Azory: Zapomenutý sopečný ráj v Atlantickém oceánu

Azory: Zapomenutý sopečný ráj v Atlantickém oceánu

Objevte s cestovatelskou Hančou Šormovou Azory, zelený ráj uprostřed vln Atlanstkého oceánu!

Ještě v roce 2016 jsem měla jen mlhavé tušení, že existují nějaké Azory alias Azorské ostrovy (portugalsky Ilhas dos Açores). Správně jsem je dokázala zařadit někam doprostřed Atlantiku mezi Portugalsko a USA. Avšak považovala jsem je za dražší destinaci, o které se kolem mě vůbec nemluvilo. Ovšem po návštěvě největšího ostrova São Miguel v roce 2017 jsem změnila názor na toto souostroví o 180 °. Sem rozhodně chci ještě jednou.

Azory se představují

Azorské ostrovy jsou autonomním územím Portugalska, které se nachází cca 1500 km od Lisabonu a přibližně 3900 km od východního pobřeží USA. Souostroví se sestává z 9 ostrovů, z nichž jsou všechny osídlené. Nejznámějším z nich, který je i významným dopravním uzlem (námořním i leteckým), je pak São Miguel. Avšak turisté by neměli opomenout ani ostrůvky Pico, Terceira nebo Faial. Mezi všemi se dostane vnitrostátní leteckou dopravou nebo lodí.

Pokud se sem vydáte, můžete právem prohlásit, že jste navštívili “nejvzdálenější region Evropské unie.” Ale troufnu si tvrdit, že toto rozhodně není hlavní důvod, proč se cestovatelé vydávají na Azory. Naopak, v tomto článku vám prozradím hned 5 skutečných důvodů, proč byste na svých toulkách světem neměli vynechat ani tyto portugalské ostrůvky.

Turisté sem nedorazili

Nevím proč, ale davy turistů, jak to známe z jiných evropských ostrovů, tady prostě nejsou. Snad to bylo donedávna dražší letenkou nebo kvótami na počet turistů za rok, ale ještě v roce 2017 jste se tady s turisty o parkovací místo nepřetahovali. Popravdě řečeno, parkovací místa tu ani mnohdy nejsou. S turisty se asi opravdu nepočítalo…

Laciné atrakce, přeplněné kiosky a fastfoody podél pobřeží tu taky nehledejte. Ani žádný aquapark. Venkovní koupaliště u moře jsem zahlédla pouze v Ponta Delgadě na jednom jediném místě. Hotely v tomto “hlavním městě Azor” sice začínají rašit, ale do egyptského, maltského nebo izraelského letoviska to má vskutku daleko.

Od té doby, co sem několikrát za týden začal z Německa lítat Ryanair, se přirozeně počty turistů zvedly. Ale není to nic dramatického. Naopak, využijte levných letenek okolo 5000 Kč a vydejte se do tamní oázy klidu.

Nejširší nabídku průvodců a map Azorských ostrovů (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Přírodní ráj v Atlantiku

Osobně mám ráda zelené ostrovy a São Miguel tak lahodil mému oku. Geologicky jsou ostrovy sopečného původu a nutno dodat, že vulkanická činnost nevymizela s časem. Poslední výbuch sopky v roce 1980 zničil podstatnou část města Angra na ostrově Terceira.

Právě díky sopečné činnosti se oko cestovatele může potěšit zvlněným terénem, kde se ostrá úbočí pozůstatku kráterů střídají s loukami plných krav nebo květin. V mnoha propadlých kráterech se nachází jezírka. Ta hrají všemi barvami – od hnědé přes modrou až po sytě zelenou. Nevřou, alespoň ne ta v Sete Cidades, kde se můžete i vykoupat.

Doporučuji objet hlavní ostrov kolem dokola. Dá se to zvládnout i za jediný den, jak je tento největší azorský ostrov malý. Ale klidně si cestu rozložte na dva dny, nudit se nebudete. Podél hlavní cesty s neustálým výhledem na Atlantik je řada vyhlídkových míst, kterým se tady říká Miradouro. Portugalci dbají o jejich perfektní úpravu. Opravdu, nic podobného jsem na veřejném prostranství ještě nezažila. Parkování zdarma včetně toalet a venkovního grilu. Každá silnice i Miradouro je obklopena vysázenými a udržovanými hortenziemi. Nikde žádný odpadky.

Vzhůru na velrybářskou výpravu

Jste nadšenci do vodní fauny? Láká vás vidět pověstný ocas velryby nad vodní hladinou? Pak jste na Azorách na správném místě. Zejména v jarních měsících kolem souostroví táhnou hejna hned několika druhů velryb. Zaplaťte si velrybářskou výpravu od 35 euro na osobu a vydejte se je pozdravit na širý oceán.

Pokud budete mít “smůlu” jako my a v letní sezóně (červenec, srpen) nezahlédnete ani ploutvičku z velryby, smutnit ještě nemusíte. Kolem dokola se vždy prohání delfíni a s turisty doslova laškují. Na zpáteční cestě si užijete vlny včetně nějaké té slané spršky, pokud se zavčas neskryjete do podpalubí.

Autorka článku Hanča Šormová má Evropu pořádně procestovanou. Pokud se chystáte do Itálie, přečtěte si její tipy v průvodci Florencií a nebo průvodci po Římě.


Přírodní termálky na každém rohu

Díky své poloze a klimatu okolo 25 °C, kdy se střídá prudké sluníčko s rychlou přeháňkou, nejsou Azory typickou destinací k válení se u moře. Ostatně pláží je tu spíše poskrovnu a všechny jsou menší a černé. Opět tu zafungovala sopečná činnost.

Přesto o koupání nepřijdete. Díky už zmiňované vulkanické činnosti se na ostrově São Miguel nachází celá řada horkých pramenů. Na mnoha z nich byly zbudovány termální lázně a horká jezírka. Co je ještě lepší, vstup bývá za lidové ceny. Například cestou z Ribeira Grande na Lagoa do Fogo je v půlce zastávka u Caldeira Velha. Vstup do tamního království (bazén pod vodopádem a horká vřídel s 37 °C) vás přijde pouze na 2 eura. V ceně jsou i sprchy a procházka kolem botanické zahrady s endemickými druhy, které jsou typické pro Azorské ostrovy.

Není tu draho

Po zkušenostech s životem na Maltě a návštěvě řeckého Rhodosu jsem očekávala, že Azory nebudou patřit k levné dovolenkové destinaci. Myslela jsem, že i tyto ostrovy budou závislé na importu z Portugalska, a tedy ceny budou vyšší než v západní Evropě. Jak jsem byla mile překvapena při závěrečné 8 denní kalkulaci!

Celý pobyt včetně letenek nás přišel na necelých 10 000 Kč na osobu. V ceně je i rozpočítané auto pro dva s benzínem, nákup jídla (vařili jsme si) a ubytování přes airbnb. Mimochodem, vyplatí se vám zůstat na jednom místě. Díky velikosti ostrova není potřeba střídat ubytka. Ani stravování v restauracích nebude těžkým útokem na vaši peněženku. Za výtečného tuňáka (porce dvou plátků), přílohy a pití necháte okolo 14 euro.

Co říci závěrem? Snad jenom to, abyste neváhali a radši vyrazili zavčas. Přece jenom s otevřením nových leteckých linek se ostrovy stávají dostupnějšími a za chvilku i tady bude turistů, že je na prstech obou rukou nespočítáte. Chcete-li navštívit více ostrovů než jeden, pak vám doporučím si vzít delší dovolenou, týden je málo. Šťastnou cestu do ráje v Atlantiku!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí