Jak na Nový Zéland: profesionální cestovatel radí

Jak na Nový Zéland: profesionální cestovatel radí

V následujícím článku bych Vám chtěl ukázat svůj způsob, jak si opravdu užít Nový Zéland s WHV vízama. Jak víza sehnat, kde bydlet, kde nakupovat, jak si připravit životopis, kde hledat práci, jestli dobrovolničit, za jakých podmínek a jak. Heslo dobrodružství: Za málo peněz – hodně muziky! Je to boj, ale o to víc to stojí za to:)

Jak vybojovat víza

Na oficiálních internetových stránkách se to v jednu sekundu nastartuje a hned sekne. F5 se doporučuje, ale co víc – zjisti si předem, jaké jsou ve formuláři otázky, klidně na stránkách pro Německo, které omezení počtu víz nemají, a měj připravené odpovědi. Rychlé ctrl-c ctrl-v a už koukej po letence. Zpáteční letenka se dá sehnat od 16 000 Kč. Týden před odletem se zpáteční dá vždy sehnat kolem 23 000 Kč. Podle mě je ale zpáteční letenka blbost. Je tolik úžasných zemí, letíš na druhou stranu zeměkoule, můžeš se zastavit úplně kdekoli a na jak dlouho chceš. Zastavíš se jen na Taiwanu a to na 4 dny? Zbytek života toho budeš litovat.

Nejbližší možnost o zažádání WHV byla 2.3.2016 ve 22:00. Pokud se ti to nepodařilo nezoufej, je hodně odpadlíků a po tomto datu to jen prostě dál zkoušej, když tě systém pustí dál, máš vyhráno.

Hádám, že jsi se rozhodl jet na Zéland pro životní lekci, zdokonalení angličtiny, dobrodružství… tak tam sakra nejezdi s kámošem, kterej za tebe všechno zařídí! Jedeš v páru? Nejlepší křest ohněm. Víc jak 70% párů se na NZ rozejde, zbytek se vezme, to za ten risk stojí, ne? Řešení krizových situací je nejlepší způsob jak vyzkoušet, jestli je to ta pravá / ten pravý a věř mi, krizové situace budou:))

Tak jo, přiletíš do Aucklandu a ještě před tím, než si dojdeš na záchod, tak si zařiď svoje IRD číslo. Než dostaneš tenhle cár papíru trvá nějakou chvíli a čim dřív ho budeš mít, tím dřív můžeš vydělávat dolary… A to chceš.

Auto

Plánuješ-li rok pobýt, auto je nejlepší a navíc pojízdnej domov, který si můžeš vysnít. V oblibě jsou wany, ale spaní v autě je zakázaný a ve wanu dost přitahuješ pozornost. Doporučuju kombíky nebo vysloužilý firemní auta, vyházet sedačky a udělat postel. S vyhazováním sedaček mysli na stopaře, který budeš brát, a na technickou, kterou musíš projít. Je na tvém zvážení, kolik do něj chceš dát. Ceny se pohybují od 1 000 do 4 000 dolarů za docela slušnou šunku.

Za kolik auto koupíš a za tolik ho pak prodáš je na tobě, ale i ta šunka za 4 000 dolarů se muže rozbít. Mně osobně se rozbilo auto za 1 000 a dostal jsem 100 dolarů na vrakáči. Moje auto mělo ale nalítáno 400 000 km a každých 100 km jsem musel zastavit a doplnit vodu do chladiče.  S tímhle autem se ale odehrálo hodně příhod a můj kamarád to nazval: „So many stories just for 900 dollars!“ Haha a měl pravdu.

Důležitá rada: používej svoje auto jako domov, ne jako prostředek pro přesouvání se pár kilometrů. Žádný pojedem nakupovat, pojedem do bazénu. Od toho si pořid longboard, koloběžku nebo kolo. Dají se sehnat velice levně. Když kupuješ auto od jinýho backpackera a nerozumíš autům, je nejlepší zajet do servisu a nechat ho zkontrolovat, domluva zní tak: Když bude auto naprosto pořádku – platíš kontrolu servisem ty, když tam bude něco v nepořádku – prodávající to nechá opravit a platí i ten servis. To je fér né?

Jak nakupovat

Kolo za 10 dolarů, longboard za 30 dolarů a i takovýhle ceny můžeš mít v obchodech jako Eco shop, knížky a oblečení nakoupíš po dolaru v Salvation army (Armáda spásy). Vždy se zeptej v informačním centru kde se dá levně nakupovat.

Přijedeš do města a co teď

Zajdi do informačního centra a zeptej se:

1) na práci,
2) kde kempovat v autě zadarmo,
3) co dělat v okolí,
4) kde jsou armády spásy a levný obchody s jídlem.
Vždy ti poradí a řeknou ještě něco navíc.

Nejširší nabídku průvodců a map Nového Zélandu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Anglické CV

Životopis v angličtině měj připravený už z domova. Rozhodně nechceš sedět v knihovně u pláže a vymýšlet životopis. I na ty nejpitomější pozice CV potřebuješ. Nikdo ho nikdy číst nebude, ale dokud ten papír prostě nebude v kanceláři, tak si nesebereš ani kiwi.

Jak ti určitě ve škole vštěpovali do paměti: do životopisu se nelže – to je ale kravina co? Přijdou 2 stejný lidi do restaurace na pozici mytí nádobí. Jeden poctivě řekne, že v restauraci nikdy nepracoval, a druhý zalže, koho si asi vyberou? Kdyby ses hlásil na generálního ředitele, tak se to asi časem provalí, ale u prací, který budeš dělat na NZ, asi sotva. Já chtěl pracovat u koní. Jednou v životě jsem seděl na koni.

Přišel jsem na pohovor a jedna z prvních otázek „máš zkušenosti?“, automatická odpověď „samozřejmě“. Práci jsem dostal, ale závodní koně jsou něco jinýho a já se jich první týden bál:D Jasněže to poznali ale vymluvil jsem se na to, že tyhle koně jsou nějaký divoký a já jsem opatrnej… Zážitek práce s koníkama? K nezaplacení!

Nikoho tady nenabádám aby lhal, nabádám vás aby jste šli za svými sny a chytli každou příležitost za pačesy a nepustili jí!

Dobrovolničení

Nejde ti momentálně najít práci? Čekáš na sezonu? Wwoofing (dobrovolničení na organických farmách) je nejlepší cesta zažít něco novýho, nasbírat kontakty nebo získat zkušenosti. Máš dvě možnosti: založ si profil na helpx.net ,který tě bude stát asi 20 dolarů, nééébo – moje oblíbenější cesta speciálně na NZ –  poptej se lidí, co už wwoofovali, zeptej se jich na jejich nejlepší zážitek / místo a vezmi si kontakt.

Práce

Největší chybou, když jedeš na NZ, je chytit první práci a už se jí nevzdat ze strachu, že další nenajdeš. Najít práci může být občas oříšek, ale někdy je to hotové po dvou telefonátech nebo za jeden den v agentuře. Doporučuju vypadnout z Aucklandu, a to co nejdřív to jde. Tam hledají všichni a konkurence je vysoká. Můj způsob byl jednoduchý: přesunout auto, najít práci, 3 týdny pracovat, týden cestovat po okolí a přesunout auto na další místečko. Vystřídal jsem takhle 12 různých prací a nikdy bych neměnil!

Agentura ano nebo ne? Nemusíš se bát, že tě agentura oškube, ať jdeš kamkoli, dostaneš minimální mzdu, tak proč ne. Jen na sezonních pracích to funguje jinak, a tam si piš že se tě oškubat pokusí. Třeba u kiwi to funguje tak, že ti každý den tvrdí, že zítra začne sezona ať počkáš, že zítra práce bude. A není, ale den potom už prý určitě jo. Manželka vlastní backpacker (hostel) a manžel vinice. Platíš 120 dolarů týdně za ubytování v autě a udělají to tak aby jsi aspoň jeden den práci měl a vydělal si aspoň 100 dolarů. Takhle si tě rádi drží i několik měsíců… prostě dokud ti to nedojde.

Pak ale sezona opravdu přijde a oni potřebujou všechny, kdo mají ruce nohy, aby to nejlépe za týden všechno posbírali, než se pokazí počasí. Když prší, tak se nepracuje, a nikdy nevíš, na čem jsi. Budeš dělat za minimální mzdu a ještě se nebudou stydět ti strhnout 5 – 10 dolarů denně za to, že tě odvezou a přivezou. V baličkách kiwi je to jiný, tam se pracuje, i když prší. Pak ti ale bez varování řeknou, že tohle byl tvůj poslední den, že už víc práce nemají, nebo že tuhle linku končí. Je to dost o štěstí. Ale já osobně na kiwi nabombil hodně peněz a užil si hodně srandy. Podobně to chodí i u třešní, dýní a na vinicích.

Vyhni se Blemheinu – město vinic a Indů… Tam máš jistotu že tě oškubou i o to málo co máš. Tohle město je hodně špatné.

Jsem živoucím důkazem toho, že cestu kolem světa je možné uskutečnit i skoro bez peněz. Rád bych se s vámi podělil o pár rad, jak to provést a cestu si co nejvíc užít. Přečtěte si je v článku 11 rad na cestu kolem světa.

Zapamatuj si tyhle pravidla:

Politika 2 dnů pro couchsurfing (Když to je naprosto super tak 3 dny – né víc.).

Politika 1 týdne pro wwoofing (Když to naprosto zbožňuješ tak 2 týdny – né víc – nevyděláváš peníze, pak už je to pro tebe ztráta času a po týdnu už vše znáš a nic novýho se nenaučíš!).

Politika 1 měsíce pro práci (Když to dobře sype nebo máš poslední 2 měsíce, tak 2 měsíce na jednom místě – né víc – jsou jiná místa, jiný zážitky, nezapykej se zbytečně! Neletěl si na druhou stranu světa abys poznal, jak se dojí krávy!).

Rozjížídím crowfundingovou akci na podporu mojí druhé cesty kolem světa stopem. Nabízím například „jak se naučit anglicky aby to nebolelo“. Mám speciální metodu, kterou učím jazyky. Sám jsem se tak naučil španělsky za 3 měsíce. Né, že bych po 3 měsících uměl skvěle španělsky, ale dokážu vést docela slušnou konverzaci a to je podstatné.

Slávek Král cestuje již 4 roky a zrovna teď je na své druhé cestě kolem světa. Chybí mu pouze dvě věci: peníze a strach. Sledujte jeho blog na Facebooku.

Zkušenosti čtenářů

Market

Ahoj Slavku, z tveho clanku a zpusobu uzivani si cesty i mysleni jsem uplne nadsena!  planujeme cestu na NZ, dal si mi hodne inspirace, diky moc!

Slávek Král
Market:

Ahooj, tak doufam ze se povedlo! 🙂

KamSsa1

Taky bych se rád na Nový Zéland jednou podíval, už jsem si na https://jacestovatel.cz/media/ohromujici-scenerie-novozelandske-prirody procházel článek o tom, jak krásnou přírodou tento stát disponuje a totálně jsem se do těch obrázků zamiloval, takže by bylo skvělé to jednou vidět i na živo.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí