Jak procestovat Nový Zéland za nejnižší náklady a využít každý dolar?

Jak procestovat Nový Zéland za nejnižší náklady a využít každý dolar?

Nový Zéland je vnímán jako jedna z nejdražších zemí, kam se můžete vydat na dovolenou nebo se usadit. To ale neznamená, že si tu nemůžete půjčit auto s plnou nádrží za dolar na den, ubytovat se a jíst zdarma a ještě k tomu získat zkušenosti z života místní farmářské rodiny. Nebo si užít atrakce, včetně bungee jumpingu, se slevou až 75 procent. Čtěte, jak na to!

Jak si půjčit auto za dolar

Půjčovny aut mnohdy potřebují přemístit auta do míst, kde je po nich větší poptávka. Když velké množství jejich zákazníků poptává auta v Aucklandu a jim se hromadí auta v Christchurch, potřebují je převézt. Aby minimalizovali náklady, nabízejí půjčení auta od 1 NZD za den a plnou nádrž, když jim auto převezete z A do B. Podle vzdálenosti jednotlivých míst určují maximální počet dní, po které je možné auto takto využívat. Mnohdy přitom můžete doplatit za prodloužení výpůjčky. U přesunů mezi ostrovy často nabízejí i lístek na trajekt pro přemisťované auto zdarma.

Nejlepší osobní zkušenost máme s webem TransferCar. který kumuluje nabídku od více půjčoven. Nabídka je velmi aktuální a požadavky na auta jsou poměrně rychle potvrzovány. Dalším webem, který shromažďuje nabídku více půjčoven je Imoova. Potvrzení rezervace u nich v našem případě trvalo déle a někdy inzerovali auta, která již nebyla k dispozici. Měli ale snahu nabídnout alternativu. Velkou výhodou je to, že na tomto webu najdete i nabídku relokací po Austrálii.

Počítejte s tím, že půjčovny v relokacích hledají efektivní způsob přepravy aut dle aktuální potřeby a ta se neustále mění. Někdy si můžete rezervovat mini-auto a dostat na přepravu nový 8-místný van jen s 2 tisíci najetých kilometrů. To se nám stalo ve Wellingtonu a chvíli jsme přemýšleli, jestli to nevzdáme a nepojedeme raději stopem. Potom to byl ale skvělý zážitek.

Pokud jste při svém cestování časově omezení, vyplatí se nespoléhat na relokace a včas si rezervovat auto v půjčovně. Promyslete své cestovní plány a půjčení auta ještě před nákupem letenky. Vhodnou kombinací míst odletu a příletu, míst pro vyzvednutí a vrácení auta můžete ušetřit peníze i drahocenný čas vaší dovolené. Myslete na to, že půjčovné je nižší mimo hlavní sezonu. Pro odvážnější dovolenkáře je tu také varianta koupit auto na začátku pobytu a na konci jej zase prodat s minimální ztrátou. Pokud jedete na déle než měsíc, určitě tato varianta stojí za zvážení. O procesu nákupu a prodeje auta se dočtete v našem článku nákup auta.

Benzín se slevou

Když už máte půjčené auto skoro zadarmo, nabízí se otázka, jak ušetřit při nákupu benzínu. Ten je většinou levnější ve větších městech, čím zapadlejší vesnice, tím dražší je benzín.

U čerpacích stanic BP a Caltex si můžete zřídit kartu AA Smartfuel, která vám umožní získávat slevu na benzínu. Supermarket Countdown také občas vyhlásí akci, kdy při nákupu nad určitou částku můžete tankovat se slevou. Během 2,5 měsíčního road tripu po Novém Zélandu jsme díky těmto tipům ušetřili na benzínu cca 200 dolarů.

Ubytování zdarma a jídlo k tomu?

Účet za ubytování tvoří podstatnou část nákladů většiny cestovatelů. Mnoho novozélanďanů žije přitom na krásných místech na samotě a chová spoustu domácího zvířectva. Když se rozhodnou vyrazit na dovolenou, vyvstává otázka, kdo se jim o to všechno postará. Na web kiwihousesitters.co.nz a jemu podobných si tak můžete najít rezidenci připravenou k vašemu nastěhování. Jen se musíte majiteli starat o jeho domácí mazlíčky, faunu atd.

Vyzkoušet můžete také tzv. WOOFing. Původní myšlenkou je pomoc na organických farmách, obvykle 4-6 hodin práce za bezplatné ubytování a jídlo. Dnes však po registraci na Woof.co.nz (členství je za 40 NZD / rok) můžete najít i další byznysy, které nabízejí ubytování a jídlo výměnou za nějakou práci. Viděli jsme tam inzeráty na natáčení reklamního videa pro yoga centrum nebo práci v kavárně. Sami jsme si vyzkoušeli život na organické farmě spojené s penzionem. Nejen, že jsme měli možnost užívat si každý den všech výdobytků života na farmě, ale naše hostitelka Glen každý připravovala pro hosty svého penzionu večeře, u kterých jsme nemohli chybět. Každý večer jsme tak poznali nové lidi z různých koutů světa a vyprávěli si zážitky z cest. Obdobně funguje také mezinárodní projekt Workaway.info nebo Helpx.net

Upozornění: Na WOOFing nahlíží novozélandské imigrační jako na práci, protože výměnou za odvedenou práci dostáváte ubytování a stravu, správně byste proto měli mít víza umožňující práci (například working holiday víza).

Další skvělou možností, jak ušetřit na ubytování je stát se dobrovolníkem pro vládní agenturu DOC, která na NZ spravuje treky, chaty, kempy a stará se o ochranu novozélandské přírody. Přihlásit se můžete na webu DOC. Jen je potřeba hlásit se hodně dopředu. Plánovali jsme se stát „hlídači“ majáku a pozorovatelny tučňáků žlutých v oblasti Catlins na jihu Jižního ostrova, ale rychlejší zájemci nás předběhli.

Pokud vás nic z výše uvedeného nezaujalo, určitě vyzkoušejte alespoň ubytování v některém z DOC kempů. Mnohé z nich jsou umístěny v oblastech, které by jim mohli luxusní hotely a penziony závidět. Ani vám proto nebude vadit, že vodu si musíte přinést z potoka, odskočit na suchý záchod a umít se v jezeře či řece (někdy ledovcové). Ubytování začíná na 6 NZD na osobu a noc, vybavenější kempy se sprchou a splachovacími záchody stojí obvykle více.

Nákupy na Zélandu

Potraviny zakoupíte nejlevněji v řetězcích Pak’nSave a Countdown nebo po cestách přímo od farmářů. Ti své přebytky prodávají ve stáncích přímo u cesty. Řetězce potravin Countdown a New World mají věrnostní kartičky (druhý zmíněný jen na jižním ostrově), jejichž použitím získáte slevu na vybrané zboží. V supermarketech většinou najdete slevy na potraviny s blížícím se datumem spotřeby.

Pokud vám chybí nějaké oblečení, pro levné nákupy navštivte novozélandskou formu second handu, tzv. op shopy. Nebo zajděte do Kmartu či Warehouse, kde seženete i levné outdoorové vybavení či nábytek.

Pokud se chystáte na Nový Zéland vyrazit, přečtěte si také rozhovor s Karlem Topičem, který tuto zemi již několik let považuje za svůj druhý domov. Podle něj za popularitou Zélandu stojí kromě krásné přírody také dobrý marketing.

Grilování po celé zemi

Pro milovníky grilování máme dobrou zprávu – po Zélandu najdete volně k dispozici grily, většinou zdarma, někdy za 2 dolarovou minci. Najdete je ve městech, v parcích i na plážích. Je až neuvěřitelné, jak jsou Kiwíci čistotní, každý po sobě gril skvěle vyčistí.

Teplá lázeň zdarma

Fakt, že se Nový Zéland nachází na rozhraní tektonických desek, přináší nepříjemnosti, jako je například zemětřesení. Geotermální energie však také znamená teplo a tím pádem i teplé přírodní lázně nazývané hot pools. Pokud pocítíte touhu prohřát se v horké lázni, na webu NZHotPools najdete přehled snad všech hot poolů napříč Novým Zélandem. Najdete tam teplé prameny všeho druhu, včetně těch zdarma.

Když zpětně vzpomínáme, největší odměnou pro nás byly hot pooly u Welcome Hut na Copland Tracku. To naložení do horké lázně bylo totiž opravdu zasloužené. A všude okolo jen výhled na hory…

Zábava a atrakce

Když odložíte klasické průvodce Novým Zélandem, které často připomínají telefonní seznam provozovatelů nejrůznějších atrakcí a aktivit, zjistíte, že nejhezčí místa Nového Zélandu můžete mnohdy objevit skoro zadarmo – na trecích. Méně navštěvované chaty není potřeba rezervovat předem. Za 92 NZD si můžete v DOC kanceláři pořídit půlroční backcountry hut pass (za 122 NZD roční), který vám umožní ubytovat se v těchto chatách či přilehlých kempech zdarma. To, že jsou některé chaty a treky méně populární, je většinou dáno tím, že o nich naštěstí nepsali vydavatelé masových průvodců. Výhledy a zážitky z treku jsou ale mnohdy lepší než ty z nejpopulárnějších Great Walks. Třeba proto, že si je nemusíte rezervovat předem, ale vyrazíte, když je hezké počasí. A v neposlední řadě proto, že tam narazíte na lidi, kteří mají také rádi poznávání přírody.

Člověk je ale tvor společenský a proto občas rád opustí novozélandskou buš a vyrazí na pivo či dobrou večeři a nebo si dopřeje zážitek, na který bude vzpomínat zbytek života, ať už je to plavání s delfíny nebo skákání bungee.

Pokud se chystáte na pivo, kolem 4.-5. hodiny odpoledne začíná v řadě barů happy hour, během které ceny výrazně klesají nebo roste objem sklenic. V našem oblíbeném baru v Aucklandu tou dobou točí tupláky. A to je v zemi, kde při objednání „piva“ dostanete automaticky malou sklenici naplněnou zlatavou tekutinou bez pěny, skutečně zážitek.

Řadu aktrakcí můžete nakoupit s výraznou slevou na serveru bookme.co.nz. Slevy dosahují až 75 %. Obdobou českého Slevomatu jsou servery GrabOne nebo Groupon. Našim oblíbeným společníkem s dobrou nabídku slev na zábavu, jídlo a kávu jsou tzv. Entertainment Books. Jedná se o knihy nebo mobilní aplikace pro jednotlivé regiony Nového Zélandu. Prodávají se za ceny okolo 49 – 59 NZD a jsou plné kupónů na slevy. Mnohdy se vám kniha zaplatí již při návštěvě jediné atrakce se slevou 2 za cenu 1. Deset dolarů z ceny knihy přitom jde na dobročinné účely.

Zkušenosti čtenářů

pike

ahoj chci se zeptat ohledne toho zapujcení auta
1) urcite skladas nejakou zalohu a po vraceni auta ti ji zase vrati kdyz je auto v poradku ze ?
2)k autu dostanes nejake instrukce? jakoze, myslim ze dostanes primo trasu kudy musis ject a cas a datum kdy musis auto vratit? nebo vyzvednes auto na danem miste dejme tomu  na 5 dni zdarma( nebo za dolar) a mužes si snim ject kudy se ti zlibi jen ho dovest ten 5 den na dane misto?
predem diky za odpoved

don944

Mě Nový Zéland okouzlil asi tak před rokem po přečtení článku na https://jacestovatel.cz/media/ohromujici-scenerie-novozelandske-prirody a od té doby sním o cestě do této krásné země. Zatím jsem ještě nenašetřil dost, ale věřím, že příští – nejpozději přespříští rok se tam rozhodně dostanu! 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí