Česká vesnice na Novém Zélandě

Česká vesnice na Novém Zélandě

Až po deseti měsících strávených na druhé straně planety jsme se dozvěděli od maorského kamaráda o české vesnici na Novém Zélandu. Hned bylo jasné, že se tam vypravíme.

Vesnice Puhoi leží jen málo přes hodinku jízdy od Aucklandu nedaleko městečka Waiwera. V šedesátých letech osmnáctého století sem dorazilo äsi dvanáct rodin ortodoxních katolíků českého původu z tehdejšího Rakouska-Uherska. Jejich začátky zde ale nebyly vůbec lehké. První roky přežili jen díky pomoci domorodých obyvatel. Po zjištění, že zdejší půda je velmi neúrodná, se začali věnovat těžbě dřeva. To sváželi pomocí volských potahů z blízkého i vzdálenějšího okolí.

Expozici věnovanou historii vesnice je možné navštívit v zajímavém Puhoi Historical Society Museum umístěném v bývalé klášterní škole. Můžete zde spatřit i model přibližující původní vzhled vesnice. Kousek od muzea stojí katolický kostel, který nám – spolu s kopcovitou krajinou okolo – připomínal typickou českou vesnici někde v Podkrkonoší. Český původ osady je zřejmý také na zdejším hřbitově, kde se na náhrobcích objevují jména jako Schischka, Schedawy, Straka nebo Wenzslik.

Nejširší nabídku průvodců a map Nového Zélandu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Pořádná hospoda

A co by to bylo za českou vesnici, kdyby tu chyběla hospoda? Ta místní, Puhoi Tavern, se těší velké oblibě lidí z celého okolí. Dokonce i z Aucklandu se sem mladí lidé rádi vypravují. A není divu, neboť většina barů na Novém Zélandu připomíná spíše herny a sázkové kanceláře než hospodu, tak jak ji známe od nás. Puhoiská hospoda je plná památek připomínajícíchživot prvních osadníků. Kromě dobového nářadí a věcí denní potřeby můžete na stěnách nalézt i nespočet černobílých fotografií svědčících o náročnosti zdejšího života ještě na počátku dvacátého století. Nechybí ani vzkazy a suvenýry od českých cestovatelů. Vedle pohledů a bankovek zde visí i kytara a boty, co prošlapaly půlku světa a skončily právě zde.

Pivo se tu točí místní, avšak kdo by zatoužil po lahodném moku ze země České, může si dát vychlazenou láhvovou plzeňskou dvanáctku. V době našeho příjezdu se tu konala každoroční slavnost. Když se v Melbourne jedou dostihy, v Puhoi se všichni sejdou v hospodě a sází na koníčky. Je zde nachystána velká hostina a dámy v krásných róbách s nezbytnými kloboučky hlasitě povzbuzují své favority.

Aktivnějším cestovatelům má Puhoi také co nabídnout: třeba vyjížďku na koních po okolí do Te Muri a Sulivanské zátoky nebo si můžete půjčit kajak či kánoi a vydat se na výlet po řece. Taktéž doporučuji návštěvu místní továrny na sýr ležící zhruba tři kilometry severně. Občerstvení a ochutnávku sýrů lze pořídit v přilehlé kavárně The Art Of Cheese.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí