Rotorua, město známé svojí termální aktivitou, ale také novozélandskou maorskou kulturou

Rotorua, město známé svojí termální aktivitou, ale také novozélandskou maorskou kulturou

Město Rotorua se nachází necelé čtyři hodiny jízdy autem z Aucklandu na jih. Dostanete se k němu z Hamiltonu po silnici č.1, posléze č.5 nebo z Bay of Plenty po silnici č.36. A proč ho navštívit?

Původně lázeňské město na břehu stejnojmenného jezera patří mezi hlavní turistické magnety, a to díky slavným gejzírům a původnímu obyvatelstvu. Že jste přijeli do města, poznáte za bezvětří podle všudypřítomného zápachu zkažených vajec. Sirovodíkové plyny unikají z bezpočtu děr v zemi.

Město a okolí je známé nejen termální aktivitou, ale také maorskou kulturou. Obojí je dnes podřízeno turistickému průmyslu, a proto všude najdete hotely i další ubytovací zařízení spolu s reklamami na všemožné turistické atrakce.

Vesnice a stejnojmenná oblast Whakarewarewa leží tři kilometry jižně od centra města Rotorua. V dnešní době je hlavní novozélandskou gejzírovou atrakcí (známa pod jménem Te Puia). Vedle gejzírů yellowstoneských je jedním z mála míst na světě, kde se dají spatřit gejzírová pole. Obsahuje na pět set geotermálních pramenů v mnoha rozličných formách – jako oblaka páry vystupující ze země, bahenní krátery, vroucí chloridová jezírka. Gejzíry jsou hlavní atrakcí. Nejvýznamnější je gejzír Pohutu, který obvykle dosahuje výšky osmnácti metrů (někdy až dvakrát tolik).

Nejširší nabídku průvodců a map Nového Zélandu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Na cestě za původními obyvateli

Whakarewarewa není jen geotermální atrakcí, ale nabízí také možnost zevrubného seznámení se s maorskou kulturou. Na geotermálním poli totiž stojí maorská vesnice kmene Tuhourangi- Ngati-Wahiao. Dnes v ní bydlí jen několik starousedlíků, většina potomků vesničanů žije ve městě a v okolí. Původní ráz vesnice je uchováván a přizpůsoben k využívání pro turistický průmysl.

Právě v geotermálním poli Whakarewarewa, dnes známém jako Te Puia, je nejvíce gejzírů, a to sedm na termální pláni Geyser Flat. Bývalo jich více, ale některé z nich během minulého století zanikly nebo se nadlouho odmlčely. Terasa s gejzíry bývala obklopena termálními jezírky. Ta byla teprve v sedmdesátých letech dvacátého století zarovnána a zatravněna.  V areálu Te Puia se nachází maorský skanzen, učiliště maorských řemesel a také kiwi house, kde můžete spatřit hnízdící pár kivi. Jestliže disponujete pouze omezeným časem, pak se vyplatí navštívit Te Puia, kde je vše soustředěno na malé ploše.

Chcete-li poznat maorskou kulturu, pak doporučujeme skupinu rodiny Mitai. Přestože je ve městě několik skupin, které předvádějí maorské tance, pak Mitai vyniká zejména díky choreografii představení a také vás více seznámí s maorskou kulturou. I když je o představení velký zájem a hostů může být víc než hodně, stále jej považujeme za nejlepší v celém okolí.

V okolí Rotorua leží několik dalších jezer, která jsou přes léto vítaným místem odpočinku. Mezi ně patří jezera Okataina a Tarawera. Kolem nich vede turistická stezka, která se dá projít za den dva. Místy kamenitá cesta vede po lesem obklopené straně obou jezer a mezi nimi leží malý kemp (bez vody a WC) u břehu jezera Tarawera – největšího v okolí.

Město Rotorua je s jezery spojené také sítí cyklostezek, každý si vybere podle libosti. A pro skutečné cyklistické nadšence doporučujeme vzdálenější cyklostezku nádherným Whirinaki pralesem.

Hora Mount Tarawera, 1111 metrů vysoká, je sopka, která vybuchla 10.června 1886 a zničila tři maorské vesnice, přilehlé okolí a způsobila tak záhubu 153 lidem. Na stěnách kráteru je krásně vidět navrstvení lávy v barevných odstínech od červené po černou. Dodnes kolem vrcholu nic neroste a nestabilní lávová masa pomalu eroduje. Z vrcholu sopky je nejlepší výhled na celé okolí, dokonce jsou za jasného počasí vidět hory Tongariro a Ruapehu u dalekého Taupa. Tato posvátná hora je přístupná pouze s organizovanou skupinou. Můžete se vydat v terénním voze nebo vrtulníkem. Za pěkného dne procházka po vrcholu sopky stojí opravdu za to. Uvidíte syté barvy kráteru a panoramata s dohledem až k mořskému zálivu Bay of Plenty.

A v blízkosti sopky je z popela vykopána jedna z vesnic pohřbených během erupce, Buried Village, přístupná pro návštěvníky.

Zkušenosti čtenářů

Pavla

Navštívila jsem severní ostrov Nového Zélandu a také tato zajímavá neobvyklá místa. O Zélandu se říká, že je nejvíce ekologickou části naší planety. Já přidávám…. „svou krásnou nedotčenou přírodou, klidem a pohostinností je dorým místem k životu“….

Pavla

Navštívila jsem severní ostrov Nového Zélandu a také právě tato místa. O Novém Zélandu se říká, že je nejvíce ekologickou částí naší planety. Mohu potvrdit, že svou krásnou nedotčenou přírodou, klidem a pohostinností je dobrým místem k životu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí