Chorvatský národní park Krka okouzlí každého

Chorvatský národní park Krka okouzlí každého

Indiánský náčelník Vinnetou učinil chorvatská Plitvická jezera a jejich okolí nesmrtelnými. Obdobně krásnou podívanou však nabízí i Národní park Krky rozprostírající se v okolo stejnojmenné řeky. Až vás při návštěvě Chorvatska omrzí slaná mořská voda, vyměňte ji za koupání v průzračné řece s nádhernou scenérií v pozadí.

Návštěva parku je skvělou volbou pro celodenní výlet z nedalekého města Šibenik. Krka protéká hlubokým vápencovým kaňonem, který místy dosahuje výšky až 200 metrů, a díky krasovému terénu řeka na své cestě do Jaderského moře tvoří množství peřejí, jezer, jeskyní a hlavně vodopádů. Největší a nejkrásnější vodopády jsou Roški slap a především pak Skradinski buk.

Skradinski buk je považován za největší travertinovou bariéru v Evropě.  Podél vodopádů vedou mnohé stezky a dřevěné lávky, které nabízejí jedinečné pohledy na masu valící se vody a umožňují pozorovat nejrůznější druhy ptáků i ryb. Největší atrakcí Skradinského buku je rozhodně koupání v laguně, jakémsi přírodním bazénu na konci kaskády. Ten vytváří skutečně fascinující přírodní amfiteátr, místo herců tu však na vodním jevišti dovádí tisíce návštěvníků.

Voda je poměrně studená, nicméně v horkých letních dnech nabízí vítané osvěžení. Jezírko je hluboké, i přes oficiální zákaz tak někteří adrenalinoví nadšenci neodolají a skáčou z vrcholku vodopádu. Voda přepadávající přes okraj může také skvěle posloužit jako lehce krkolomná masáž, mnozí si to však evidentně užívají. Právě možnost koupat se v řece je pak největší výhodou parku Krka oproti známějšímu Plitvickému jezeru.

Nejširší nabídku průvodců a map Chorvatska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Řeka Krka ve středověku napájela na tři desítky vodních mlýnů

Povodí řeky Krka lemují zhruba tři desítky středověkých vodních mlýnů, nejzachovalejší z nich Gornja kuča se nachází právě u Skradinského buku. O zdejších mlýnech se historické prameny údajně zmiňují již na počátku 13. století, o několik století později se staly významným dodavatelem mletého obilí takřka pro celé jadranské pobřeží.

Mlynáři měli své odběratele od Dubrovníku po Istrii. V blízkosti Skradinského vodopádu najdete také pozůstatky nejstarší evropské vodní elektrárny Jaruga. Ta byla vybudována již v roce 1895 na základě návrhu slavného vynálezce Nikoly Tesly, který se ostatně narodil na území dnešního Chorvatska.

V Chorvatsku najdete historická města, skvělé koupání i nádhernou přírodu. A pokud rádi trávíte dovolenou aktivně, inspirujte se článkem Chorvatsko pro sportovce.

Oblíbené jsou projížďky na lodi a to zejména k další soustavě vodopádů Roški slap, kterou místní romanticky nazývají „stříbrný náhrdelník“. Kousek odtud se nachází rovněž prehistorická jeskyně, s nálezy z období neolitu i doby bronzové, která je nyní přístupná pro veřejnost.

Další zajímavou zastávkou na řece Krka je pak jezero Visovač se stejnojmenným středověkým františkánským klášterem na ostrůvku uprostřed. Břehy řeky Krka také lemují četné středověké pevnosti. Nejznámější jsou Trošenj či Nečven, ke kterým se lze dostat lodí. Někdejší slávu a velkolepost sídel chorvatské šlechty však dnes připomínají většinou jen ruiny. Na období římské nadvlády pak upozorňuje archeologické naleziště někdejšího tábora římských legionářů Burnum.

Odpočinek v renesančním Šibeniku

Výlet do národního parku lze skvěle skloubit také s návštěvou renesančního města Šibenik, které leží přímo na ústí řeky Krky do moře. Jednoznačnou dominantou je goticko-renesanční katedrála svatého Jakuba z 15. století, která se dokonce vyjímá na Seznamu světového dědictví UNESCO. Na kopci nad městem tůní ruiny pevnosti svatého Michaela, z jejichž hradeb a věže je nádherný výhled na celý Šibenik. U ústí řeky Krky do Jadranu se nachází nově vytvořená městská oblázková pláž Banj s kolonádou. Díky promísení sladké a slané vody sice zdejší pobřeží nelemuje úplně průzračné moře, pláž je přesto neustále v obležení nejen místních.

Zkušenosti čtenářů

Milos

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí