Guadeloupe: Začněte návštěvu v Pointe-à-Pitre

Guadeloupe: Začněte návštěvu v Pointe-à-Pitre

Guadeloupe je součástí souostroví Malé Antily v Karibiku, leží asi 600 km severně od Jižní Ameriky. Někdy se této zemi přezdívá Motýlí ostrovy – tvoří ji vlastně dva ostrovy spojené úzkou šíjí, Basse-Terre a Grande-Terre a z výšku připomíná křídla motýla. Kromě toho ke Guadeloupe patří i několik okolních menších ostrovů.

Na co se na jednotlivých ostrovech můžete těšit?

Basse Terre: zelená džungle, v ní ukryté hory a sopka

Grande Terre: plochý ostrov se suchým podnebím, se spoustou populárních pláží

Marie Galante: největší ostrov hned po dvou hlavních

Les Saintes: skládá se z Terre de Haut a Terre de Bas, najdete zde jednu z nejhezčích zátok Karibiku

La Désirade: zde na vás čeká nedotčená příroda

Petite Terre: neobydlený a divoký ostrov

Guadeloupe je zámořským územím Francie – úřední jazyk je proto francouzština a měnou je euro. Hlavním městem je Basse-Terre a dalšími velkými městy jsou například Pointe-à-Pitre a Les Abymes. Na ostrově žije přibližně 417 tisíc obyvatel avětšina z nich jsou potomci afrických otroků a francouzských osadníků.

Nejširší nabídku průvodců a map Guadeloupe (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Pokud na Guadeloupe poletíte, dobře se sem dostanete letem z Paříže se společností Air France přímo do Pointe-a-Pitre. Další spoje z Pointe-a-Pitre létají hlavně na další karibské ostrovy nebo do USA.

Pointe-à-Pitre leží na jihozápadě Grande-Terre poblíž Rivière Salée („slané řeky“), která odděluje Grande-Terre od Basse-Terre. Na první pohled není moc lákavé – je to spíš džungle moderní architektury, polorozpadlých tradičních domků doplněná spoustou aut. V poslední době se ale situace velmi zlepšuje. Centrum města s hlavním náměstím Place de la Victoire je nově opravené a vypadá skvěle. Láká k procházkám a nasávání místní atmosféry. Za návštěvu stojí také městský přístav, kde panuje čilý ruch a díky pravidelnému úklidu a bezpečnosti se sem nemusíte obávat nahlédnout.

Chystáte se na návštěvu Karibiku? Inspirujte se dalším článkem o cestování po Guadeloupe a Martiniku od naší kolegyně Míši Gladišové!

Pointe-à-Pitre navíc leží na velmi strategickém místě mezi dvěma hlavními ostrovy. Pokud sem přiletíte, budete mít skvělou výchozí pozici pro cestování na obě strany. Byla by také škoda cestou nenaštívit centrum a pár zajímavostí, které vás zde čekají.

Rozhodně nevynechejte Mémorial ACTe, nové muzeum zaměřené na dějiny otroctví a kolonialismu. Nemá ve světě obdoby je to opravdu „must-see“ zajímavost pro všechny, kteří se zajímají o historii. Stojí na místě bývalé továrny na cukr na dlouhém nábřeží a dokumentuje podmanění Karibů (původních obyvatel ostrova), hromadný dovoz afrických otroků a jejich dlouhý bolestný boj za svobodu. Místní jsou na něj velmi hrdí.

Další z míst, která byste si neměli nechat ujít, je náměstí Place de la Victoire, La rue Frébault, Le Marche de la Darse a Cathedrale Saint Pierre Saint Paul. Milovníci muzeí mohou navštívit i Musée Saint-John-Perse a Musée Schœlcher. Nakonec si můžete odpočinout na blízkých plážích, ochutnat některé z místních specialit a načerpat energii po dlouhém letu na další cestování.

Zkušenosti čtenářů

Pedro

Předražené letenky AF do této destinace bych určitě nedoporučoval. Zkuste Air Caraibes

pepa

Ano, air Caribies, nebo Corsair, proč tu propagujete jen AF?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí