10 důvodů, proč jet do Provence, i když nekvetou levandule

10 důvodů, proč jet do Provence, i když nekvetou levandule

Provence to jsou nekonečné pásy fialové, omamná vůně, čarokrásné scenérie… Nejčastější asociace turistů na tento jižní kout Francie. Ale co když levandulovou sezonu nestihnete a volný termín vyšetříte v době, kdy ještě/už nekvetou?

Vyplatí se jet do Provence i mimo hlavní sezonu? Jednoznačně ano. Protože Provence jsou i nádherné antické památky, krásná příroda, půvabná městečka a samozřejmě moře. Nejsnazší variantou je zvolit poznávací zájezdy do Francie.

1. Pont du Gard

Nejlépe za svítání, kdy vycházející slunce zlatí jednu stranu mostu, nezakopáváte o davy turistů a je tu božský klid. Nádherně zachovalý římský akvadukt Pont du Gard kdysi přiváděl vodu do města Nimes a teď je součástí UNESCO a turistickou atrakcí, kterou můžete s průvodcem prozkoumat i zevnitř. Taky tu je prehistorická jeskyně, krásné olivovníky a restaurace s toaletami, které jsou otevřené už za toho svítání. I kdybyste chtěli jen stát na mostě a kochat se přírodou, stojí návštěva za to…

2. Avignon

Město dosáhlo největšího rozmachu ve středověku, kdy bylo krátce sídlem papežů. Z památek můžete navštívit poněkud strohý gotický Papežský palác a především Avignonský most ze 12. století, jehož jedna polovina byla v 17. století zničena povodněmi a nikdy nebyla obnovena. Vstupenka je pro něj i pro palác jednotná, v ceně je i audioprůvodce v několika jazycích, který si můžete poctivě celý naposlouchat anebo si jen pustit několik verzí slavné stejnojmenné lidové písně a při pohledu na Rhonu si ji pobrukovat.

Krásu Provence a celého Azurového pobřeží můžete poznávat také z pohledu vodáka. Najdete zde totiž hned několik zajímavých řek, jako je Clarée ve Val de Prés či Loisach.

3. Gordes

Ve skalním městečku je hrad, ale ten určitě není důvodem, proč sem míří turisté z celého světa. Gordes oplývá jedinečnou provensálskou atmosférou zejména proto, že všechny budovy tu jsou z kamene, uličky mezi nimi jsou úzké a strmé, výhledy na okolní kraj dechberoucí a levandulová zmrzlina jednoduše úžasná.

4. St. Remy de Provence

V městečku St. Remy se narodil Nostradamus a můžete tu vidět například vítězný oblouk. Hlavně tu ale navštivte sanatorium St. Paul, kde zhruba rok pobýval slavný nizozemský malíř Vincent van Gogh. Namaloval tu 150 obrazů, které můžete obdivovat nejen na chodbách psychiatrické léčebny a v umělcově (poměrně depresivně působícím) pokojíku, ale i venku na zahradě s levandulovým políčkem a na zhruba tříkilometrové stezce, která začíná na náměstí.

5. Arles, Nimes a Orange

Pokud máte rádi antické památky, tahle tři provensálská města vám jich nabídnou plnou náruč. V Arles a Nimes jsou dva krásně zachovalé amfiteátry. Můžete procházet bludištěm chodbiček (které je zejména v Nimes poměrně zapeklité) nebo šplhat po stupních až na vrchol, z kterého je výhled na město.

Obě arény jsou funkční dodnes a diváci do nich míří sledovat býčí zápasy, divadelní představení či třeba rockové koncerty. V Nimes se dále můžete podívat do chrámu Maison Carrée s malým muzeem a do Fontánových zahrad s troskami Dianina chrámu.

Pokud budete mít po prohlídce arény sílu, čeká tu na vás kopec Mount Cavalier. Nahoře je ruina věže s krásnou vyhlídkou do okolí. V Arles a Orange jsou ještě dvě římská divadla. To v Orange je větší a v interiéru vás čeká několik místnůstek se zajímavými filmovými miniprojekcemi. Atmosféra starých časů na vás však dýchne i v Arles.

6. Národní park Camarque

Tuto přírodní rezervaci můžete poznávat dvěma způsoby. Buď jí projedete po silnici, nebo v pobřežním městečku St. Maries de la Mer nasednete na loď a necháte se zavézt několik kilometrů proti proudu ramene Rhony. Oba mají své kouzlo – loď jede k ústí řeky nějakou dobu po moři a pokud jsou vlny, jedná se o menší adrenalinový zážitek.

Býky a koně, kteří jsou společně s plameňáky nejvýraznějšími zástupci místní fauny, však možná budete moci lépe pozorovat ze silnice, kde se pasou v chatrně zabezpečených ohradách. Proto to s focením moc nepřehánějte, před camarquským obrovským býkem byste rozhodně utíkat nechtěli.

7. Marseille

Do Marseille se jezdí obdivovat především přístav a katedrála Notre Dame de la Garde, která se vypíná na nejvyšším bodu města a je od ní proto nádherný výhled. Jak se k ní dostat? Můžete zkusit turistický vláček, který vás tam za zhruba půl hodiny doveze a cestou podá několikajazyčný výklad. Na vrcholku se nachází desetimetrová pozlacená socha Panny Marie, která stráží město i nedaleký ostrůvek If s proslulou věznicí, kde prý pobýval i hrabě Monte Christo.

8. Kaňon řeky Verdon

V Provence si rozhodně nenechte ujít ani další přírodní pozoruhodnost – jeden z nejhlubších evropských kaňonů Grand canyon du Verdon. Jeho hloubka sahá až do 700 metrů a v nejužších místech má jen šest metrů. Lemuje ho silnička s vyhlídkami, z kterých lze pořídit krásné fotky. I sama cesta plná zatáček je zážitkem. Na konci (či na začátku, podle toho, odkud vyjedete) pak je nádherné jezero Lac de Ste-Croix, kde se můžete vykoupat nebo si vystát frontu na šlapadlo a zajet si do ústí kaňonu.

9. Parfumerie Fragonard

Protože Francie je také země vůní (a nejen levandule), zkuste se podívat i do parfumerie Fragonard, kterou najdete v městečku Éze kousek od Nice. Její skvostné parfémy se sice vyrábějí v Grasse, uslyšíte tu však (zadarmo) výklad a nakouknete do laboratoří.

A samozřejmě navštívíte podnikovou prodejnu, kde si můžete otestovat několik vůní a zakoupit kromě parfémů i další kosmetické výrobky jako jsou toaletní vody, mýdla, sprchové gely a podobně. Zaručuji, že jen těžko budete odolávat. Partnery pak dámy mohou zanechat venku, kde se (alespoň v létě 2012) půjčovalo Ferrari. 59 Eur za 15 minut zřejmě nikdo nevydá, ale i jen pohled na toto luxusní auto stojí za to.

10. Vůně

A u vůně ještě zůstaneme. I odkvetlá a usušená levandule totiž voní, a tak si neváhejte natrhat kytičku a dovézt si domů pěkný suvenýr. A samozřejmě se jděte vykoupat a nadechnout se vůně místního úžasně slaného moře. Bude to pěkná tečka za vaším výletem po čarokrásné Provence.

TIP: Jedinečné poznávací zájezdy do Francie naleznete na Travel Portal.

Zkušenosti čtenářů

Petr Štěpánek

Doporučuji navštívit kaňon řeky Verdon (Gorges du Verdon), středně obtížnou trasu nazvanou Sentier Martel cca. 14 km. Trasa je jednosměrná a osvědčilo se nám vyrazit z La Maline a dojít do Point Sublime. V Point Sublime jsou dvě parkoviště nad sebou, je nutné dojít až na to parkoviště nahoře, kde je také vyhlídka. Dostat se zpátky k autu na začátek etapy je docela složité, cena taxi cca. 35 EUR, proto doporučuji dojet ráno na výchozí bod Point Sublime, nechat se odvézt linkovým autobusem na Chalet Maline a svým tempem projít etapu, na jejímž konci Vás bude čekat Vaše auto. Jízdní řád linkových autobusů zde http://www.lapaludsurverdon.com/images/transports/Navette_Sentier_Martel.pdf.

Petr Štěpánek

Název článku je příhodný 🙂 Dorazili jsme do Provence na konci července (v roce 2014) a většina levandulových polí už byla posečená kombajny. Pokud si chcete projít pole turisticky po značkách, jedním z měst, které můžete navštívit, je Valensole. V infocentru městečka dostanete plánek sedmi tras v délce od 4 do 15 km. Kvalita značení je ovšem nízká, občas budete bloudit.

Hana Tvarohová

Dobrý den, zvažuji Provence jako destinaci pro příští dovolenou. Vidět levandulová pole v plném květu je mé velké přání, takže bych se chtěla zeptat, kdy je asi nejvhodnější termín pro návštěvu? Zároveň bych chtěla navštívit Národní park Camarque, ale nikde jsem se nedočetla, zda zde jsou plameňáci k vidění již od (dejme tomu) května, června nebo až později. Předpokládám, že do Francie přilétají z Afriky, kvůli námluvám, takže bych chtěla dovolenou naplánovat tak, abych viděla pokud možno oboje :-). Za každou informaci či radu předem děkuji

Andy

poslední týden v květnu jsme již nějaké plameňáky viděly – pouze z auta jelikož jsme jeli navštívit jen moře.

dana

Poraďte prosím, doporučte:Kdy jindy do Provence,když oželím „modrý“ červenec=dobu rozkvetlých levandulí?
Je lepší jaro? A to který měsíc? Nebo podzim? O prázdninách to vzdávám kvůli cenám, množství turistů, ale hlavně kvůli vedru.

Hanka

Ahoj, co se týče plameňáků v Camarque, ty jsme tam viděli už v lednu (2010). Jinak bych ještě doporučila muzeum hedvábí Cévennes (což už je možná trochu mimo region, ale stojí to za to).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: