidi a budete čekat v tak nádherné krajině, že nevadí, když vás zrovna nikdo nechce svézt

Island, ostrov v severním Atlantiku, na kterém se kříží vysoká vulkanická aktivita s polárním klimatem, představuje snad největší koncentraci a různorodost přírodních zajímavostí na světě. Jak propadnout jeho kouzlu a nepoložit roční rozpočet?

Tento sopečný klenot je snem mnoha milovníků přírody a horalů, kteří zde na severu nacházejí opravdu vše, co hledají. Černé sopečné pouště, barevné hory, ledovce, vodopády, sopky a bahenní sopky, horké prameny, gejzír gejzírů, hluboké fjordy, různobarevné pláže a také největší kolonie papuchalků na světě. Island byl i mým snem. Jediným problémem bylo, že patřil mezi nejdražší země na světě. Tím se pro mě stal velkou výzvou. Snažil jsem se najít cestu, aby mi islandská návštěva nepřivodila osobní bankrot, zejména jednalo-li se o turistu – studenta jako v mém případě.

Na Islandu jsou všechny služby drahé. Tím mám na mysli hlavně klasický a oblíbený pronájem auta, do mnoha oblastí se nedostane jinak než džípem, který je samozřejmě o hodně dražší. A také ubytování, jehož nabídka i pestrost se díky každoročnímu letnímu návalu turistů rozšiřuje, není zrovna vůbec nejlevnější. Zvolil jsem stopování.

Island v jednom měsíci

Já jsem Island poprvé navštívil v létě 2008. Za měsíc jsme stopem objeli celý ostrov po jedničce neboli okružní silnici kolem dokola, stihli dva treky a nevynechali žádnou z velkých atrakcí. Většina turistů jezdí na Island během krátkého léta, nejvíc v červenci a srpnu, tak jako jsme byli my. Má to jednu obrovskou výhodu, stopnete-li turisty, jedou pravděpodobně na stejnou zajímavost, na stejné místo jako vy. Byli jsme dva kluci a dva velké bágly, v jiné zemi by to asi nebyla nejšťastnější kombinace. Tady to ale fungovalo v pohodě, nejčastěji nám zastavoval párek turistů v malém vypůjčeném autě. Celkem jsme stopli 36 aut, jeden autobus a jeden bus jsme si museli zaplatit. Podtrženo sečteno, celá měsíční low-costová akce stála jednoho 18 000 Kč (deset zpáteční letenka přes Londýn a osm na místě). Island jsme po tomto létě nazvali stopařským rájem.

Po této velmi podařené cestě mě ani ve snu nenapadlo, že moje islandská Odyssea bude mít pokračování. V lednu 2010 jsem odjel do Reykjavíku na půl roku studovat a to bylo teprve to pravé poznání Islandu. Island se svojí surovou a drsnou tváří. Bez turistů a bez aut, v zimním spánku. Během tohoto půlroku jsem po Islandu podnikl stopem řadu kratších výletů, avšak fiktivní stopařkou maturitu jsem složil až během následující akce.

Stopování po Islandu je taková studentská klasika. To, že pojedeme na rockový festival v Isafjorduru stopem, mně bylo od začátku jasné. Jenže jednoho večera v Reykjavíku jsme se po pár pivech rozhodli, že do hlavního městečka Západních fjordů nepojedeme přímo, ale že si rovnou uděláme výlet okolo celýho Islandu. Na jihu sice už panovalo krásné jaro, ale jen co jsme se vydali na cestu, začalo sněžit. Byly právě Velikonoce a sněžilo pořád a snad tam sněží ještě dneska. V létě funguje na Islandu stop bezproblémově, ale takhle mimo sezónu je islandská okružní silnice pustá a mrtvá. Po tom, co na severu ostrova dokonce kvůli sněhu silnici úplně uzavřeli, nás hřálo u srdce jen to, že prý jsme letos první stopaři a otevíráme tak letošní stopařkou sezónu. Jenže co na plat, všude mraky sněhu, mráz jak bič a auta nikde. Nakonec jsme po několika dnech trápení do Isafjorduru přece jen dojeli, festival stihli a náležitě si ho užili. Naši kamarádi po tom, co nás uviděli celý a živý, si hodně oddechli. A my taky, celkem nás svezlo 20 aut.

Nakonec jsem celkově Island objel tři a půl krát, z toho dva a půl krát stopem. K té půlce, to byla poslední cesta z Reykjavíku, která končila ve Východních fjordech, odkud jsem odjížděl trajektem přes Faerské ostrovy domů. Půlku okruhu jsme s několika zajížďkami zvládli díky 26 stopům.

Nejširší nabídku průvodců a map Islandu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Co s sebou

Dal jsem dohromady několik postřehů, které by snad někomu mohly pomoct:

Kdo to myslí s Islandem vážně, doporučuju popřemýšlet o kvalitním vybavení. Může se vám stát, že povezete po dvou týdnech domů nepromokavé kalhoty bez ušpinění, ale to byste měli opravdu velké štěstí. S větší pravděpodobností vás bude islandské počasí, nebo jak sami Islanďani rádi říkají pouze ukázky počasí, pěkně zlobit. Jak během stopu, tak hlavně při horských túrách nebo výstupech. Pohorky, nepromokavá bunda, kalhoty i rukavice, stabilní stan a kdo bude víc chodit, hodí se i hůlky a návleky. V létě není na Islandu nijak extrémní zima, stačí normální teplejší spacák. Obecně je sever ostrova chladnější, sušší a počasí je zde stabilnější než na vlhkém jihu. Představu o počasí si můžete udělat na stránkách islandského meteorologického institutu. Zde se také doporučuji pro zajímavost podívat na informace o zemětřesení. Nicméně kdo pojede vlastním nebo půjčeným autem bez větších výprav do terénu, zvládne Island klidně v normálních kalhotách, svetru a šusťákovce…

Kde a jak stopovat

K samotnému stopování, za prvé je potřeba si uvědomit, že celý ostrov má populaci pouze 300 tisíc obyvatel a mimo jihozápadní oblast kolem Reykjavíku je velmi řídce osídlen. Z toho plynou i problémy pro stopaře, někdy se může čekání i na jedno jediné auto značně protáhnout. Mimo letní sezónu může být provoz opravdu malý, žádný, a proto bych stop moc nedoporučoval. Velkým pomocníkem pro stopaře mohou být tyto stránky o sjízdnosti silnic a provozu na Islandu, které během celého roku ukazují aktuální stav. Zde je velmi cennou informací počet aut, který projel daným úsekem cesty za posledních 10 minut, a celkový počet aut za celý den. To nám umožní si představit, jestli je daná odbočka z hlavní silnice reálná nebo je to cesta do pekel. Mně osobně se ale nikdy nestalo, že bych někam nedojel nebo odněkud neodjel. Ale například oblast Západních fjordů, jeden z nejhezčích koutů Islandu, je asi lepší si projet půjčeným autem. Ale pokud máte dostatek času, tak si určitě užijete i stop na těchto prašných štěrkových cestách. Pokud máte na Island celkově málo času, doporučuji si raději půjčit auto a projedete si bez stresu řadu krásných míst. Stejně tak, pokud jste skupinka větší než dva, je vhodnější pronájem auta.

Během stopování se často může přihodit, že vám často zastaví hned první auto. Někdy to ale samozřejmě jako všude jinde prostě nejede. Nad dvě hodiny čekání jsem se ale dostal jen párkrát. V létě nejčastěji zastavují turisti, Islanďani jen sem tam, ale taky záleží na dané oblasti. Zato po zbytek roku vás svezou s největší pravděpodobností domorodci a nastává čas vzájemné konverzace o této úžasné zemi. Pro nás nepochopitelně často zastavují i islandské řidičky, jedoucí v autě samy, a to ve všech věkových kategoriích. Island je prostě neuvěřitelně bezpečná země.

Při mé třetí cestě v létě 2017 jsem bez větších problémů projel stopem i islandské vnitrozemí. Přestože byl ostrov v letních měsících na klasických atrakcích doslova zaplaven turisty, řada míst ve vnitrozemí si stále žije svým vlastním severským životem. Nebojte se zahnout či odbočit ze známých cest, dobrodružství často číhá za každým neznámým rohem.

Stanování bývalo povoleno kdekoli v dostatečné vzdálenosti od civilizace, samozřejmě mimo národní parky a další chráněné oblasti.

S rostoucím turistickým boomem a lidskou drzostí se po ostrově bohužel začaly v posledních letech objevovat cedulky zakazující kempování. A tak je u frekventovaných silnic často mnohem pohodlnější a správnější možností využití oficiálních kempů. Počítejte s cenou řádově kolem 300 Kč na osobu, v horských oblastech či v Reykjavíku i přes 500 Kč. Kempy nabízejí mimo travnatého porostu pro pohodlné postavení stanu také záchod, sprchu, někdy i kuchyňku, záleží na odlehlosti místa. Během trekování a v méně navštěvovaných lokalitách často není s volným kempováním problém. V létě je na Islandu opravdu hodně turistů, hlavně na těch nejznámějších místech. Doporučuji proto u těchto míst raději přespat a vychutnávat si jejich magickou atmosféru osamoceně brzo ráno nebo dokonce v noci, v létě islandský den prakticky nekončí. Takto se dá přespat například u gejzíru, super lokace jsou u horkých pramenů anebo pro mě je číslo jedna – noc na moréně slavné ledovcové laguny Jökulsárlón. Pokud nechcete na Islandu vyloženě trekovat po horách či vnitrozemské vysočině, bude pro vás příjemnější vyrazit na Island mimo rušné měsíce červenec a srpen.

Restaurace jsou na Islandu bláznivě drahé. Posledním tipem jak příjemně ušetřit, je nakupování potravin. Dlouhodobě nejlevnější je oblíbený řetězec supermarketů Bónus, který má v logu růžové prasátko. Podobně levný je i Krónan a doporučuji v jednom z těchto dvou obchodů udělat větší nákupy. Pozor na zákaz dovozu masným výrobků na Island a omezení na maximálně 3 kg dovážených potravin. Limit jednoho litru tvrdého alkoholu doporučuji využít jedním litrem slivovice. Plynové bomby seženete v pohodě Reykjavíku a v řadě větších obchodů po celém ostrově, koupit dráž se pak dají i v kempech a po cestě na benzínkách.

Málem jsem ale úplně zapomněl na tu nejdůležitější věc. Stopování na Islandu je v jednom naprosto výjimečné, nejenže ušetříte peníze, užijete nějakou srandu a potkáte zajímavé lidi, ale hlavně budete na stopa čekat v tak nádherné krajině, že někdy ani nevadí, že vás zrovna nikdo nechce svézt.

Zkušenosti čtenářů

Martin

Nás týden na Islandu letos vyšel na 10-11 tisíc. I s pučeným autem, Modrou Lagunou, nic jsme si neupírali. Letenka za 4500Kč, zbytek na místě.

Pavel Svoboda
Martin:

Ahoj, jojo letos to po krizi hodně zlevnilo, to souhlasím, hlavně letenky se daly koupit dost levný díky erupci, ale myslím si, že tejden a měsíc bude pořád dost rozdíl..

xpavelx
Martin:

Vloni jsem na Islandu stravil dva mesice.. Potkal jsem tam par cyklistu, vesmes vsechny z Cech 🙂 Pokud chces jezdit na kole, priprav se na to, ze je to extrem. Neustale prsi, fouka silny (proti)vitr, musis si vezt hodne kvalitni vybaveni, teple obleceni, nepromokave obleceni atd. Na kole se da jet v podstate jen n ringroad, treba do Zapadnich fjordu se na kole fakt nedostanes atd. Pokud chces mit z Islandu jiny nez cyklisticky zazitek tak kolo asi ne..

Co se tyka cesty, doporucuji se podivat i na lod (smyril line). Kdyz se koupite jizdenku dolu do podpalubi, ne do kajuty, tak to vyjde docela levne a je to i docela zazitek 🙂

Pavel Svoboda
xpavelx:

Cesta trajektem je dobrá hlavně pro ty, co si chtějí vzít vlastní auto. Já jel bez auta jednu cestu na konci června jen za 80euro, teda hodně dole v podpalubí, ale fajn cena, vzpomínali jsme na Titanic:) plus se dá udělat zastávka na faerskejch ostrovech

PAVEL
Martin:

KDE JE NEJLEVNEJSI SI PUJCIT AUTO ? DIK PAVEL

Kamila
PAVEL:

Já se také připojuji k dotazu,chceme tam letos letět,prosím, neví tu někdo,u které půjčovny je nejlevnější auto?Děkuji.

vendulka83
Martin:

Tak to je parádní cena…

Martin

Jo, letenku jsme měli za cca 4 tisíce, ty byli letos hodně nízko.

Tereza
Martin:

Můžete nám prosím poradit, která společnost má na Island nejlevnější letenky? Zatím jsem našla jen samé šílené ceny… Díky.

Vojta
Tereza:

Obcas ma Lufthansa akci, jinak byvaji nejlevnejsi asi Iceland express.

Honza
Tereza:

Ahoj Terezko, my jsme byli na Islandu letos koncem srpna asi na 8 dni a Martin ma pravdu. Da se to zvladnout vcetne pujceni auta za super ceny. My jsme leteli z Mnichova s Iceland Air za 5500,- Kc ( zpatecni ) na osobu vcetne vsech poplatku. Musis to opakovane sledovat a tyhle ceny se cas od casu opakuji a jsou bookovatelne napr. i pres http://www.studentagency.cz coz byl i nas pripad. Dalsi moznost je letet za velice dobrych podminek a Air Berlin z Drazdan, Norimberku, nebo Mnichova ( coz jsou asi nejblizsi letiste ), samozrejme letaji i odjinud. Podivej se na http://www.airberlin.com

Martin
Honza:

My taky letěli s Iceland, ale z Frankfurtu.

Lucie
Martin:

Ahoj, leteli jsme z Frankfurtu s Iceland Air v cervnu 2010 za 4.500-Kc – zkousej pres pelikan.cz.

Tereza
Honza:

Díky moc všem za informace. A prosím ještě, nedoporučili byste nám nějakou půjčovnu aut – levnou:)? Díky

palo
Tereza:

ahoj, aj mna by zaujimala nejaka moznost pozicania auta na islande za rozumne peniaze .. pretoze cez net som nasiel len take sumy (na 2tyzdne) ako 1500eur a podobne.
mooc by som bol vdacny za radu lebo citam na webe ze niektorych to auto vyslo do 500euro …
dakujem.

Pavel Svoboda

Já bych se podíval určitě na Iceland express. Nejvýhodnější mě příjde letět z Berlína, kam se dá v pohodě dojet busem, nebo pak přes Kodaň nebo Londýn.

Pavel

Cau Pavle, pekny clanek.. Taky jsem te v lete na Islandu bral do auta, ceska dodavka 😉

Pavel Svoboda
Pavel:

ahoj, myslím, že jo 🙂 si nás bral okolo těch sušenejch ryb k jezeru Kleifarvatn, je to tak? jak se vede, jak dlouho jsi potom ještě byl na Islandu?

Mathew

ja planuju vylet na island take, chtel bych to dat na kole. Je to dobrej napad, nebo je to blbej napad, nebo jakej to je napad?

eva
Mathew:

Určitě to není blbej nápad, jen musí člověk počítat s hodně proměnlivým počasím a určitě nemá cenu jet tam na týden :-).

Mathew
eva:

no to rozhodne ne, alespon tyden planuji stravit nalozeny v horkem prameni

Pavel Svoboda
Mathew:

Potkal jsem lidi, co si to tam na kole náramně užívali a ale i kluka, co prej raději schoval kolo někde v jeskyni a šel raději pěšky. Hlavně musíš počítat se silným všudepřítomným větrem. Taky nám jedna myslím francouzka řikala, jak čekala někde ve vnitrozemí ale 3 dny na velkej džíp, co by ji vzal i s kolem přes rozvodněnou řeku …

autopůjčovna

to pomůže hodně uživatelům a řízení, protože tyto informace jsou velmi vzácné, díky za tyto informace

Pavel Svoboda

více mých fotek z Islandu na http://www.photo-svoboda.cz

Kačka

ahoj, s přítelem jsme se rozhodli že vyrazíme na Island. našli jsme výborné letenky zpáteční 6100,- z Prahy. termín 13-27.6, levněji ,než uprostřed sezony,vychází i půjčení auta. jsme dva a hledáme další dva. Jestli má někdo zájem, určitě se ozvěte.víc info o nás i o tom co jsme zatím zjistili a sehnali- mail: [email protected]

ivuska

Island doporučuji, pokud jedete někdo z UK, tak z Gatwicku leta spolecnost WOW air, letenku zpatecni jsme mely i s kufrem za neco kolem 4tisic, auto pujceni plus benzin nas vysel 4000/osoba. byly sme dve, hned na zavatku sezony, vse super, v kempech se zatim moc neplati, turistu primerene, vse proste uplne uzasne. jen si pribalte rukavice a hučku:)

Iveta
ivuska:

ivuska: Můžu se zeptat, jak moc dopředu jste letenky kupovaly? Letos se na Island chystáme a zatím jsme našli zpáteční kolem 8 tisíc. Koukáme hlavně na Air Berlin a WOW air. Díky

andrea
ivuska:

Ahoj IVUSKA,

prosim te kde a v jake spolecnosti ste jsi pujcovali auto ? my sme jenom dva a jedeme na island 11-25.8.dekuji 🙂

Markéta Veselá

Dobrý den, nastali nám s kamarádem problémy a tak nabízíme dvě letenky na Island z Bruselu, v termínu 4.6.-11.6. jednu za 3500, v ceně je zavazadlo 20 kg. Je to hodně narychlo a jsme ochotni něco slevit. V případě zájmu mě prosím kontaktujte na mailu: [email protected].

Kristina

Hledám spolucestovatele na termín 16-23.9.2014.

Honza
Kristina:

Budu tam 13.-20.9., na těch pár dní společného objevování by to vyšlo

Zuzana
Kristina:

Ahoj Kristino, s kamarádkou jedeme na Island 9-23.9. tak se můžeš připojit.
Zuzka

Dávid

Dobrý deň, cez akú spoločnosť letecku ste lietali alebo po prípade letite ďakujem

Luci

Ahoj, příští rok v létě chceme jet na 14dní na island. Poradí někdo v jakém měsíci je to nejlepší? A nejede ještě někdo, že by jsme jeli ve čtyřech?

Gabča
Luci:

Ahoj Luci, už máte letenky? My letíme na první dva týdny v červnu. Jsme dva, hledáme k sobě pár, kdybyste měli zájem, napište mi na mail [email protected]. Díky 🙂

My jsme na Island jeli 31.5. protože byly zrovna levný letenky. Báli jsme se, že bude ještě zima, ale dalo se to. Nakonec se tohle období ukázalo jako velmi dobrý i podle místních. Jednak je v tuhle dobu málo srážek a hlavně se autem dostanete skoro všude (ledovce ještě netají tolik, aby se ledovcové říčky nedaly snadno autem brodit). Dřív bych nejel, protože některé cesty se otvírají na letní sezónu až první týden v červnu.
Spali jsme pod stanem, chce to teplejší spacák na tohle období. Teploty v noci byly běžně kolem 5ti – 10ti stupňů. V Duhových horách nám dokonce lehce mrzlo. Spacáky jsme měli běžný do -20ti – komfort kolem -10°C tuším. Reálně to bylo tak akorát na tyhle teploty aby se člověk dobře vyspal. Za dva týdny nám skoro nepršelo. Auto jsme měli od Budget.is .. bylo nás 5, tak jsme měli obědnaný auto pro 7, aby se nám vešli i bágli. Absolutně neřeší, co máte objednáno za auto, prostě vám dají, to co tam zrovna mají. Auta jsou nová, ale naštvalo nás, že za stejnou cenu nám dali menší auto, které nabízejí za menší peníze. Doporučuju teda objednávat levnější auta a třeba budete mít kliku… Celkový náklady na jednoho jsme měli odhadem mezi 15 a 20tis. Objeli jsme celý ostrov a strávili tam 2 týdny. Tady je náš cestopis a fotky http://cestopisnik.cz/cestopis/evropa/island-2012/

Ještě k těm teplotám, sice nám na začátku června v Duhových horách mrzlo, ale bylo to jen v noci. Ve dne jsme se opalovali 🙂 http://cestopisnik.cz/duhove-hory-landmannalaugar-island/

Karel

Ahoj, za kolik se tam necha pujcit auto? Videl jsem na netu ceny okolo 18000 na tyden?

Ivana

Ahoj, s kamarádkou se rozmýšlíme, jestli jet na Island, cena letenky i zpáteční je 5600 v termínu 29.8.-6.9.2015. Jenže nevíme, jestli se vyplatí, půjčit si tam auto, jelikož jsme jen dvě a máme omezené i finance, chtěly bysme, aby nás to celkově vyšlo na nějakých 12 tisíc. Máte nějaké rady, jak vidět co nejvíc míst v krátkém čase a za míň peněz? Klidně bereme i další do party 😉

Bára
Ivana:

Ahoj, kde koukáte na letenky za takové krásné ceny :-)?

Hanka

ahoj, chystáme se s přítelem na Island v termínu od 20.6. do 5.7. Ve dvou se nám půjčovat si auto nevyplatí, ale myslím, že by se cestovalo lépe než busem. Ještě uvažujeme o stopování. Kdybyste na tom byl někdo podobně a neměl dost lidí do party v autě, ozvěte se:)

Veronika
Hanka:

Ahoj, taky bych se na Island ráda podívala tohle léto. Je mi jedno kdy, takže bych se k vám i přidala, kdybyste o to stáli. Na kolik vyjde půjčení auta? Kdybyste měli zájem, kontaktujte mě prosím, budu vám vděčná ([email protected])

Jeník
Hanka:

Bylo tu plno dotazů na zapůjčení auta a žádná reakce, aspoň jsem žádnou nenašel.
Má tu někdo zkušenosti s dobrým a levným půjčením auta (webové stránky nebo firma) a na kolik to vychází? Na netu se opravdu pohybuje vše kolem 16 – 18 tis. (nejlevnější) za týden, co jsem se díval a našel.
Díky 🙂

Jarda

zrovna jsem koupil PRG-OSL-KEF-PRG na 12-19.6.2015/268USD/
male auto na 5 dnu na IS /134 USD/
jede taky nekdo v tomto terminu?

Gabča

Ahojte, jedeme na Island toto léto – první dva týdny v červnu. Jsme dva. Uvažujeme o půjčení auta, kdyby se ještě jeden pár přidal, bylo by to super. Kdybyste někdo jeli stejně, ozvěte se! 🙂

Zdenka

Ahoj, chystam se na Island (z Londýna) od 14.-24. kvetna 2015, zatim to vypada, že pojedu sama, nebo maximalne jeste s jednou osobou. Auto si chci pujcit určitě. Kempovat se tam dá všude, sjet bych chtěla hlavně vodopády, jižní pobřeží po ledovec, koupat se v termalních poolech atd. V přpadě dotazů, ozvěte se. Ve více lidech je to sice obcas víc na nervy, ale taky je to větší sranda 🙂

Jana
Zdenka:

Zdeni, my se tam taky chystáme, kolem 14.-21.5. 🙂 tak se když tak někde potkáme u ledovce 😀

Martin

Ahoj, má někdo zkušenosti s cestou vlastním autem? Nemohu sehnat levnou loď. Vše ceny okolo 1500 Euro pro 2 a auto. P.S. mám inv. vozík, vlastní auto ocením víc. Termín srpen, září.

Martin:

Žádná levná loď neexistuje. Nejspíš jezdí jen Smyril Line. Levnější je to mimo sezónu (konec srpna a ještě levnější od 12.9.) nebo na lehátku tj. ne ve vlastní kajutě, což ale pro vás asi není vhodné.

Kamil

jedu s pritelkyni na konci dubna do 13.kvetna.nejspis budem pucovat auto od SIXT,nejlevnejsi co sem nasel,za 12000kc(ne 4×4).kdyby mel nekdo naplanovanou cestu v tomhle obdobi,uvitame spolecnost.

Kamil

jedu s pritelkyni na konci dubna do 13.kvetna.nejspis budem pucovat auto od SIXT,nejlevnejsi co sem nasel,za 12000kc(ne 4×4).kdyby mel nekdo naplanovanou cestu v tomhle obdobi,uvitame spolecnost.

Kuba

Ahoj, kdyby nekdo uvazoval tenhle rok o Islandu na kole.. V druhe polovine zari.. Dejte vedet 😉

frantapetruj

Na Islandu musí být krásně. 🙂

Radka

Prosím,někdo, kdo máte zkušenost s půjčením auta od místních islandských půjčoven (nebo jiných fin. dostupných) – takového, které zvládne i brody, mohli byste napsat nějaké tipy? Předem mockrát děkuji.

míša

11 tisíc? to je super cena..

Zuzana

Ahoj, máte někdo vlastní zkušenost s cestováním na přelomu srpen-září? Je v této době reálné cestovat stopem nebo je to již pro otužilé dobrodruhy? Jaké jsou přibližné náklady na 14 dní bez letenky a s levným osobákem-orientačně při úspornějším stylu cesty? Díky!

jyry

AHOJ,našel jsem letenky v červenci za 4000kč,na 3.týdny- stopem,stan,focení..
-hledám spolucestující nejlíp z Prahy a okolí,domluva tel.777919630, cena se může rychle změnit

Jana

Ahoj,na Island je zakázán dovoz masných výrobků. Vztahuje se to i na maso v konzervě ( párky, luncheonmeat) a paštiky? Děkuju za odpověď!

Roman

Ahoj všem,
chystáme se v červenci 18-25 na Island ve dvou. Nebude někdo s kým se dá domluvit na společné výlety autem? Pokud ano dejte vědět.
Roman

Peter Kanderka
Roman:

máme letenky na 17/7-24/7. práve chcem zabookovať auto. ak sa niekto pripojí, budeme radi.

Peter Kanderka
Roman:

ešte mail [email protected] alebo +421/908/944618

Katuša

Ahoj, myslíte že je v pohodě kdybych jela sama holka na necelý měsíc na Island? Se stanem na stopa.. 🙂

klidně pistě i další typy a rady 🙂
Děkuju !

Richard Švestka

Ahoj všem, příští rok (2016) plánuju expedici na Island, autem, Mitsubishi Pajero nebo Nissan Patrol dle toho co se podaří koupit, zatím jsem sám, proto hledám někoho kdo se bude chtít přidat a přispět pak aspoň na cestu a trajekt, Rád bych cca 3 týdny čistého času tam + Faerské ostrovy. Chci to tam opravdu poznat, takže žádná divočina jak s cestovkama, kde se nám bude líbit pobudem klidně den dva, jde mi o poznávací-foto-video dovolenou. Je mi 31 jsem ze Zlínska, bych rád někoho mladého nekonfliktního do party s kým se bude dát domluvit. (Max 3 lidi, semnou 4 ať je nějaká kultůra cestování) pokud budete mít někdo zájem se připojit pište na [email protected]

Lucie

Ahojte, budu na Islandu 01-09 až 14-09. Nechystáte se někdo ve stejném termínu? 🙂

petra
Lucie:

ahoj Lucie, a odkud letíš nebo jaký tam máš plán? Také uvažuji o cestě na Island v září. Díky za info, Peťa

milan
Lucie:

Ahoj, zrovna jsem se vratil z islandu, muzu nabidnout camping card vyuzito 7 z 28 noci, plati pro 2 dospele, zkusenosti z kempu a spoustu postrehu z pobytu. Milan [email protected]

Andrea
milan:

Aoj, předpokládám, že campingová karta byla jen pro rok 2015…? 🙂

Andrea
milan:

Aoj, předpokládám, že campingová karta byla jen pro rok 2015…? 🙂

Kamil

Ahoj, jedu od 4.9 do 11.9.2015 na rychlovku, sháním někoho do auta, případně se k někomu přidat.Diky [email protected]

Fijalka

Ahoj, my byli na Islandu koncem srpna 2015. Celá cesta nás vyšla na necelých 10 000 Kč, pokud se chceš inspirovat, tak mrkni na můj web, kde jsem vše přehledně sepsala http://fijalka.cz/cestovani-zeme/island-cestopis/

Remigius

Tady jedna zajímavost http://pivnica.net/islandski-petak/3171/

Martin

Ahoj, minulý rok jsme se na Islandu brali a zbyla nám SIMkarta od Síminn s cca 1000 kreditem. Když by někdo potřeboval rádi přenecháme, třeba za dovezený Sterkur nebo Gull 🙂 [email protected]

Martin OPRAVA EMAILU
Martin:

zájemci prosim pište na: [email protected]

Adelhaida

Ahoj, chystám se na Island v termínu 6.-16. května 2016 odlet z Gdaňsku, chystá se někdo v tuto dobu? [email protected] 🙂

Honza

Ahoj, jedeme s přítelkyní na Island 12-26.7. kdyby se chtěl někdo přidat?
popř. jen svést na letiště, jedem 12.7. ráno z Ostravy do Berlína a máme dvě místa volné…

Ondra
Honza:

Ahoj,
jedeme s kamarádem na Island taky, odlétáme též z Berlína, příletíme na Island 19. 07. odpoledne.
Rádi se k vám připojíme a podělíme se o náklady na auto. Je nám 23.
Zatím se mějte pěkně, budeme rádi, když se ozvete.

Markéta Pastvová
Ondra:

Ahoj,
s přítelem bychom měli zájem se k vám připojit na cestu do Berlína a zpět. Jedeme na island ve stejný termín. Máte místo ještě v autě? Kdyžtak napiš na [email protected] a nebo na https://www.facebook.com/mpastvova.

Ondra
Honza:

Zapomněl jsem ještě napsat, že z Islandu zpět do Berlína odlétáme 26. 07.

Ondra
Honza:

Honzo, ozvi se mi prosím ;). [email protected]

Honza

Ahoj, no 19.7. už asi nebudeme nikde poblíž Reykjavíku, chceme Island objet celý, ale pokud jste ze sev. moravy, muzeme se domluvit na ceste z Berlina domu. Je nám 30
Zatím ahoj

Ondra
Honza:

Jo, to bychom mohli. Myslel jsem si, že vám to už nebude takhle vyhovovat, ale aspoň o tu zpáteční cestu jsme se mohli podělit. Tady je můj odkaz na facebook profil: https://www.facebook.com/ondra.damborsky

Jirka

Ahoj jedeme s přítelkyní na island od 15. do 29. června, kdyby měl někdo zájem se přidat a podělit se o náklady za auto byli bychom rádi. pište na [email protected]

Evka

Ahojte cestovatelé, jedem s mužem na Island v termínu 29.6.-7.7., letíme z Brém, pojedem z Olomouce autem. Kdybyste měli někdo cestu ve stejném termínu, dejte vědět, můžem sdílet informace či náklady:-)

Daniel

Ahoj Evka, idem s priatelkou na Island 29.6 – 6.7.2016. Sme obidvaja študenti, študujeme v Brne 🙂 Letíme z Budapešti, radi by sme sa s Vami dohodli.. Neplánujete náhodou nejaké výlety autom? Nemáme totiž vodičáky a preto by nám prišlo veľmi vhod, ak by sme sa mohli s Vami podeliť o náklady 🙂 Vieš mi dať e-mail alebo nejaký kontakt? Ďakujeme, Daniel a Karin

Tomáš

Ahoj,
8.7.2016 v 6:00 letíme z Berlána na Malorku.
Takže kdyby měl někdo cestu z ČR do Berlína aby jsme ti stihli, bylo by to fajne.
Kdyžtak napište na mail: [email protected] nebo mi zavolejte 733 745 329.Budu jen rád a aspoň se podělíme o náklady.
 
Díííky a Čau . 🙂

Renča

Ahoj, budu na Islandu od 27/07 do 17/08 a prvních 10 dnů cestuju sama. Pořád nevím zda kupovat bus pass, nebo se k někomu z vás přidat a přispět na auto/benzín…Kdybyste někdo v tomhle termínu jel, dejte vědět [email protected]
Výletu zdar:)

kamil

Ahoj planujeme vylet na ostrov island a hladame este dvoch ktory by sa pridali niekedy v septembri resp oktobri vyslo by to vyhodnejsie. Ak niekto rozmysla napiste na [email protected] dohodneme sa

Kata

ahoj všem vášnivým cestovatelům, nemáte někdo zkušenost s cestou na Island v listopadu? Hrozně chceme vidět polární záři a v létě jet nemůžeme, tak proto listopad =D. Pokud má někdo zkušenosti, prosim podělte se na [email protected].
Hezky den. Kata

Markéta

Ahoj, s přítelem se chystáme za pár dní na Island. Všechno je zatím OK , až na problém s  potravinama. Všude se píše, že můžeme vzít jenom 3 Kg potravin na osobu :/( na přechod duhových hor jsme si chtěli ušetřit práci a koupili jsme si adventure menu, který každý váží skoro půl kila, takže bychom si navíc nemohli vzít pomalu ani čaj). Chtěla bych se zeptat Vás, co jste tam už byli, jak moc se to tam kontroluje a jestli je fakt problém, když o půl či kilo přesáhneme. Šacovali Vám na letišti krosnu? a myslíte, že po domácku usušená zelenina bude vadit vzhledem k přísným nařízením, který o dovozu mají?  Děkuju za případný reakce 🙂

Rada

Ahoj pokud cestujete „on your own“ rozhodně doporučuji půjčit si auto. Nedávno jsme se vrátili plní zážitků. Díky našemu 2 týdennímu itineráři jsme projeli snad veškerá místa, co jsme tak nějak v rámci možnosti chtěli + ještě nějaká na doporučení místních. Autobusem by se taky dalo, ale rozhodně by to zabralo mnohem víc času. Pokud si chcete projet celý ostrov křížem krážem, kam Vám to jen cesty dovolí a nejsou někde kvůli sněhu uzavírky doporučuji společnost http://www.ofran.cz/1005-cs/Ofran.aspx. Zamluvili jsme přes formulář v ČJ a pak si auto už jen vyzvedli na letišti v Reykjaviku.

Anna
Rada:

Ahoj, ráda bych se podívala na Island, ale jako student na tom nejsem finančně úplně nejlépe. Na kolik peněz přibližně vyjde 14 dní včetně letenky kdybychom zvolili cestování autem? Předem díky za odpověď.

Jaromir
Rada:

Hojky,
čirou náhodou neměl byste ten itinerář někde schovaný? Zrovna se na Island chystáme, tak každý tip se hodí 😉
Kdyžtak, jestli mohu, tak mi, prosím, napište na [email protected]
Díky 🙂

lucy
Rada:

Ahoj, pridavam se k dotazovatelum, nemel byste jeste itinerar po ruce?
Kdyby ano, prosim pekne na [email protected]
 
Diky!! 🙂

Cestovani po Islandu autem muze byt hodne drahe nebo stale drahe, ale o neco mene. Zalezi na mnoha faktorech. Nejlepsi je sehnat dalsi lidi na rozdeleni nakladu na auto, jet v zari, kdy jsou ceny pujcovneho nizsi, pripadne pred sezonou. Letet se da s nizkonakladovkou, spat je treba pro snizeni nakladu ve stanu, i kdyz pocasi nebyva na stanovani vhodne. Jidlo nakoupit v nejlevnejsim retezci supermarketu a varit si.

Jitka

Ahoj, chystame se na Island ve dvou v ramci splneni cestovatelskeho snu. Ma to ale hacek: kvuli zdravi jsem na voziku. Nemuzeme cekat, protoze stav se nezlepsi. Da se toho hodne videt i na voziku? A Co konkretne? Moc diky.

Martina

Ahoj, velke DIKY za zajimave tipy. Vyrazime s kamaradkou na Island na cca 14 zacatkem cervna. Nechce se nekdo pridat a podelit se o naklady?

Lenka
Martina:

Ahoj s kamarádem na Island přiletíme 8.6. na cca 15 dní…třeba by se to dalo nějak skombinovat:-)
Kdyžtak pište na mail [email protected]

Michal

Ahoj, nechystá se někdo na Island třetí týden v červenci?

Ahoj, letíme 19.7. s partnerem a plánujeme treke Laugavegur 80 km.

Klára

Pokud někdo máte v plánu totéž nebo obdobné, pište na e-mail [email protected] a můžeme spojit síly.

Magda

Skvělý trek, minulé léto jsme ho prošli. Je opravdu nádherný 🙂

Ondřej Vacula

Ahoj, v půlce července (12.-26.7) razíme s kamarádem na Island. Do 21. máme auto a v něm stále 2 volná místa.
Od 21. plánujeme pěší tůry – kdyby se chtěl někdo přidat napište.
Sme moraváci a berem slivovcu!

Ondřej Vacula
Ondřej Vacula:

[email protected]

Martina

Ahoj, s přítelem letíme od 23.-30.8 (do Keflavíku), chceme pronajímat auto, kdyby se chtěl někdo občas přidat, napište na [email protected] ! 😉

Věra

Ahoj, 25.9. večer přiletíme do Reykjavíku a ubytování máme asi na Akranu. Bude tu někdo s kým se můžeme podělit o cestování autem k tomu NEJ… na Islandu? Modrá laguna a gejsíry jsou samozřejmostí…
Díky, Věra a Milan

Venca

Ahoj,
Chystám se na Island od 22.11.2017-26.11.2017 v rámci splnění mého snu takže kdyby měl někdo taky cestu na Island v tomto období tak budu rád když se vydáme na dobrodružství společně 🙂 Můžeme se podělit o náklady na auto 🙂
Kontakt: [email protected]

Marek

Sháním šikovného průvodce pro mě a pro přítelkyni po Islandu na termín 2.-6.10.2017.
Prosím o ozvání se na tel.: 605 890 883. Děkuji!

Jiří

Ahoj
Nemáte kontak na nějaké levnější ubytování (méně drahé 😉 Nejlépe nějaká síť pensionů po celém ostrově… Moc díky za každou radu či typ..

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí